Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Mogyorósi Edit – Tóth Gyula – Lunczer Gábor (szerk.): Bud Spencer & Terence Hill krónikák

2018. augusztus 15. - Mohácsi Zoltán

budspencer_terencehill_kronikak.jpgIgen ambivalens a viszonyom a Spencer-Hill páros, vagy egyéniben végrehajtott teljesítményéhez.

Alapvetően kedvelem őket. S néha van igényem a filmjeikre.

De amikor megnézem valamelyiket, mindig, újra és újra megállapítom, hogy a pillecukor mázsás súllyal bír hozzájuk képest, s főleg, hogy igazán csinálhattam volna valami mást is; még akkor is így van, ha tudom, hogy alapvetően nem lélekboncolásra vagy művészi társadalomkritikára kell tőlük számítanom. (Két kivétel van. No, nem mondanivalóban vagy kivitelezésben, hanem nem is tudom miben. Mindkettő Spencer szóló-produkció: a Piedone sorozat első darabja, a Piedone, a zsaru és a Zsoldoskatona. Soha nem mélyedtem annak felfejtésében, miért tetszenek ezek jobban, mint a többi. Ó, és a duó szerintem legjobbja: a Különben dühbe jövünk [pá-pá-pá-pááám].)

A kívül-belül elismerésre méltón impozáns kötet magyar szerzők műve. Nekem már ez meglepetés volt. Gondolom, ahogyan Spencernek az, hogy gyakorlatilag Magyarországon kedvelik őt/őket a legjobban széles, kerek e világon; tán emiatt van a weboldalának magyar változattya is.* 

Felejtsük el, hogy kezelhetetlenül nagyra tervezték a könyvet, kézben tarthatatlan, felejtős az utazás közbeni olvasgatás, huzamosabban kizárólag asztalra, ágyra téve olvasható. A látványos belbecs különösen elismerésre méltó. Gyakorlatilag a kezdetektől sorra veszi a páros párban és egyénileg elkövetett szerepeit (na, jó,voltaképpen mindkettőnél azt az egyet, amit minden filmben játszik; bár Hill-nek voltak kilengései), gazdag képanyaggal, háttérinformációkkal, filmográfiával, egyebekkel. 

Okosodik az ember, és rácsudálkozik olyan filmcímekre, amiket még nem is hallott, miközben azt hitte, nem érheti már meglepetés. De.

Viszont a könyv szövege mégis nagyon egyenetlen, következetlen. Vannak filmek, amelyeknél megismerjük a tartalmat, a rendezői szándékot, az ötlet születését, és a végeredmény sikeredettségi fokát is, egyfajta kritikát mutatva be róluk. Ez korrekt. De sajnos vannak filmek, amiknél ez koránt sincsen így, szinte csak megemlítésre kerülnek, illetve a szöveg jóformán pusztán azért van, hogy ne legyen a képek mellett üres a szöveg helye.

Viszont ehhez a hullámos színvonalhoz a könyv ára horrorisztikus. Szerencsére csak a könyvtárból vettem ki. Bár az is tény, ha nehezen is, de mindenképpen csinálnék neki helyet a saját polcaim valamelyikén is! :-)

* http://hu.budspencerofficial.com/index.php

3,5/5

(2016)

Wiamfilm, 2013, ISBN: 9789638966100

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr9414181951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása