Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Badiny Jós Ferenc: Sorsdöntő államalapítás

2018. július 21. - Mohácsi Zoltán

badiny_sorsdinto_allamalapitas.jpg

Nos, Badiny professzornak ez a könyve megfogott és meggyőzött.

Utána kell néznem néhány állításának, de a lényeg, hogy 1983-ban, tizenévesen, már három nappal az István, a király királydombi bemutatója után sem értettem, miért vastapsoltam dobogó szívvel István győzelmének, amikor végig Koppány személye, az ő és emberei, Laborc és Torda elvei, érvei álltak hozzám sokkal közelebb.

Badiny megértette velem a majd harminc évvel ezelőtti (azt a pepita mindenit!) tapasztalatomat. Az istváni-államalapítás nem volt más, mint az akkori EU szolgalelkű kiszolgálása, az ország egyáltalán nem alternatíva nélküli kiszolgáltatása Rómának, majd a német császárságnak. Akkor is meg voltak hozzá a kellő emberek, ahogyan Viktorunk mai is azt mondja Izrael miniszterelnökének Magyarország felvásárlását taglaló beszólására, hogy örül a befektetőknek…

Badinynak vannak érvei, vannak hivatkozásai, okos, átlátható, érthető az érvelése. Lett volna akkor is más megoldás, már akkor is álszent volta a nincs más út-érvelés. S felnyitja a szemet arra is, hogy Európa soha nem adott Magyarországnak semmit, nincs köszönni valónk, és érthetetlen az odavágyásunk. Még mai is. Európa bekebelezni, megsemmisíteni, szolgasorba taszítani akart akkor is, ahogyan ma is. S sajnos ma is meg vannak hozzá az emberei országunk határán belül is.

Kicsit másképpen nézek idéntől augusztus 20-ra.

5/5

(2011)

Magyar Ház, Budapest, 2005, ISBN: 9639335258



A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr4314127301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása