Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Vercors: Tropi-komédia

2018. július 18. - Mohácsi Zoltán

tropi_komedia.jpgKamaszkoromban olvastam először. Azóta meg többször. De a könyv által felvetett kérdésre a mai napig nem tudom a választ:, mi teszi az embert emberré. Az evolúció nem. Arra már Várkonyi Nándor azt mondta, hogy alapvetően pont az azonosságokra figyel, és pont arra nem, amitől ember az ember.

A könyv témája: megtalálják az ember és a majom közti átmenet egy élő, nőstény egyedét. A főhős megtermékenyíti a saját spermájával, majd az utódot megöli. Perbe fogják, de nem egyértelmű,hogy gyilkosság törtét-e, mert gyilkolni embert lehet, és kétséges, hogy az utód ember volt-e egyáltalán. 

Izgalmas, töprengős,agyalós a felvetés. Azt, hogy Emberré mi tesz minket, az első olvasását óta már megértettem. Azt is, hogy nem mindenki ember, aki ember. S bárhogyan is töprengtem, arra jutottam, hogy voltaképpen ez a két kérdés, az erre a két kérdésre adott válasz teljesen kielégítő. 

A könyv pedig nagyon jó, olvasmányos, izgalmas. 

5/5

Európa, Budapest, 1981 ISBN:9630724499 · Fordította: Pap Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr6014120177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása