Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Mark L. Strauss (szerk.): 3 ​vélemény az újraházasodásról

2018. július 17. - Mohácsi Zoltán

3_velemeny.jpgAmikor olvastam ezt a könyvet elsősorban az érintettség jogán tettem, főleg…
De a probléma az, hogy ez a könyv is, ahogy a személyes beszélgetéseim is, inkább csak kérdéseket hagyott bennem, s nem a válaszai, megoldásai, útmutatásai domináltak.  Gondolatok adott, megoldásokat nem. Igaz, ezt a könyv címe is híven tükrözi. 

S nem tudtam olvasása közben szabadulni a kérdéstől, hogy: ha keresztényként azt mondjuk, hogy a Biblia a legegyszerűbb ember számára is pofon egyszerűen értelmezhető, akkor három tanult, bölcs lelkipásztor mit szenved ennyit pl. ezen a kérdésen?

Ráadásul a hétköznapi gyakorlatban is kaptam biblikus, szilárd véleményt: „Ha a Biblia azt mondja, ne válj el, illetve ha elváltál, maradj egyedül, akkor tegyél így,Moha!”

Azt kérdeztem, rendben van, de mi ennek a gyakorlata? Negyvenéves voltam, amikor váltam. Férfi vagyok. Nincs meg számomra az egyedül-élés ajándéka. A válókereset beadása után félévvel találkoztam azzal, akit a szívem szeret, nem én akartam kiszállni a házasságomból. (Bár utólag azt mondom, a boldogság elől zártam volna el magamat.) Ha benne maradok, égek, mert nem volt már házasság semmilyen téren. Közben sem a szeretet iránti vágyamat, sem az esztétikai érzékemet nem vesztettem el.

Vagyis az egytestté-létel kizárt volt a házasságban számomra. És aszexuálissá kellene lennem a maradék életemre? Mi ennek a gyakorlata? Az emberi mivoltom szolgálatban való feloldása csak tömény, sületlen mellébeszélés. Az egyedül maradás a Szentlélek ajándéka, nem kikényszeríthető. Mit kell tehát tennem? Mondd meg, követeltem a beszélgetőpartneremtől! Te mit csinálnál? – kérdeztem. A megmondóemberem elhallgatott. Őszinte volt, megmondta, hogy fogalma sincsen. 

Egy prédikátorunk, a roppant tudású, tiszteletre méltó Szigeti Jenő azt találta mondani egy prédikációjában, hogy a házasság akkor szűnik meg, ha az egyik felet elkezdeni nem érdekelni a másik bármilyen igénye. Ésszerűen alkalmazva persze. Jenőt én hívtam meg a gyülekezetünkbe, hogy tartson egy előadást a házasságról, a válásról. Rábíztam, mit mond. Nekem válaszolt az előadásával, az biztos! Szerintem sokan kiakadtak, akik képesek voltak értelmezni a mondanivalóját. Nem dogmatikusan volt biblikus.

Az éles helyzetekben nem elvek vannak, hanem egy sajátos, egyedi élethelyzetben, kapcsolatokban élő ember. Marad tehát a józan ész és a tiszta lelkiismeret. De ez a könyv nem olyan bátor, mint Jenő, vagy mint egy gyülekezeti vén barátom, Kari, akik az elveket merik egy adott élethelyzetre életszerűen alkalmazni. 

3/5

(Megírás: 2011, szerkesztés: 2018)

Harmat, Budapest, ISBN: 9632880303

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr214118145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása