Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Jiří Menzel - Szabó G. László: Trabanttal ​a Hiltonig

Jirí Menzel Szabó G. Lászlóval beszélget

2018. július 17. - Mohácsi Zoltán

menzel_trabanntol_hiltonig.jpgJiří Menzel egy roppant szimpatikus figura: úgy zseniális, hogy közben teljesen mindennapi fazon, akivel szívesen beülnél dumálni egyet a kedvenc óbudai sörözőbe (persze, Palikához, a Kis Dréherbe!), anélkül, hogy tartanod kellene attól, hogy egy világhírű palival beszélgetsz, és emiatt egészen apróra húznád magadat.

S ha Menzel, akkor persze mindenekelőtt Hrabal és a megunhatatlan, csodálatos, életigenlő Sörgyári capriccio. Naná! aztán jöhet a többi is persze!

A legfontosabb üzenete ennek az interjú-könyvek: alkotni csak akkor érdemes, ha az, amit alkotok jobbá teszi az odafigyelő embert. Ezt fejtegeti Müller Péter is valamelyik könyvében. Azt mondom, ez egy nagyon fontos gondolat. 

Nagyjából két nap alatt elolvastam a kötetet. Egyetlen fenntartásom van vele szemben: a kérdező nem rendszerezte a kérdéseit, van, amit többször is feltesz, ahogy ezt Menzel szóvá is teszi, s van benne néhány felszínes, bulváros kérdés is, ami olyan ad hoc-nak tűnik. Az egész értékéből ez mégsem vont le számomra semmit. Még közelebb hozta hozzám Menzel humanizmusát, humorát, az élet, az emberek és az általa képviselt igaz művészet értékét.

4,5/5

Kalligram, Pozsony, 2011, ISBN: 9788081014581

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr5714119421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása