Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Joan Slonczewski: Ajtó ​az óceánba (Elízium 1.)

2018. július 17. - Mohácsi Zoltán

slonczewski_ajto_az_oceanba.jpgA közepéig nagyjából a Génszomfónia írója miatti tiszteletből olvastam. Aztán valami nagyon beindult benne. Vagy bennem. 

Nem éreztem benne azt a fene nagy feminizmust, bár érzékeny vagyok rá, amit a Molyon sokan emlegettek, bár kétségtelen, hogy egy csupa nőkkel megrakott bolygó… Az is való, hogy az egyetlen leszbi szerelmi jelenetnél fordult egy picit a gyomrom.

Viszont: ez rövid időn belül a második (Silverberg: Lord Valentine kastélya) sci-fi a történelmemben, amiben a végső megoldás a szeretet. Ez a könyv túl is lép Silverbergen: nem csupán azt láttatja, hogy szeretettel megoldható minden (annak ellenére is, ha közben esetleg hatalmas sérülések érnek), hanem világossá teszi, hogy egymás szemének tükrében létezünk, s ott magunkat kell meglátnunk.

A szereplők nagyon élnek, mindegyik jellem, nem fekete-fehér tulajdonságokkal, szerethetők, hús-vér emberek.

Csak a borítóval nem vagyok kibékülve: a hosszú hajú, körmű zöld nőben csak a nő passzol: az Ivadékok lilák, kopaszak és körömtelenek. S nem félelmetesek, pláne nem démonikusak, mint a borító rajzán.

4,5/5

Metropolis Media, Budapest, 2007, ISBN: 9789638735751 · FordítottaKollárik Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr7214119439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása