Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

John Wyndham: Szemünk fényei

2018. augusztus 06. - Mohácsi Zoltán

wyndham_szemunk_fenyei.jpgWyndham Újjászületés-e legyőzött, felszántott, felsózott. Oda voltam érte. Még találtam valami kellemeset abban is, hogy az ötvenes-hatvanas években alkotva úgy írt, mintha Wells-t olvasnék.

A Szemünk fényei ezzel szemben nem győzött le, nem szántott, nem sózott. Voltaképpen volt egy pellanat, amikor jött a morfondír, olvassam-e tovább. Lusta voltam másik könyvet elővenni, továbbolvastam. Annak ellenére, hogy – a „kötelező” Moly-os értékelés-szöveggel élve – nem szippantott magába. Mert aztán de.

Vannak hibái a könyvnek. Elsősorban az, hogy hogy cselekmény szinte nincsen, és a moralizálások viszik előrébb a történetet. De vannak erősségei is a regénynek: a moralizálások előrébb viszik a történetet.

S lehet gondolkodni, hogy Wyndham tükröt tart, vagy megoldást javasol. Ha az első: erkölcsileg végünk van, de van esélyünk biológiailag élni. Ha a második, akkor megértjük, hogy vannak, lehetnek pillanatok, amikor az erkölcsi kérdések felvetése a biológia létünk végét jelenthetik. Mert mit tesz az ember (egyszer családi körben eljátszottunk a kérdéssel [van bennünk pszihomazo, mi?], hogy mit tennénk, ha a lakásba belépve szanaszéjjel hevernek a családtagok lemészárolt testei, és az embert imitáló biomassza gyilkosuk még ott áll a késsel, s feltéve, de meg nem engedve, van a kezünk ügyében valami fegyver), ha voltaképpen csak egy útja van? „Egy út van előttem. / Melyiket válasszam?” – énekelte Nagy Feró*.

Wyndham darwinista. Ennek alapján ad választ az egyik főhős. Én nem vagyok darwinista. Egyetértek a főhős döntésével. Mert a döntése (bár a félidegenek kifejtik, hogy voltaképpen azért pusztul a nyugati társadalom, mert az egészséges önvédelmi reflex a vadliberalizmusból fakadó tolerancia jegyében gyakorlatilag kipusztultak belőlünk, a védekezésre való időt elmoralizáljuk és érzelmi síkra helyezve a veszélyt, hagyjuk hogy az felnőve, kiteljesedve kiirtson bennünket) a túlélést szolgálja.

Emiatt, valószínűleg, nem lesz népszerű ez a könyv. Mert az üzenete nem korszerű. Illetve időszerű, de nem divatos. Nem polkorrekt. De amit leír, az bizony nagyon is időszerű. A társadalomban van még önvédelmi reflex, bár irtódik, szorgos agymosással, nagyon is. De még van a reflexből.

No, mégis csak jó kis könyv ez!

* https://www.youtube.com/watch…

P. S., 2015. márciusában: 
A migránsok Párizsban, Brüsszelben robbantgatnak, Németországban, Svédországban zavargásokat robbantanak ki. Európa magára eszmél: a humánus emberjogi eszmék eredménye a vérét eredményezte. Muszlim „szemünk fényei” immár közöttünk vannak, s egyre többet deklarált céljuk Európa leigázása, és az európaiak kiirtása. Az emberjogi szervezetek őket támogatják.

4/5

(2014)

Metropolis Media, 2009, ISBN: 9789639828353 · Fordította: F. Nagy Piroska

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr7414164529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása