Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Duncan Shelley: Az elme gyilkosai – Az áruló (Kunoichi-trilógia 1.)

Beavatottaknak és avatatlanoknak az egyetlen, hiteles, megbízhatón tutimegmondó valóság

2021. október 10. - Mohácsi Zoltán

shelley_az_elme_gyilkosai_1_az_arulo_b.jpg

Na, van itt minden, lehet töprengeni, szilajan tapsolni, szektásan keblünke ölelni, pfújolni, árnyaltan gondolkodni és persze simán legyinteni is. Miközben szkanderozhatunk, hogy mit is olvastunk: háttérinfók oszlopára szilárdított valóságbemutatást vagy üldözési mániás konteóbaromságot?

Miközben azért a lényeg se vesszen el: aztán mondsza, irodalomnak milyen ez a regény, azon felül, hogy idomtalanul hosszú? 

Maradj velem, a keret után sorra vesszük mindezt!

Világnézeti thriller konteó vallásiból szciósan

Megyek a közepibe bele neki, indiánfejessel: a regény vastagon propaganda, kérem szépen!

Akkor vijjogott fel bennem a sziréna, amikor a főhősről Julius Andan-ról kiderül, hogy ő a Földön a pszichológiai, pszichiátriai atyaúristen.

Ez akkor nem derüllt ki, mármint a propaganda, amikor a Julius Andan által írt könyvet olvastam ugyanerről a témáról. Akkor, ugye, egyes szám első személyben. Ami azért nem semmi, ha belegondolsz: egy fiktív szereplő önálló kötettel jelentkezik. Amikor D'Artagnan megjelenteti a Constance-ról írt memoárját, amit saját kezével írt, gyertyafénynél. 

Nem volt nagyon komplikált az asszociáció, túl sok ember, bagázs nincsen aki ellenük, mármint a pszichiátria ellen küzdene. Kizárólag a szcientológusok.

Akik elvileg egyház, bár még nem sikerült rájönnöm, segítséggel sem, hogy mitől azok? Mert az egyházhoz Isten kellene, meg tantételek, meg liturgia. De náluk semmi ilyesfélét nem találtam, csak zőccséges sci-fiségeket, de komolyanba előadva, nem csupán Hubbard vállaltan sci-fi szépirodalmában gyönyörködve. Vagyis a nem túl eredeti sci-fi a tantétel.

De alapvetőn a szciót ki-ki ítélje meg úgy, ahogyan akarja, meg ítélje meg őket az éppen aktuális bíróság, amiképpen tudja, mi meg azért kedveljük, Tom Cruise-t. L. Ron Hubbard személyét és módszereit meg tegye mindenki oda, ahová kívánja, a szciósoknak úgyis kell mint egy falat próféta.

Azt, hogy a könyv szció hátterű csupán a tény kedvéért szögezem le. Ahogyan azt is, hogy szerzőnket a szció magyarországi szekciójának a volt elnöke Weith Katalin nem egy helyen méltatta (pl.: itt), sőt, elmondta, hogy ő adta ki a könyveit, mi több, társzerzője is a szerzőnknek. 

Mondjuk nekem az tréfásnak tűnik, s ha nem lenne igazából tragédia, röhögnék is, hogy egy szcientológus leleplezi a titkos hatalmat, miközben teljesen kimegy a fejéből, hogy alapvetőn a saját egyháza is pont úgy működik, ahogyan a gonosz, gaz háttérhatalom: a háttérben, rejtőzve, a kirakatba egészen mást téve, mint ami a külcsín alatt van. Vagyis az ellentmondást, hogy egy titokzatos, a közbeszédben rossz hírű, magát vallásnak nevező, de Istennel annyira nem foglalkozó szervezet egyik íráskészséggel rendelkező tagja rántja le a leplet a világ valós működéséről, ki-ki kezelje a maga temperamentuma szerint. Én mégis röhögök. 

Ám ha egészen őszintén magamba nézek, olyan naiv vagyok, hogy még mindig úgy gondolom, bármi is a világnézete, egy író attól akár még lehet jó író is, a könyve pedig akár lehet jó irodalom. Vagy azzal együtt. Amiben hisz, az meg lehet úgy badarság, ahogyan van. Itt a kettő azonban némi megfontoltsággal ugyan, de keveredik, és emiatt valamelyest zavarban vagyok. 

Azért mondom, hogy némi megfontoltsággal keveredik a szerző világnézete és a könyv tartalma, mert csak az egyik szció oszlop-tanítás, a lélektan és a pszichiátria elvetése szerepel benne, a szciósok ufós tanítása mindenestül kimarad. (Legalábbis az első részből, én még csak azt olvastam.) Ha akarsz elképedni, mi mindenben lehetséges hinni, itt és itt megteheted.

A történet szépsége abban áll, hogy ezt a tanítást nem ismerheted meg csak úgy, ehhez sokadik fejlettségi szint kell, és nagyon rengeteg dellát kell lecsengetni, hogy alkalmad lehessen erről hallani. Az Index szerint a scziósok szerverét egy hackercsapat 2008-ban feltörte, és ők tárták a nyilvánosság elé Xenu borzasztó titkait. 

Mert lehetne azt vélni, hogy mindez, az egész regény csupán fikció, és semmi más. Mármint persze, fikció, de egy olyan fikció, aminek a szellemi hátterét a szerző a maga vallásából fakadón véresen komolyan gondolja. A szció valóban a pszichológiában és a pszichiátriában találta meg a fő ellenségképét. Szerintük ezek miatt olyan a világ, amilyen. Ahogyan az ebben a könyvben is áll. (Természetesen a szció említése nélkül.)

shelley_az_elme_gyilkosai_1_az_arulo_3.jpg

Az már viszont a tragédia-kategória, hogy a szció éppen az emberi lélek igazán mély ismeretével fogja, tartja meg és láncolja magához a híveit. Vagyis foggal-körömmel küzdenek valami ellen, amit ők maguk is használnak, alkalmaznak és még a létezését is tagadják. Van itt ellentmondás, kérem szépen! 

A szcióról tudok ezt-azt, de testközeli ismeretem nincsen. Beszéltem már élő szcióssal, de a rendezvényükön nem voltam, beavatott soha nem lettem. Irodalmukat olvasgattam, kapartam az arcomat, de Ofi barátom azt mondja, hogy az elveik (tudod, forrás: Hubbard), ha nem a vallásról és a szció kizsigerelő szervezetéről van szó, tudnak piszok jók lenni. Nekem erről a Biblia jut eszembe, hogy jöhet-e mérgezett kútból tiszta víz (Jak 3:11), de spongyát rá, ne lássuk fekete-fehéren a világot!

Már csak azért se, mert nekem alapvetőn nincsen bajom azokkal a könyvekkel, amelyek meghatározott mondanivaló alátámasztása érdekében mesélnek úgy és azt, ahogyan és amit mesélnek. Vagyis ha didaktikusak, na! A didaktika manapság akkor fáj, ha valami rossz oldalról didaktikus. Ha a hitet vagy a vallásosságot támasztja alá. Ha LMBTQ-célokat, akkor hasznos és üdvözítő.

Nos, engem annyira nem szokott zavarni a didaktika. Mert valahol minden didaktikus. Mondani akar valamit. Valahogyan. A didaktika az utóbbira vonatkozik. Egy mű manapság akkor jó, ha nem veszem észre, legalábbis nem rágják a számba a mondanivalót. Vagyis az amerikai filmművészet döntő része kuka. Mert ahol nem veszem észre az üzenetet, ott jobbára nincs is ilyen. 

Amiért fekáliában fetreng a világ, avagy A Rendszer Hiteles Krónikája

Jól van, fussunk előre! A sztori egy mondatban a következő: Julius Andan a beavatott, huszonöt év beavatottság és atyaúristenkedés után fellázad, és elhatározza, hogy leleplezi a világ hihetetlen hatalmú elcseszőinek a mesterkedéseit. Mivel ezt nem lehet csak úgy ukkmukkfukk megtenni, egy ninja-klánra bízza önnön eltüntetését, hogy őrizzék őt, akár a hímes tojást, amíg el nem készül a mindent leleplező könyvével, A Rendszer Hiteles Krónikájával [RHK].

Az RHK könyv a regényben. Mert a könyve itt van ebben a könyvben. Amit ír, nem regény, hanem a világot vezető kevesek összeesküvésének a leleplezése.

(Nem tudom, teljesen lefedi-e az Andan-könyvet, nem vetettem még össze őket. Mármint a már említett, Julius Andan neve alatt külön megjelent könyvre gondolok. Hogy vannak átfedések, az egészen bizonyos, a szó szerintiséget nem garantálom, de amennyire rémlik, nem szó szerinti a külön megjelent könyv. Nekem ez, ami ebben a regényben van, jobban tetszik. 

Ahogy folyik a cselekmény, Andan úgy halad a könyvével, s mi, nyájas olvasók részenként ismerkedünk meg az elcseszett világ szupertitkos krónikájával és az elcseszés lépéseivel, módszertanával. 

Arra boruljon a feledés jótékony fátyla, hogy a könyvből sem a hitelesség, sem a krónika nem jön át. Mert egyik sincsen benne. Az iromány inkább csak egyfajta szellemtörténeti konteó-vázlat. Mert a hitelességhez adatok kellenének. Ami viszont egy darab sem sincsen az RHK-ban. Ahogy, mondom, krónika sincsen. Mert egyfelől tények, adatok nélkül hogyan lehetne bármi krónika? Másfelől cselekmény nélkül ugyan miről beszél a krónikás? 

Azt mondja az RHK, hogy a dolgokat nem úgy látják az emberek, ahogyan azok vannak, hanem úgy, ahogyan a vezetők egy maroknyi csoportja (akiket senki sem ismer, akikről senki sem tud) láttatni akarja.

Ez a maroknyi csoport egy csúcsa felé szűkölő piramis tetején csücsül, s az ő kezükben van az egész világ, minden, de minden. a gazdaság egésze, az egészségügy, a bankvilág, a kultúra és a művészet, a média, a tudományok és elsősorban a filozófia. Egyet csettintenek: háború lesz. Kettőt: gazdasági világválság. Hármat: a média minden szintje csak azt nyomja, amit ők akarnak. Négyet: világjárvány törhet ki. (Ööö... Miután leírtam, akkor kapcsoltam, hogy ez most éppen, izé...)

Ahogy a könyvben áll: amit tudunk, azt csak azáltal tudjuk, hogy elmondták nekünk. Nem közvetlen az ismeretünk, hanem mindig csak áttételes, mások állításaira alapozott. 

Ezt nem értettem sem az Andan, sem a Shelley könyvben sem. Mer' mindkettőben szerepel. Ugyan hogy a viharba lehetne mindenkinek közvetlen ismerete mindenről? Képtelenség, lehetetlenség. Csak gondolj bele!

Ebben a könyvben Shelley-Andan beszél arról, hogy régen még hajóra ültek az emberek, és felfedezték a világot. Ma csak elhiszik, hogy nincsen több elfedezni való. Egyfelől régen sem ült mindenki hajóra, hogy felfedezze a világot. S nem voltak kevesen, akik csak elmondásokból hitték el, hogy Amerika vagy India tényleg létezik. Szóval ez egyszerűen hülyeség. 

Erre Shelley elmondja Andan által (aki elmondja önmagától is egy másik,gyengusz könyvben amiről fentebb is beszéltem), hogy mi a tuti frankó.

shelley_az_elme_gyilkosai_1_az_arulo_5.jpg

Amit viszont, ellentétben a fenitekkel, el kellene hinnem. Pedig ezt is csak úgy mondják nekem. S közben, ahogy két mondattal fentebb írtam, megtudom, hogy az a fő baj, hogy semmiről nincsen is biztos tudásom, mert mindent csak úgy mondanak nekem, és én elhiszem. Hát, kicsit ellentmondásos... 

Tegnap este volt a Mátrix első része valamelyik csatornán. A szokásos, letöltött filmünk után ragadt elé Szerelmetesfeleségtársam, hogy megértse, miért jó ez a film, amikor neki nem tetszik. Nem értette meg. Viszont a Mátrix azt juttatta eszembe, hogy az emberiség sapiensszé válása óta létező ismeretelméleti probléma itt is pontosan áll: mi a valóság, honnan tudom, hogy én a valóságot érzékelem, sőt, azt, hogy magam is a valóság része vagyok? 

Vagyis semmit se higgyek el, amit csak mondanak nekem, így a parancsolat, de ezt, amit a szciós szerző mond, azt mégis, mert ez Isten bizony igaz, hiába csak úgy mondja nekem. Ugyebár. Hm... 

Ja, a világ azért van fekáliában, mert a piramis csúcsán levők irányítanak mindent, és ők csúnya bácsik, az emberiség számukra játszótér, az egyedek fogyóeszközök, csak az általuk befolyó haszon a lényeg. Tudod, a Mátrixban is csak eszközök voltak az emberek. 

A bábbá tevés fő eszköze a bigott vallásosság, a materializmus és a lélek tagadása. Mindennek fő átadási csatornája a tudomány és a média. A rendszer főkolomposa, ahogy azt már mondtam, a pszichológia és a pszichiátria, amiket nagyon kell utálni. Ennek az érveit csak részben értettem. 

shelley_az_elme_gyilkosai_1_az_arulo_6.jpg

Egyszóval az RHK semmi különös, csak néhány nagy általánosságban megfogalmazott mély levegő. Egy idő után már fárasztó, hogy a könyvben minden szerénység nélkül csak információbombának nevezik, akik ismerik, és alkalmasnak tartják a világ megváltoztatására. Ennyi erővel a Hihetetlen Magazin és főleg Drábik János is világmegváltó a maga leleplezéseivel. Amik egyébként sokkal több konkrét információt tartalmaznak. 

S ha már itt tartunk: úgy általában a könyv alapja, az RHK egyben a könyv leggyengébb láncszeme is. Tényleg csak úgy magamnak teszem fel a kérdést: ha a világ irányítóit senki sem ismeri, ha senki nem látja a háttérerők, összefonódások összefüggéseit, ugyan ki hinne el egy rövid összefoglalásnak bármit. A könyvben többször elhangzik, hogy ezt egyedül Andan teheti meg, mert legfőbb főpszichomókus a világon. Izé, szóval, téged mennyire baxna földhöz, ha a világ legfőbb pszichomókusától megtudnád, hogy az egész pszichó dolog marhaság, hazugság, csalás, átvágás, és a Föld népességének a legfőbb oka? Ami tuti leleplezést egyébként a szciósok már végrehajtottak, oszt mégis itt vagyunk ugyanúgy...

Tréfás vagy tragikus, nem tudom, de az előbb becsüccsentem a fürdőkádba, egy kis forró vízbe, egy kávéval és a szokásos natúr joghurt-erdei gyümölcs kombómmal, és meghallgattam Toroczkai László egyik előadását. Szoktam ilyet tenni. A videó címe: „Egy kéz irányítja az új (covid) világrendet?

A videóból kiderül, hogy majdnem. De mégsem. Sokkal inkább egy szervezet, amelyhez tényszerűen  igen sok neves ember járt világirányításból oktatódni. Mit szólsz a következő, a névsorból kiragadott nevekhez: Zuckerberg, Bill Gates, Angela Merkel, Orbán Viktor, Bokros Lajos, Csányi Sándor, Leisztinger Tamás? Ízelítőnek. 

Ahogy békésen kortyoltam a kávémat, nyakig fürdőhabban ülve, hirtelen zavarba jöttem: mintha nem fejeztem volna be ezt a könyvet, és továbbhallgatnám a YouTube-ról, olyan volt. Persze simán lehet, hogy a természetük miatt minden konteó összecseng, csak én erről nem tudok, mert felületes vagyok. Vagy Toroczkai is szciós. (Ez vicc volt. Hehehe!) 

Azt mondom, sokkal jobban jártunk volna mi olvasók, de a regény is, ha az RHK mindössze említés szinten marad a regényben, ha csak beszélnek róla, az erejéről, a hatásáról és a tényeiről, de soha semmi konkrétum el nem hangzik belőle. Mert akkor nem derül ki, hogy nincsen is benne konkrétum, sehun a kígyó méregfoga, és különben is izomlázas, szorítani sem tud. Nem derül ki a világnézetterjesztő blöff. 

A titokzatos szerző, aki egyébként magyar és nem is annyira titokzatos

Ragadjunk le egy hangyányit Duncan Shelley-nél. Aki, ha jól babráltam a netet, magyarul Végh Attila. (Tök érdekes, ha beütöm, hogy „Végh Attila Duncan Shelley” és a Képek-re kattintok, még a DuckDuckGo is csak Weith Katalinról mutat képeket...) Aminek tulajdonképpen nincsen jelentősége. Van weboldala, elmondja, hogyan lett író, mennyire nagyon sikeres, vegyük meg a könyveit, és menjünk hozzá írni tanulni.

A regények szellemi hátteréről egy szó sem esik. Ennek két oka lehet. Vagy nincsen nekik, vagy nem akar ajtóstul rontani a házba. Ha nincsen nekik ilyen, az egyáltalán nem baj: Stephen King simán, több helyen elárulta már, hogy nem akar semmit mondani, mindössze szórakoztatni akar a meséivel. Pont. 

Ha Shelley bujdokoltatja a mondanivalóját, akkor vagy jó író, mert nem didaktikus, vagy ugyanolyan gazember mint akikről ír, mert másról ír és másról beszél. Vagy a kettő metszete. Ez már nem csupán írástechnikai és esztétikai kérdés, hanem etikai és morális is. 

Ha nem esztétikai, hanem más célú bujdokoltatás van, akkor pontosan ugyanúgy agymos, amiképpen a csúnya bácsik, akiket utálni kell a könyvében. S különben is, milyen hit, világnézet az, amelyet az ember eltitkol? El tudnád képzelni, hogy Bach hallgasson a hitéről, ne vallja meg Krisztust? Vagy, hogy C. S. Lewis ilyet tegyen? Amikor Aslan feláldozza magát a kőoltáron? De akár Vonnegutról el tudnál ilyet képzelni? (Tudom, ateista volt, de hát az is hit! Mondjuk ebben igaza van Shelley-Andannak. Mert ír erről.) Nem sorolom tovább.

Aki igazából hisz, annak a hit az élet. S a tisztaság. De a tisztaság nem tűri a lepleket, mert azok soha nem annyira tiszták, mint amit lepleznek. A leplek bemocskolják, amit lepleznek. S különben is: 

Hanem legyen a ti beszédetek: Úgy úgy; nem nem; ami pedig ezeken felül vagyon, a gonosztól vagyon.

(Mt 5:37)

Messzire jutottunk, kerüljünk közelebb! 

Milyen fajta regény a trilógia első része?

Krimi. Konteós krimi. Világösszeesküvéses. Ahol menekülni kell, mert kinyitottad a szádat. S alig van hová menekülni, mert az egész világ ellened van. S bármilyen hatalmas ember voltál is a szájnyitás előtt, most ugyancsak van mitől félned! 

Ennek érdekében a regény ninjá-s, japános, akciós, piffpuffos, stratégiás. De közben leleplezős, filozófálós, tudománytörténetes

shelley_az_elme_gyilkosai_1_az_arulo_2.jpg

Izgalmas, pörgős, cselekményes, ügyes, lekötős. Néha lólábkilógós, némely gyenge logikai lépések miatt, arckaparós egyes beszélgetések hihetetlen naivitása végett, és semmiképpen sem irodalmi szöveg. Az alakok megformálásakor egy dimenziónál többre nem nagyon van szükség. Az Andan melletti ninja klán tagjainak a nevét, bár ugyanúgy főszereplők, akár Andan, képtelen voltam megtanulni. Csak kettejükét sikerült megjegyeznem. 

Ja, és szexes is, meg LMBTQYVZZs-s (a ninja klán egyben megideológizáltan gruppen-csapat, egy fiú, sok lány, ahol mindenki mindenkivel (a fiú csak kezdetben élvezte ezt a kiváltságot, aztán annyira nem), mindig. Alig vártam az akciót, hogy végre ne csókolózzon két nő, és ne turkálja egymás bugyijának izgalmas és nedves tartalmát. 

Szégyen, nem szégyen, leéltem több mint fél évszázadot, de egyszerre több nővel soha nem voltam. Pedig nem zárkóztam el előle. Csak így alakult. Mindamellett az is tény, hogy olyan véresen komoly igényem sem volt rá soha, ezt a játékot mindig alapvetőn kétszemélyesnek véltem. Most, ötvennégy évesen már simán el tudnám képzelni, hogy egyszerre több nővel vagyok. Feltéve, ha mindegyik Szerelemetesfeleségtársam. Egyszerre, egy időben, egy helyen. 

A kérdéses tevékenységben rejlő izgalmak a könyv írásakor szemmel láthatón nagyon foglalkoztatták a szerzőt. Bevallom, engem egyáltalán nem, egy icipici borzongást sem éreztem, pedig nem éppen mondanám magamat aszexuálisnak. Bár még ez a szerencsésebb eset, amikor két-három nő egymásban turkálásáról olvasok. Mármint annál szerencsésebb, mintha két-három férfi egymásban turkálásairól kellene olvasnom. Azt hiszem, akkor a sarokba hajítanám a könyvet. 

shelley_az_elme_gyilkosai_1_az_arulo_7.jpg

Hosszú is a könyv. Eléggé. Az eleje annyira nem is kötött le. Aztán valami lett. Elkapott a gépszíj. Mindennek ellenére, amit fentebb írtam. S annak ellenére, hogy mindvégig úgy éreztem, pengeélen táncol a nem vérprofi szerző, hogy ne váljon az egész dilettánssá. De nem vált. Annak ellenére nem, hogy a főgonoszok időleges legyőzése meglepően könnyen és gyorsan lezajlott egy ügyesen nyitva hagyott véggel. 

S azzal a meglepő felismeréssel, hogy minden előzetes benyomásom és döntésem ellenére, némileg szégyenkezéssel a vallomás miatt, folytatni akarom a sorozat olvasását. Ami, lássuk be, meglepő fordulat. De mindenképpen Az elme gyilkosai mellett szól. Szóval nem csupán nem hagytam félbe, hanem van még bennem hajlandóság a folytatáshoz is. Mégis csak tud valamit ez a Duncan Shelley. Erre rá kell bólintanom. 

 

Media Nox, 2000, 506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638611707

6/10

2021 október eleje; beköszöntött a budapesti monszun-időszak, egész nap esett az eső, pedig a múlt hétvégén még olyan jót sétálgattunk Felcsúton és Zsámbékon!
Utóirat: Na, jó, esett egész héten, én az értékelést még a múlt héten írtam, de tegnap csodálatos idő volt, Szerelmetesfeleségtársammal el is mentünk Kemencére , megnézni, hogyan mosta el az árvíz a Kemencei Múzeumvasút útvonalának a felét. Csoda klassz, urbex-émény; bár a helyet elhagyatottnak nevezni enyhén túlzás.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr7716704642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palásti Róbert 2023.03.19. 22:41:46

Szia Moha,

Olvasom ezt az értékelésed.
Igazán választékosan és színesen írsz.

Látom hiányzik számodra pár adat ami nem
teljesen a regényhez kapcsolódik.:
"Nem volt nagyon komplikált az asszociáció, túl sok ember, bagázs nincsen aki ellenük, mármint a pszichiátria ellen küzdene.
(gondolom akkor tudod azt is, hogy a pszichiátria kényszergyógykezelései ellen (lobotómia, elektrosok, és hasonló más embertelen bánásmód)
Kizárólag a szcientológusok."
"Akik elvileg egyház, bár még nem sikerült rájönnöm, segítséggel sem, hogy mitől azok?
Az egyház azok gyülekezete akik részt vesznek a közös vallási tevékenységekben.

Mert az egyházhoz Isten kellene
(így van a legfelsőbb lényben hisznek akit Istennek neveznek),
meg tantételek (vannak és még axiomái, logikái, prelogikái és hittételei is),
meg liturgia (esketési, keresztelési, temetési ceremóniák, szertartások, stb is vannak) .
De náluk semmi ilyesfélét nem találtam."(csak nem jártál utána jobban azért).

Egyébként ha bármi adatra van szükséged ilyen kérdésekkel kapcsolatban állok rendelkezésedre.

A többi gondolatmenet ami a könyvről szól tetszik bár még nem olvastam végig az egészet.
További jó olvasgatást.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2023.03.20. 17:58:24

@Palásti Róbert:
Köszönöm a blog elismerését, jól esett!

*
MI AZ, HOGY EGYHÁZ?
De, próbáltam utána nézni. Csak sehol semmi. sincsen erről. Ami van, az pedig nem indokolja az egyházasdit. Az egyházasdit egészen más indokolja, amit megértek, csak nem erkölcsös.

Van egy nagyon kedves ismerősöm ( :-D ), pár évvel ezeleőtt vele leveleztem erről a kérdésről. Akkor is azért, mert a szció hivatalos oldalán, oldalain semmit nem találtam erről. Igazából az ismerősömmel sem jutottunk dűlóre a kérdésben.

Most újra ránéztem a szció hivatalos, magyar oldalára, de továbbra sincsen semmi érdemleges erről.
www.scientology-budapest.org/what-is-scientology/love-hate-what-is-greatness.html?video-play=what_is_greatness

Amit ezen a hivatalos oldalon közöl a szció, ahhoz nem kell egyháznak lenni, és nem egyházi tevékenység, hanem pszichológiai út, általános etikai, erkölcsi és morális elvek. Igen nagyvonalúan, jól hangzik, de semmit sem mond.

Mit várnék? Egyháznak hitelvei vannak. Egy egyház a transzcendenssel foglalkozik. A hitelvek a transzcendenst határozzák meg és az egyház hozzá való viszonyát, elveit, működését. Ilyesmiről egy szó sincsen a weboldalon.

Amit akkoriban leltem, annál többet most sem: Xenu sci-fi történetét, amit elvileg az OT III-as szinten közölnek a beavatottakkal. Ha jól tudom, de ennek most nem néztem utána. De a Xenu-katyvasz sem transzcendens, csak Földön kívüli. Ilyen alapon Pataki Attilának is lehetne egyháza.

Nemrégiben voltam egy szciós esküvőn. A párt a szció egyik hivatalos lelkésze adta össze. A rá ruházott hatalomnál fogva – ahogyan fogalmazott. Nekem már itt szöget ütött a fejembe, hogy ki ruházta rá a hatalmat, milyen jogon és alapon? Mert vagy az államnak van joga ilyet tenni (polgári esküvő), mert az esküvő által bizonyos kérdésekben egészen más lesz a felek jogi státusza, vagy pedig Isten adhatja a jogot, hogy a beavatott személy az áldását kérhesse a párra. Katolikusoknál, ugye összeadja őket a pap, a protestánsoknál áldást kérnek rájuk. Nos, ezen a szciós esküvőn semmi ilyen nem történt. Nem volt áldás kérés, nem volt semmi, ami egyháziassá tette volna a ceremóniát. Mintha az anyakönyv-vezető előtt lettünk volna. A szciós lelkész egyetlen alkalommal ejtette ki Isten nevét. Igaz, legalább kiejtette, de semmi érdemlegeset, lényegeset nem mondott róla. Szinte véletlenül tette.

Egyébként félre ne érts, egyáltalán nem azt várnám, hogy a szció a kersztény Istenről beszéljen. Van boszorkányegyház, táltosegyház, fülem se tudja még, mi minden egyház. Ők az életüket, a tanításaikat valamiféle transzcendens köré szervezik. S én ennek nem lelem semmi nyomát a szcióban. Igaz, olyan veszettül nem is keresgélem.

Olvastam pár kiugrott szciós történetét, magyarét is, nem magyarét is, vázlatosabbat, részletesebbet. Több mindenben megegyeztek a történetek. Abban is, hogy szó nem volt bennük Istenről. Mármint a szcióban tanított, megtapasztalt Istenről. Függetlenül attól, miként vélekedünk a tapasztalataikról, érdekesen összecsengő tény ez. el nem tudom képzelni, hogy ha valaki elhagy egy egyházat, gyülekezetet, szektát, akkor ne beszéljen az elhagyott közösség transzcendens hitéről. Így vagy úgy. Ezekben a beszámolókban azonban sehol semmi ilyesmi. Egy nyúlfaroknyi tantétel sem a legfelsőbb lényről.

ERRŐL A KÖNYVRŐL
Élvezettel olvastam, aztán úgy voltam vele, hogy várok a folytatásokkkal, de aztán eddig nem kerültek a kezembe. Semmi elvi elzárkózás nincsen bennem, így alakult. De permanensen tervezem, hogy folytatom, mert tényleg jól megírt, izgis sztori. Kíváncsi leszek én is a véleményedre!

A MÁSIK KÖNYVRŐL
Nagyon lelkes nem voltam a sci-fi.vel kapcsolatban, amiről „kutya kötelességem” (:-D ) írni miattad, de azért tegnap este beleolvastam. Aztán mégis a kezemben maradt. Még bármi lehet, de egyre nő az élvezeti értéke. :-)

Palásti Róbert 2023.03.20. 21:06:18

Szívesen.

"MI AZ, HOGY EGYHÁZ?"
"nem erkölcsös."
Hát újra rákerestem a szóra (nem mintha ez lenne a lényeg) .
Semmi olyat nem találtam most sem ami miatt ez a szervezet ami világ méretű és több mint 70 éves múltra tekint vissza és a világ bármely pontján egyházként ismerik el te miért nem tudod elfogadni akkor szerepét mint egyház?
Sőt más egyházak is elismerik a vallást és az egyházat is.
Kinek az erkölcsét sérti ha egy vallás hívői összegyülnek egy házban?

" a szció hivatalos oldalán, oldalain semmit nem találtam erről. Igazából az ismerősömmel sem jutottunk dűlóre a kérdésben."
Ha az oldalakon nem találsz erre választ akkor:
Mi a Szcientológia könyvben vannak amit kölcsön tudok adni vagy az egyház könyvtárában bárki meg tudja nézni, de most én is leírom neked röviden.

Inkább ennél a fejezetnél érdemes nézelődni >>> www.szcientologia.org.hu/what-is-scientology/

Ha ez nem mond semmit és jobban érdekel belülről az egyház és, hogy más világ vallások vallások képviselői is elismerik az Szcientológia vallást akkor
nézd meg ezt a rövid 6 perces videót.>>>www.scientology-budapest.org/what-is-scientology/inside-a-church-scientology.html?video-play=inside_scn_church

"Mit várnék?
Egyháznak hitelvei vannak."
Ezt írtam hogy van ilyen hitvallásnak hívják itt meg is nézheted röviden 2 percben>>>www.scientology-budapest.org/what-is-scientology/the-scientology-creeds-and-codes.html?video-play=scn6a_creed

"Egy egyház a transzcendenssel foglalkozik."
Igen az emberre úgy tekint mint szellemi lényre és nem csak egy testként kezeli.
A szellemi lényeket hívhatjuk természet felettinek ugye?
(ami a szinonimája a transzcendens szónak)

Én a legegyszerűbb meghatározást találtam az egyház szóra:
"Egy vallás híveinek szervezete, vagy szervezeteinek összessége, amely egy területen összefogja és biztosítja a hívek vallásos életét."
forrás(wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Egyh%C3%A1z) - nem tudom miért másolta be így a linket, érdekes.

Az OTIII-as szintnek nem tudsz utána nézni mivel...
Az elötte lévő fokozatoknak a tanúsításának ehhez meg kell lennie.
De a Xenu-katyvasz sem transzcendens, csak Földön kívüli.
Hát akkor az a mostani tudatossági állapotunk szerint tapasztalást meghaladó?
Vagyis transzcendens? (igazából nem értem a szóhoz való ragaszkodásodat vagy, hogy ez miért fontos neked, hogy transzcendentális dolog legyen benne mivel nem csak és kizárólag ettől egyház az egyház én legalábbis nem találtam ezt feltételnek a szó jelentésénél ahogy az elején is írtam 2x is utána néztem)
Ilyen alapon Pataki Attilának is lehetne egyháza.
Egyházat igen bárki alapíthat még te is :-)

"voltam egy szciós esküvőn. A párt a szció egyik hivatalos lelkésze adta össze. A rá ruházott hatalomnál fogva – ahogyan fogalmazott. ... ki ruházta rá a hatalmat, milyen jogon és alapon? "
A Szcientológiai vallás gyakorlata szerint aki elvégzi a lelkész tanfolyamot és felesketik az jogosult ezen egyház szertartásait levezetni ahogy bármely más vallásban is így van.)

"Nem volt áldás kérés, nem volt semmi, ami egyháziassá tette volna a ceremóniát."
Csak és kizárólag emiatt egyházi valami?
Amúgy meg a
lelkész és az általa összeadott hívők miatt volt egyházias.

Szinte véletlenül tette.
(gondolom ez csak a te egyéni véleményed)

"Ők az életüket, a tanításaikat valamiféle transzcendens köré szervezik.
S én ennek nem lelem semmi nyomát a szcióban."
A Szientológia is foglalkozik természetfeletti vagy ahogy te hívod transzcendens dolgokkal.
Ezeket auditálás illetve más eljárások során lehet megfigyelni mivel ezekben aki nem ezt a vallást gyakorolja nem is tud megfigyeléseket tapasztalni.
Ez így logikus?

Ok, csak egy példa:
Ha becsukod a szemed vagyis nem látsz és egy kutyára gondolsz,
akkor ugye megjelenik előtted egy kutya képe.
Ki nézi akkor a képet?
Eléggé érzékfeletti példa volt?
Mert ilyen és ezekhez hasonló dolgokat lehet a szcientológiában is megfigyelni.

" ne beszéljen az elhagyott közösség transzcendens hitéről. "
Mire lennél kiváncsi, mert vannak OT jelenségek amikről olvashatsz az egyházi újságokban a recepción. (mutatok majd ilyeneket ha ennyire érdekel)

"a legfelsőbb lényről."
Van és mindenkinek egyéni tapasztalásai vannak.
Nem titkos viszont elég személyes, nem emiatt kezdi el valaki tanulni majd gyakorolni a vallást.
De ha tényleg ennyire érdekel a dolog akkor kérdezz vagy írj emailt és én amennyire tudok válaszolok rá illetve mutatok erről részeket az alapok könyvekből amit persze bárki megvehet, ha még jobban érdekli.

ERRŐL A KÖNYVRŐL
(Rendben majd elmondom van pár hasonló gondolatom róla már most mint neked.)

A MÁSIK KÖNYVRŐL
"egyre nő az élvezeti értéke. :-)"
Na ennek örülök. :-)
süti beállítások módosítása