UDVARI TANÁCSOS ...az úgynevezett fehér kórról, más néven pekingi lepráról, tudom. Sajnos amúgy is túl sokat írnak róla. És nagyon szakszerűtlenül, uram. Véleményem szerint a betegségeket az orvosokra kell bízni. Ha az újságok megírják, az olvasók többsége nyomban keresni kezdi magán a megfelelő tüneteket, nem igaz?
ÚJSÁGÍRÓ Igen, de a mi lapunk éppen megnyugtatni szeretné a közvéleményt...
UDVARI TANÁCSOS Megnyugtatni? Ember, mivel akarja maga megnyugtatni? ... Nézze csak, ez egy... súlyos betegség, és lavinaszerűen terjed... Igaz, hogy lázasan dolgoznak a világ minden klinikáján, de hát... (Vállat von) A tudomány egyelőre tehetetlen. Írja meg az embereknek, hogy az első gyanús jelnél forduljanak bizalommal az orvosukhoz, ennyi az egész.
ÚJSÁGÍRÓ És az orvosuk...
UDVARI TANÁCSOS ... bedörzsölést rendel nekik: a szegényebbeknek hipermangánnal, a gazdagabbaknak perui balzsammal.
ÚJSÁGÍRÓ Az segít?
UDVARI TANÁCSOS  Igen, a bűzön, amikor a sebek felfakadnak. Ez a betegség második fázisa.
ÚJSÁGÍRÓ És a harmadik fázisban?
UDVARI TANÁCSOS Akkor jön a morfium, fiatal barátom. Semmi más, csak a morfium. Ennyi elég is erről. Csúnya betegség.
ÚJSÁGÍRÓ És... nagyon ragályos?
UDVARI TANÁCSOS (egy előadást tartó tanár hangján) Ahogy vesszük. Nem ismerjük ugyanis a baktériumot, amely ezt a mi betegségünket terjeszti; csak azt tudjuk, hogy szokatlanul gyorsan terjed; meg hogy egyetlen állatra sem vihető át, s az embert sem lehet beoltani vele - legalábbis nem a fiatalját; ezt a szép kísérletet a tokiói doktor Hirota végezte el saját magán. Harcolunk, barátom, harcolunk, de ismeretlen ellenséggel. Megírhatja, hogy a klinikámon már harmadik éve foglalkozunk ezzel a kérdéssel; jó sok tudományos cikket tettünk már közzé erről a mi betegségünkről, s ezeket szép számmal és elismerőleg idézik a szakirodalomban. [...] Megemlítheti őket, fiatal barátom. A közvéleményt megnyugtatja, ha megtudja, hogy nálunk erőteljes harc folyik az úgynevezett pekingi lepra ellen. Mi persze nem nevezzük leprának. A lepra vagy bélpoklosság bőrbetegség, ezzel szemben ez a mi kórságunk teljességgel belgyógyászati jellegű. A kolléga urak a bőrklinikán jogot formálnak ugyan rá, hogy előadásokat tartsanak róla, de... na, hagyjuk. A mi betegségünk nem holmi rüh, uram. Megnyugtathatja a közvéleményt, hogy szó sincs lepráról. A lepra eltörpül a mi betegségünk mellett!
ÚJSÁGÍRÓ Ez tehát... súlyosabb betegség a lepránál?
UDVARI TANÁCSOS De még mennyire. Sokkal súlyosabb és érdekesebb. Csak az első tünetek emlékeztetnek a közönséges leprára: kis fehér folt valahol a testen, hideg, mint a márvány, és egészen érzéketlen – ez az úgynevezett macula marmorea; ezért is nevezik fehér kórnak ezt a betegséget; de további lefolyása egészen sajátságos, ez erősen különbözik a közönséges leprosis maculosától. Mi egyszerűen Cseng-kórnak vagy Morbus Tshengi-nek nevezzük. Cseng, doktor, Charcot tanítványa, persze belgyógyász, írta le elsőnek a pekingi kórház néhány esete alapján. Nagyon szép közlemény, uram; én már huszonháromban beszámoltam róla, amikor meg senki sem sejtette, hogy a Cseng-kór pandemia lesz.
ÚJSÁGÍRÓ Micsoda?
UDVARI TANÁCSOS VilágjárványBetegség, amely lavinaszerűen elözönli az egész világot. Uram, Kínában majd minden évben felbukkan egy új, érdekes betegség – ennek a nyomor az oka, de még egyiknek sem volt olyan sikere, mint a Cseng-kórnak. Ez egy igazi mai betegség. Eddig már jó ötmillió ember belehalt, mintegy tizenkétmillió a heveny betegek száma, s legalább háromszor annyian vannak, akik élik a világukat, és nem is tudják, hogy valahol a testükön már ott van egy érzéketlen márványfolt, amely alig nagyobb egy lencsénél... Holott még három éve sincs, hogy ez a betegség nálunk is felütötte a fejét! Megírhatja, hogy az első esetet Európában éppen az én klinikámon ismerték fel. Erre büszkék lehetünk, barátom! A Cseng-kór egyik szép tünetét Sigelius-szimptómának nevezték el.
ÚJSÁGÍRÓ (Ír) Dr. Sigelius professzor... udvari tanácsos úr... szimptómájának.
UDVARI TANÁCSOS Igen, Sigelius-szimptómának. Ahogy látja, fáradhatatlanul dolgozunk. Egyelőre annyit minden kétségen felül megállapítottunk, hogy a Cseng-kór csakis negyvenöt vagy ötvenévesnél idősebb személyeket támad meg. Nyilvánvalóan kedvező körülményeket biztosítanak számára azok a normális szervi elváltozások, amelyeket öregedésnek nevezünk...
ÚJSÁGÍRÓ Ez rendkívül érdekes.
UDVARI TANÁCSOS Úgy véli?... Hány éves?
ÚJSÁGÍRÓ Harminc vagyok, kérem.
UDVARI TANÁCSOS Na azért. Ha öregebb volna, nem találná... ennyire érdekesnek.
(98–100.)