Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

A legjobb könyvek, amiket 2021-ben olvastam

Über-szubjektív, egyáltalán nem naprakész visszatekintő-ajánló

2022. január 01. - Mohácsi Zoltán

bmorzsaarc_2b_b.jpg

totálisan szubjektív,

évvégi válogatás 

                            Moha (azaz én) 

2021-es olvasmányaiból

Ismét eltelt egy év. Mondták, de nem hittem el, aztán mégis igazzá vált: negyven felett valami eszeveszett rohanásba fogtak a napok, a hetek, a hónapok, az évek. Szilveszter napja után, kijózanodás, aztán pittyputty, sittysutty, máris nyaralás van, s aztán megint itt a szilveszter. A film egyre gyorsul, összefolynak az események mint a száguldó vonatablakon a táj, s az ember csak néha figyel fel arra, hogy egyre több helyen érzékeny meg fáj, hogy egyre több a ránc, az ősz haj- és egyéb szőrszál. 

Minden évben készítek az előző év általam, és ez nagyon hangsúlyos: ÁLTALAM legjobbnak tartott olvasmányaimról egy összegzést. Az is lényeges, hogy nem a friss megjelenésekre koncentrálok, hanem arra, amit én olvastam az adott évben. Most például 2021-ben. 

A listám nem egy verseny része, tehát nem arról van szó, hogy valami privát mérce szerint egymásnak ugrasztom az olvasottakat, és aztán lássuk, ki a legokosabb, legszebb, leg-legebb. Szó sincs erről. Egyszerűen azoknak a könyveknek a listája következik, amelyek ilyen-olyan, bármilyen és valamilyen szempontból, okból jobban megfogtak mint a többi olvasmány. Még csak nem is arról, hogy ne lett volna ezeken kívül olyan, ami nem tetszett, mert volt még egy csomó. De az alábbiak kiemelkedtek bennem. 

Ennek az ön-best of-nak a sorrendjét nemes egyszerűséggel az olvasásom kronológiája határozza meg. Vagyis az első könyvet , a Gion Nándorról szólót olvastam legkorábban, és így haladunk 2021 decembere felé. 

A szerző–könyvcím-sor maga a könyvre mutató link. 

  Kurcz Ádám István: Gion Nándor művei és műhelytitkai   kurcz_gion_nandor_muvei_titkai.jpg

Egy nagyon remek könyv az egyik kedvenc írómról, pontosabban a műveiről.

Mert monográfia, természetesen nem árt valamelyest ismerni és kedvelni Gion valamely írásait. Ha még nem ismernél semmit tőle, mélyen és melegen ajánlom, hogy ismerkedj meg vele, igen remek író volt!

 

dobo_a_zapumai_kobor_villamos.jpg  Dobó Dorottya: A ​zapumai kóbor villamos  

Dobó Dorottya nagyon jól ír. elsőkönyves szerző. Első mesekönyves. Vagyis inkább ifjúsági könyves. A döbbenet az volt, hogy a könyve mindent megtesz azért, hogy ne szeressem, de még csak szimpatikus se legyen. Első blikkre. Mert aztán másodikra minden egészen mássá lesz. 

Önmagában az, hogy elsőkönyves írónő ifjúsági regénye az idei kedvencek közé került, sokatmondó. tényleg nagyon élveztem. 

  Petőcz András: Idegenek  petocz_idegenek.jpg

(Trilógia – Egy évszázad története)

 Azt hiszem, ez volt az év könyve számomra. 
Disztópia? Velünk élő történelem? Érdekes. Borzasztó. Izgalmas. Letehetetlen. Trilógia. Tényleg az. Valóság vagy csak egy elképzelt nép elképzelt tagjainak a története?
A végén csak kibújik a szög a zsákból. Nem reklámszöveg, de szerintem ha belefogsz, nem fogod tudni letenni. Akkor sem, ha nem rövid egyben a három könyv. Ess neki, barátom!

broszkiewicz_egesz_heten_esni_fog.jpg  Jerzy Broszkiewicz: Egész ​héten esni fog?  

Egy teljesen, minden porcikájában retró ifjúsági könyv, a retróság minden pozitívumával, a negatívumok nélkül. 

Öt ifjú, kamaszkora derekán járva a nyaraláson a házba kényszerül, mert odakint folyton folyt csak esik és esik. Egy idő után unatkoznak. Aztán egy újságcikkből kiindulva nyomozni kezdenek, mert minden kétség felett áll, hogy ami gyanús az bizony nagyon gyanús! S ők nem állnak meg, addig nyomoznak, de addig...

A könyv elsősorban humoros. Aztán tréfás. Aztán ötletes. Mérsékelten izgalmas. De mindenképpen felettébb szórakoztató. Ha egyszer azt mondom, hogy benne van a 2021-es legjobbak között. 

  Amélie Nothomb: A gyilkos higiéniája  nothomb_a_gyilkos_higieniaja.jpg

Egy beszélgetés az egész könyv. Finoman infóadagolt, mesterien vezetett beszélgetésé. Egy újságíró és egy közismert író beszélgetése. Annyira mesterien vezetett a beszélgetés, hogy tulajdonképpen csak az utolsó oldalakon tűnik fel, hogy eddig valójában nem is volt cselekmény, s nem is nagyon hiányzott. Gondolj bele, hogy így vagy úgy, de krimit olvasol! Ami különösebb cselekmény nélkül is lélegzetállító.

Mondom, úgy príma, ahogyan van! 

  Kockás 91.  kockas_91.jpg

 Mintegy véletlenül lapoztam bele ebbe a lapszámba egy nagyáruházban. Nem tudom, miért tettem ilyet.
Nagy szerencsémre elsőre A pattantyúsok, másodszorra pedig a Franck című képregényhez pergettem a lapokat. Ott helyben olvasni kezdtem, de volt annyi lélekjelenlétem, hogy félbeszakítsam önmagamat. A Kockás azonnal a kosárban landolt. Hogy aztán alig várjam, hogy olvashassam, majd alig vártam, hogy megjelenjék a következő szám A pattantyúsokkal és a Franck-kal. Persze van benne más képregény is, de e kettő mindent vitt. Van morognivalóm is a meglehetősen fura megoldások miatt, de a szerelem nagy lett. Ügyes, mert minden számban van egy olyan húzósztori, képi megfogalmazás, ami miatt a többi, apró, feledhetőséget simán megbocsátja az ember fia, s még azt is elfedi, hogy voltaképpen csak emiatt az x oldal miatt vette meg a teljes füzetet. 

  Marjane Satrapi: Persepolis 1–2.  satrrapi_persepolis_1_2.jpg

(Gyermekorom Iránban – A visszatérés)

 Mi mindent köszönhet az ember a könyvtárnak! Kicsit már tartok a sikeresnek kikiáltott könyvektől, mert mindig támad valami igen komolynak vélt nyávognivalóm velük kapcsolatban. A Persepolis esetében nem nyávogtam semmit. Meggyőztek a rajzok, mert, hogy képregényről van szó. Meggyőzött a történet, tetszett az egész, na! 

Annyira tetszett, hogy aztán megnéztük a filmet is. Szintén jól sikerült. Tulajdonképpen mozgó képregény. Ezzel eszembe sincsen fikázni, mert dehogy tennék ilyet!

A történetben megismerkedünk a vallási diktatúrába süllyedő Iránnal, a mindennapjaival, az egyre fokozódó élhetetlenségével, az erőszak elszabadulásával. Majd a háború rémségeivel. Majd a külföldre menekülés nehézségeivel és a haza kerülés ellentmondásaival. 

Szerethető, megrázó, többször olvasós történet. 

kocsis_trianon.jpg  Kocsis István: Trianon avagy passiójáték a XX. században  

(Az értékelés első részét itt leled, a másodikat pedig itt találod.)

Azért két részben írtam erről a könyvről, mert így is szóvá lett téve (a macska fel van mászva a fára), hogy nem bírok a grafomániámmal. Ha egyben írtam volna meg a beszámolómat, vége-hossza nincsen a bejegyzésnek. Szerelmetesfeleségtársam javaslatára így kettőbe szeltem a mondanivalót, és ettől fellélegzett még a számítógépem is. 

Kocsis István számára fontos a magyarsága és a Szent Korona tana. Mindig, mindenben ebből indul ki, és ide tér vissza. Trianon tragédiáját, tragikomédiáját is ezen a szemüvegen keresztül nézi. S lehet-e még bármit hozzátenni a Trianon-kérdéshez? Kocsis azt állítja, lehet: a transzcendens tényezőket. 

  George Orwell – Fido Nesti: 1984  orwell_nesti_1984.jpg

Mennyire bátorságos egy ennyire ismert klasszikust képregényesíteni? S mennyire sikerülhet egy ilyen adaptáció? Meglehetősen. 

Az olvasásba szkeptikusan fogtam bele. Bizonyos voltam a bukásban, s abban, hogy az 1984 nem képregényképes. Kétségtelen, hogy Nesti számára azért jó dobbantót, kapaszkodót jelentett Michael Radford filmadaptációja. De ez a képregény mégsem a filmadaptáció képregény-adaptációja. 

Olvasás, nézegetés közben egyszerre azon kaptam magamat, hogy teljesen és tökéletesen bevonódtam az unásig ismert történetbe, és úgy veszek részt abban, ami történik, mintha bezuttyantam volna a képregénybe. 

Mondjak még róla bármit? Mármint azon túl, hogy remekek a rajzok.

doka_a_kek_haju_lany.jpg  Dóka Péter: A kék hajú lány  

 Ezt írtam a könyv ismertetőjében: 

„Tudod, vannak könyvek, amikből egyszerűen árad valami nagyon tisztán emberi. Ami nem akar se nagyot mondani, sem elképeszteni, sem mindenáron szórakoztatni, mégis, ahogy ezeket elolvassa az emberfia, magához akarja ölelni a világot. Nem túl sok ilyen könyvet olvastam, az is igaz. Néhányat felsorolásképpen mindenképpen megemlítek, hogy legyen merre elindulnod.”

Itt és most nem is írok mást. Szerintem ennyi elég. 

  Douglas Murray: A tömegek tébolya  murray_a_tomegek_tebolya.JPG

 Nagyon nem vagyok liberális. Legalábbis a szó mai értelmében bizonyosan nem. A könyv mottója lehetne az alábbi mondat. Ami egyébként szerepel a könyvben. 

„A férfiak által tervezett utak nőket gyilkolnak meg.”

Mert az ideológiai idiotizmusban bizony itt tartunk. Meg ott, hogy a bejegyzésemből törlődött a Brian élete megfelelő, Lorettás jelenete, mert a YouTube-ról törölték a jelenetet. Mondjuk az idiotizmusnak azon a szintjén, ahol tartunk, nem annyira csudálkoztam. Csak már fájdalmassá kezd válni. 

Na, erről szól a könyv! 

szonyi_foltamadott_a_gender.jpg  Szőnyi Szilárd: Föltámadott a gender  

(Családbarát megfontolások a nemek forradalmáról)

Egy mulatságos, önoldal kritikája is kapható, tréfás, kemény, szellemes cikkgyűjtemény. Kimondottan jó olvasni, csak kár, hogy rövid. Igazán benne lettem volna dupla ennyi oldalmennyiségben! 

Az érvek a család mellett, a gendermarhaság ellen szólnak. Józanok. Respektálhatók. Gyűlöletmentesek. 

  Futaki Attila – Tallai Gábor: 10 – A Puskás  10_a_puskas.jpg

Szintén a véletlen hozta elém ezt a képregényt. Azt sem tudtam, hogy létezik. Namost, ha valaki anti-sportember, az én vagyok. De a futballban mindenképpen. Soha nem érdekelt, semmilyen formában. Se aktívan végezni, se nézni nem szerettem, nem érdekeltek az eredmények, képtelenségnek tartottam, hogy kilencven percet végigunatkozzak azon, hogy huszonkét ember rohan egy nyamvadt bőrdarab után, és maximum kétszer-háromszor ha történik valami a pályán. 

De az Aranycsapat meg Puskás az más! Nagyon más. A képregény Puskásról és a korról, amiben élt pedig csuda remek. A rajzaiban, a dramaturgiájában is. 

kemendy_az_anyacsalogato_hadmuvelet.jpg  Kemendy Júlia Csenge: Az ​Anyacsalogató Hadművelet   

 Annyira szépen kérte a szerző, hogy ha megjelenik a könyve, mindenképpen írjak róla, hogy már előre féltem, mi lesz, ha nem fog tetszeni. Illetve nem féltem, mert tudtam: meg fogom írni a véleményemet, és előre sajnáltam Julit. Mert bár személyesen nem ismerem, de írásban beszélgetve, a profilképét látva olyan kis kedves hölgynek tűnik. Akit fájdalmas bántani. Legalább ne lenne szimpatikus!

Aztán elolvastam ezt az ifjúsági könyvet, és megkönnyebbültem. Mert nem kellett Julit bántanom. 

Egyszerűen kedves, tréfás, roppant szórakoztató könyvet írt. Készül a folytatás, csak legyen is belőle valami!

  Mauro Boselli – Majo: Dampyr 2. – Transylvania Expressz  dampyr_2_transylvania_express.jpg

Nem csupán ez a Dampyr, hanem az összes.

De mert ez volt az első, ami megalapozta, hogy elvesszek a vámpíros hülyeségek elleni tiltakozásom számára, hát ezt emeltem ki. Voltaképpen sok szempontból mázlim volt, hogy ez került a kezembe. Azóta pedig saját birtokban van az összes, eddig magyarul megjelent Dampyr-kötet. Egy raklappal Szerelmetesfeleségtársamtól kaptam karácsonyra. Én meg vettem ötöt a fiamnak, hátha ráharap. Ezt hívják függőségnek? 

Ja, hogy tudd: a dampyr egy vámpír és egy ember nászából született gyermek, akinek a vére halálos a vérszívókra. A dampyrok így némi faji öngyűlölettel lesznek vámpírvadászok. 

presser_presser_konyve_2.jpg  Presser Gábor: Presser könyve 2.  

Mit lehet elmondani egy könyvről, ami nem egy másik kötet, hanem az előzőnek a második kötete, ami ugyanaz, akár az első, de aztán miközben tényleg, valójában mégse nem. Presser meg Presser, jól ír, érdekesen, tréfásan, aztán meg döntsük el, hogy az egész szól-e valamiről, vagy sem? Bölcsebbek leszünk-e általa, jobbak vagy csak jókat rötyögünk, miközben bepillantunk a magyar rocktörténelem szubjektív részleteibe? A csuda tudja. 

Csak egy valami teljesen bizonyos: jó volt olvasni Presser könyvét!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr3416789898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.03. 20:51:34

Ha már értő olvasó vagy. Ajánlhatnám a saját e-könyvemet is, ha egyáltalán olvasol fakímélő technológiákat? Szórakoztató tudományfilozófia esszé stílusban írtam és arról szól, hogy az emberek több tízezer éve teremtenek különféle Isteneket, de eddig nem volt egy tudományos Istenünk. Miért is??? Ja a címe: Trükkös "Mém" - Túl Richard Dawkinson ~ 104 oldal de lazán szerkesztve.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.05. 12:01:07

@Mohácsi Zoltán:

Nagyon sok adatgyűjtő, kutató és tesztelő munkám volt benne. ... de lényegében már egy sokkal érdekesebb dologgal illetve dolgokkal meg is haladtam. /// kb egy hónapja sikerült kimutatnom, hogy Gödel első nemteljességi tétele sohasem volt bizonyított állapotban. Ezt háromféleképen is megtettem és nagyon röviden. Tehát elégé biztos a dolog, mert a háromból egy is elég lenne. Ezt itt olvashatod. 2-3 perc az egész csak:

vilagnezet.blog.hu/2021/11/28/godel_elso_nem_teljessegi_tetele_oncafolas_es_hamis_dilemma

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2022.01.06. 16:45:57

@Iván Gábor IGe:
Köszönöm a bizalmadat, de megfeszítettél: úgy nagyjából egy szót sem értek sem a bejegyzésedből, sem az alatta levő beszélgetésből. Így ját elfogadom, hogy igazad van. :-)

A könyvedet lehúztam magamnak, köszönöm, szerét fogom ejteni. Hátha abból értek valamit. :-)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.06. 16:54:13

@Mohácsi Zoltán:

Pedig Gödel tételéről nagyon is közérthető nyelvezettel mutattam ki, hogy érvénytelen. Belemehettem volna a neked és a legtöbb embernek tényleg ákombákom matematika formalizált elemzésbe is ... de felesleges, mert anélkül sem jók Gödel dolgai sok más egyéb dolog miatt sem.

A fakimélő e-könyvemet végül a OSZ könyvtárból sikerült letölteni? Csak azért kérdezem, mert volt ez ezt megelőző verzió is és az messze nem teljes és az valamennyire szabadon is kering. onnét lehet tudni melyik, hogy a régi 10 fejezetből áll az újabb javított és bővített meg 12-ből.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2022.01.08. 06:17:12

@vilagnezet.blog.hu:
Útközben rájöttem, hogy mi már beszélgettünk valahol, valamikor, és a gépemen itt van/volt a könyved. Természetesen egy régebbi verzió. Az általad megadott linken (nektar.oszk.hu/hu/manifestation/3829301) az új verzióhoz nem lelte m letöltési lehetőséget. Vagy nagyon béna vagyok... Illetve az oldalon van egy link (oszkdk.oszk.hu/DRJ/34072#) de ott meg azt mondja, hogy csak dedikált hálózatokról elérhető a doksi, én meg nem vagyok olyanon. :-(

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.01.08. 10:03:43

@Mohácsi Zoltán:
Akkor azt meg tudod valahol venni, ami ha járatlan vagy e-könyvekben akkor a tanulása miatt is érdemes. Teljesen más egy pdf formátum és egy epub. Az utóbbit mobilra is le tudod tölteni, bármilyen betűnagyságot, vagy karaktert beállíthatsz és ami a lényeg akár felolvasva hallgathatod is. Akár más nyelveken is. Bármelyik blogomban több mint két tucat hely van felsorolva ahol megvásárolható. Csak egyet idézek:

www.lira.hu/hu/ekonyv/tarsadalomtudomany-1/filozofia-1/trukkos-mem-tul-richard-dawkinson-ekonyv-epub-mobi

Fejezetek

Tudományos módszertanon átfuttatott „Isten”

Ateisták agyának Isten-tartalma?

Régi gondolataimra példák

Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén?

Isten definíciói – leválogatott gyűjtemény

Általános Isten meghatározása

Tesztelések helyszínei és módja

Gödel, az elmebeteg tudós

Anzelm istenérvének végső bukása

Létezés. Mi is az?

Kiegészítés

Tömeges kigyógyulások az Isten-Mémből.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.01.08. 10:10:37

Az utolsó két fejezet nagyon lányeges ... Ez egyik kb harmadát ide is idézem neked, hogy lásd miért:

KIEGÉSZÍTÉS

Ennyi volt az Isten-problematika megoldására publikált és már mindenki számára megvásárolható, elérhető, olvasható, levezetésem, bizonyításom, amiben még a felvezető szöveg sem szerepelt hiszen azt a 2020-a covid-19 világjárvány kitörése előtt fejeztem be még valamikor 2019 késő nyarán. A biológiai vírus világjárvány viszont új dimenziót és lehetőségeket is adott a kutatásaimhoz. Hiszen nagyon erős hasonlóság és párhuzamosság van a covid-19 és az Isten-Mém között. Főként a járványszerű terjedés, az hogy ráveszi a gazdatestet önmaga klónozására és fertőzésre, és nem utolsósorban a gyógyítása, vagy a problémamentes egymás mellett, vagy az emberi szervezetben már békésen 'élő' állapot elérésében is. Hiszen ez a valami, tehát a covid-19 biológiai vírus, ami nagyon aprócska, de valószínű a mémek is, az élő és élettelen határán helyezkednek el. A mémeket még kimutatni sem tudjuk és így volt ez a vírusokkal is sokáig.
Azt terveztem tehát, hogy a kezdeti verzió ki lesz még egészítve, egy mikrobiológus akadémikus és egyben ateista-apologéta és közszereplő viselkedéseinek a megfigyeléséből származó tanulságokkal. A mémfertőzöttségének a feltárásával és bizonyításával. Így be fog kerülni ide az ateisták jellemző dogmái gyűjtemény és magyarázat is. Aminek korábban külön könyvet szántam. A covid-19, mint biológia vírus, és ha már számozva van az adott vírus, akkor számozzuk az isteneket is, Isten-88447 mint elmevírus járvány párhuzam tanulságait még is sokkal rövidebbre fogom, és kimarad az ateista dogmatika elemző rész is. Aki akarja az rákeres a neten és megleleki a blogomban. A fő gondolat tehát az, hogy mindig is kerestem valamiféle mentséget az Isten-kényszerképzetbe esett embernek, ami miatt az nem lényegében egy elmebetegség besorolás, hanem ennél valamiféleképpen enyhébb, megértőbb dolog. Nos náthás mindenki lehet és hát idegrendszeri vírust is bárki elkaphat. Ennyi a nagyon tömör és zanzásított lényeg. ...

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2022.01.10. 17:07:04

@TanBá:
Képzeld, azt hiszem, Cavinton-kúrára kell mennem! Amikor megláttam a könyved borítóját, beugrott, hogy egy egykori beszélgetésünk után én ezt már megvettem, letöltöttem, betettem a számítógépen a megfelelő könyvespolcra, sőt, átmásoltam az e-book-olvasómra is. Aztán szégyenszemre el is felejtettem...

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.01.17. 15:43:29

@Mohácsi Zoltán:

HűHa ... olvasgatva az életed történetét, amit itt megosztottál ... sok további töprengéstől szabadítana meg az abban lévő lényeg. Nagyon laza és nagybetűs szöveg nyomtatva A5-ben kb 100 oldal. Tényleg néhány óra olvasás csak .... és ami a lényeg ezt a könyvet lehet össze-vissza is olvasgatni .... nem nagyon lényeg hol kezdesz bele. Olvasd először azt a fejezetet, ami érdekel. ... néhány óra az egész.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.29. 14:56:51

@Mohácsi Zoltán:
Ha úgy alakulna, hogy elemeznéd is a blogban, dobj már róla egy értesítést , egy hozzászólást a világnézet blogomba a legújabb poszthoz, mert ugyan követem a blogodat, de elkerülheti a figyelmemet. ... Ok terelnék rá némi figyelmet és olvasót.
süti beállítások módosítása