Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Erlend Loe: Vegyesbolti csendes napok

2018. augusztus 13. - Mohácsi Zoltán

loe_vegyesbolti_csendes_napok.jpgNégyes, négyes, de csillagos négyes ám!

Mert pazar, mert szétröhögtem a fejemet, mert a szereplők valami elementárisan eltaláltak, mert kicsinyesek, mert hazudnak, mert elhallgatnak, mert és mert…

Rövid párbeszédek, de milyen rövidek és milyen párbeszédek! Elfojtások, vágyak, elszürkülés, hazugságok, kimondatlanságok, félrelépések így és úgy (mert ahogy Jézus mondta: „Aki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért [nem önmagában a cekcualitás, persze, hogy nem, hanem a félrekufirc], az már paráználkodott azzal az ő szívében.” [s a végeredmény, hoppá, az elektromos fogkefén landol; de milyen már, hogy emiatt újat kell venni, anyci undorodik apciétól, váze!]

Egy házasság végnapjai és továbbvergődése, feloldás, megoldás és minden nélkül, ami újjá szülhetné. loe_nigella.jpg

S utánanéztem, Nigella Lawson létező személy, tényleg széles csípője és dús melle van.

Ami miatt csillagos négyes: valahogy a szétköltözés, albérletbérlés egy nyaralás alatt és anyci félrekefélése nehezen hihető, röhögtem, de kiestem a történetből.

Viszont az előzmény borzalma és az utózmány megalkuvása teljesen hihető, csak körül kell néznem az ismerősi, baráti körben.

Más volt ez a Loe, mint a Doppler, de jobban tetszett. Valahogy közvetlen rokona Bergman remekének a Jelenetek egy házasságból-nak, Albee örökérvényűjének, és Laing prof két csudájának a Tényleg szeretsz-nek és a Gubancok-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr3914178715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása