Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Cs. Horváth Tibor – Zórád Ernő: Nyomoz a szerelmespár 1–4.

Egy fiatal pár káprázatos, sorozatos, sikeres nyomozás-sorozata

2021. április 30. - Mohácsi Zoltán

KÉPREGÉNY. Sokak szerint másodlagos műfaj. Mások szerint komoly, önálló művészeti ág. A képregények történetéről és esztétikájáról képregényt író, rajzoló Scott McCloud A képregény felfedezése című könyvében egyértelműen az utóbbi mellett tette le a voksát. Lévén én hatvanas évek végén születtem, így számomra a képregény a szocialista képregényeket jelentette. Vagyis az irodalom klasszikusainak adaptációját. Illetve az NDK-beli Mozaik magazint.

E történet-sorozat alkotói ennek a korszaknak a kiemelkedői voltak. Gyerekkoromban órákat töltöttem a képregények nézegetésével. Az elsődleges kedvencem Korcsmáros Pál és Dargay Attila volt. A harmadik befutónak egyértelműen Zórád Ernő számított. Akkor még kicsit hittem abban, hogy van értelme sorrendeket felállítani. 

zorad_nyomoz_a_szerelmes_1_4.jpg

Cs. Horváth Tibor a magyar képregény nagy dojenje volt. Gyakorlatilag ő írta az összes magyar képregény szövegkönyvét. Legalábbis a nyolcvanas évekig. A magyar képregény-történetben olyan hatalmas, bár ellentmondásos szerepet töltött be, hogy még önálló képregény is megjelent róla. zorad_nyomoz_a_szerelmes_23.jpg

Zórád Ernő szintén a magyar képregény nagy öregje volt. Nem csupán képregényeket rajzolt, hanem festett is, elsősorban a Tabánra koncentrált, amelyről több albuma is megjelent. Sokak örömére manapság az ő munkáit is újra kiadják.

Zórád Ernő az egyik kedvenc rajzolóm. Plasztikus, részletgazdag, élethű, humoros. Gyakorlatilag bármit megrajzolt, semmilyen korról szóló történet nem fogott ki rajta, amihez nyúlt, arannyá vált. Zórád Ernő valóban bármit megrajzolt.

Krimisorozat

Azt mondtam, Zórád Ernő bármit megrajzolt. Így van. Például krimit is. Ahogy azt az ebben a négy füzetben kiadott kilenc történet is bizonyítja. A sztorik eredetileg a Fülesben jelentek meg 1970 és 1973 között. A képregényeken feltüntetett adatok szerint a történetek Cs. Horváth Tibor eredetijei voltak. Ezek kerltek a négy füzetbe:

Báró Holding üzlete
A fehér ördög cimborái
Az Ámon templom kincsei
Polka viszontagságai
A titkos ügynök balfogása
A Gyilkosság a Fudzsijama Hotelben
Kincsek a tengerben

*
A vád tanuja (ez Agatha Christie regényéből készült)
A hajó királynője (ez pedig Hunyady Sándor novellájából)

A történet középpontjában Julika és Roberto állnak. Ők szerelmespár. Az első sztori során ismerkednek meg. Julika sportoló, aki egy barátnője védelmében robban ki a szállodából, ahol laknak, és taxinak nézve beugrik az első autóba, ami az útjába esik. Az autóban Roberto ül. Roberto újságíró. Sztorit lát Julikában. De elsősorban persze a lány szépségét.

zorad_nyomoz_a_szerelmes_06.jpg

S máris egy leánykereskedő banda nyomában vannak, hogy megmenthessék Julika barátnőjét a szexrabszolgaságtól.

A négy füzet hét története egymástól független, csak nagyon laza kapocs van is közöttük. Mármint azon kívül, hogy a két főszereplő mindegyikben azonos. 

Sikerült egyben elolvasnom az első hármat, majd két hónappal később a negyedik füzetet. A színvonal egyenletes, a történetek izgalmasak, mozgalmasak, átláthatók, dinamikusak. Olyan dinamikusak, hogy fel is tűnt, Zórád milyen csodálatosan ábrázolja az akciójeleneteket. 

Az ember olyan könnyen bele tud feledkezni a történetekbe, hogy szinte elfelejti, statikus képregényt olvas, nem pedig filmet néz. Komolyan így volt, amikor a fürdősóval megszórt forróvizes kádban ázva, egy ültő helyemben olvastam el az első hármat. Nem tudtam abbahagyni az olvasást. S nagyon sajnáltam, hogy a hetedik rész, a Kincsek a tengerben nem volt velem. 

A képregény-sorozatról elsősorban a  Roger Moore-Tony Curtis-féle Minden lében két kanál jutott az eszembe. Két ember a bűn nyomában a hetvenes években, egyikük sem rendőr vagy magánnyomozó, mégis mindig jobbak, okosabbak, gyorsabbak mint a hivatásosak. 

Nincsen semmi erkölcsi, filozófiai üzenete egyik történetnek sem. Viszont hihetetlenül szórakoztató, és jót tesz az ember igazságérzetének. 

Zórád látószögei pedig nem egy esetben egyszerűen lenyűgözők. 

Tehát mi kelhet még egy pompás, könnyed szórakozáshoz? Kaland, rablás, gyilkosság, szerelem, bunyó, nyomozás, érdekes helyszínek, gonosz rablók, gyilkosok, leánykereskedők, kincsek... Történetről történetre más és más. Hogy a nézegető olvasó csuda jól érezze magát. S ezt is teszi. Ahogyan az az ő reszortja!

 Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat, 1989

10/10

2021 februárja, Valentin napja, amit nem szoktunk megtartani, nem ünneplünk egy exet. :-). Majd április vége, addigra sikerült megszereznem a negyedik füzetet.
  

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr10016425036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása