Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Erlend Loe: Fvonk

2018. augusztus 14. - Mohácsi Zoltán

loe_fvonk.jpgNem tudok nem szőrösszívű lenni. Ennek a könyvnek az a hibája, ami a legnagyobb erénye: Loe írta. Minden ízében, porcikájában Loe. A hozzáállás, az alaphelyzet képtelensége, a poénok, és nos, igen, a főszereplő karaktere is tipikusan Loe. Mondhatni: összetéveszthetetlenül. Vagy éppen összetéveszthetően. Fvonk ugyanis lehetne akárki és bárki a Loe univerzumban. Nem vagyok túlművelt Loe-ból, de a dézsávű Dopplerrel meg a többiekkel teljesen egyértelmű volt: végy egy naiv(super) alakot, dopplerődjön oppardon, rekedjen kívül az életen, lásson úgy, mint egy gyerek, cseteljen-botoljon, csudálkozzon rá a helyzetekre, és vegye őket mégis magától értetődőnek, készen is van az a komkikus helyzet, amit az ember úgyis végigröhög.

Ez nem lenne baj, de mégis baj volt/lett. Mert ha csak a Fvonk-ot olvasom, akkor nincsen baj. De nem csak azt olvastam, így meg már egy kicsit unalmas, egysíkú a figura, sőt, a vele történtek is.

Hozzá költözik a miniszterelnök… Hm. A csuda tudja. Persze erőltetett, ráadásul, ahogy kiderül, a minta, mármint az elnöké, egy létező norvég főmufti volt. Szerencsére nem tudjuk, mennyire volt minta. Azonban, ha az alaszitut átültetem magyarra, és az elnök mondjuk dakota közmondásokkal traktál, vagy magyartalan mondatok tömkelegével Kárpátok Cicerója-skodik, vagy pszichikai-ápolt mozdulatokkal fogad magához menekültek, azon nyomban becsukom a könyvet. Így szerencsére semmi nem köszönt vissza.

De az elnök figurája mégis súlytalan. Megtudunk róla egy csomó mindent. Fárasztó a politika, végre egy érdekmentes kapcsolat, végre nyugodtan megihat egy pohár bort, ő is szart szarik ((SPOILER: ha szerinte Krisztus-alakú is; mondjuk ez jó poén volt az önértékelése érzékeltetésére)), és megtudjuk, legfőbb konklúziókénti meglepetésül, hogy a miniszterelnök is ember! Wow! Mondjuk ezt nem gondoltam volna… :-P

A végét meg végképpen nem tudom hová tenni. ((SPOILER: Fvonk halála mintha csak a miniszterelnök újévi beszédének az elhangzásához kellett volna (nekem fárasztóan erőltetett volt ez a beszéd), miközben voltaképpen nem is kellett hozzá, de akkor meg minek is…?))

Ha nem Loe írja a könyvet, akkor azt mondom, ettől a szerzőtől akarok még olvasni. De mert Loe írta, azt mondom, ettől a szerzőtől akarok még olvasni, de ilyet többet nem.

2,5/5

(2016)

Scolar, Budapest, 2014, ISBN: 9789632445045 · Fordította: Vaskó Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr7314179643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása