Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Réti László: A hasonmás

2018. július 16. - Mohácsi Zoltán

hasonmas.jpgHoppá! Amikor a ceglédi Coop-ban lelt Szex és Szekszárd-ot elolvastam, bármennyire jókat rötyögtem rajta, nem lettem túl lelkes. A moly-os értékelésem végén megkérdeztem, milyen Réti, amikor nem Marcus Meadow álnéven ír Szex és Szekszárd-ot? Hárman a segítségemre siettek (Galagonya33, Robinson és brigg) siettek kedvet csináltak a folytatáshoz. 

Amikor a könyvtárban megálltam a krimi-polc előtt, az Üveghegyen túl és az Óperencián messze is híres vacak memóriám természetesen nem hazudtolta meg magát, fogalmam sem volt, melyik könyvet ajánlották: mintegy a család legkisebb gyermekeként (nincs testvérem) ezt emeltem le a polcról.

In medias res: nem bántam meg. Nagyon nem. Minden más olvasnivalómat félretettem, A hasonmás bankot robbantott. Köszönöm, feleim!

Mert: a poénok nagyon ülnek, s tényleg csak egy-két helyen éreztem, hogy a cselekmény, a párbeszéd pusztán azért van, hogy megágyazzon a viccnek. (Az egyik ilyen hely, amikor a főhős megkéri a kollégáját, hogy hallgasson ki helyette valakit, mire az közli, hogy rendben, úgyis tartozik egy vallomással. Se füle, se kapcsolata, se borja sem az éppen folyó cselekménnyel, sem az egésszel, bár jó kis szóvicc.) Tény, hogy egy idő után már nem fogtam vissza magam a BKK közönsége előtt sem, hadd legyenek kíváncsiak, mi a francot olvasok!

Mert: a cselekmény döntő részben következetes, meglepő (és mulatságos; bár ezt már írtam), fordulatos, izgalmas. Komolyan: filmre való. De egészen komolyan! Akkor is teljesen így van, ha ezt a könyvet nem emiatt őrzöm meg a legjobb emlékeimben (emlékhelyeimben, tudod, Óperencia, Üveghegy, stb.), hanem a főszereplő alakja és humora miatt.

Mert: miközben nem éreztem plágiumnak cseppet sem, nagyon kedves olvasmányélményeket, vagy inkább azoknak érzetét elevenítette fel bennem: Rejtő, Fable, és (a sajnos nagyon magában álló) az Őfelsége magánnnyomozó-ját. Ez pedig nem kevés, de nem ám!

No, kb. egy hét, és megyünk megint könyvtárba!

P.S. (vagy sok héttel később): A könyvet odaadtam a nem éppen könyvmoly, s ha már olvas, akkor is inkább ismeretterjesztő irodalmat olvasó, huszonegy éves fiamnak. Egy hét alatt kiolvasta, és ez nála nagy szó! (A Korongvilág első részét fél éve olvassa, és azt mondja, tetszik neki… Érzékeltettem?) Aztán a vége felé járva szólt, ha megyünk könyvtárba, hozzunk még Rétit, s hogy ezt tervezem-e állandóra megszerezni, s ha igen (igen), akkor jó! Hoppá, hoppá! – a' la Cipő. 
Hoztunk Rétit a könyvtárból.

4,5/5


Ulpius-ház, Budapest, 2013 ISBN: 9789632547367

(Megjelent Polip címen is)

(Megírás: 2015)

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr1714117105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rómaikömény 2019.08.21. 21:08:21

Végre egy könyvesblog amit tudok használni!!

Rómaikömény 2019.09.22. 16:11:39

@Mohácsi Zoltán: általában promók, csak mai kiadások, és kevés fajta könyv.nöi, skandináv, horror.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2019.09.22. 16:31:48

@Rómaikömény:
Értem, ebben a formában dicséretben veszem. Köszönöm szépen! Örülök, hogy találtál kedvedre való olvasnivalót!

S minek örvendtél a legjobban?

Rómaikömény 2019.09.22. 16:40:08

@Mohácsi Zoltán: persze, hogy az volt.Réti László Polip, Kaméleon, Panda.Lawrence Blockot kedveled? Én meg vele leveleztem ( röviden☺)

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2019.09.23. 06:12:48

Block: néhány könyvét olvastam, igen. Három "Bérgyilkos"-t, egy Scudder-t és egy "Betörő"-t.
Hogyan kerültél vele kapcsolatba?

Rómaikömény 2019.10.28. 10:09:27

@Mohácsi Zoltán: szoktam írni szimpatikus íróknak. és sokszor válaszolnak. De ő akkora sztár, hogy meghatott. A Bérgyilkos-sorozatot javasolta, mert hiányoltam az újabb Bernie-könyveket, és azt írta, valószínű már nem fog írni újakat. Azok nagyon tetszettek, a Scudder az kicsit sötét nekem.
süti beállítások módosítása