Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Paul Lendvai: Az ​eltékozolt ország

2018. július 17. - Mohácsi Zoltán

lendvai_az_eltekozolt_orszag.jpgTömör, átfogó, de hogy elfogulatlan lenne… Ha nem ezt hangsúlyozná a fülszöveg, nem is kérném számon, mert számomra nem feltétlenül követelmény a politikai elfogultság egy korszak elemzésében. Az elfogulatlanságot jómagam nem is tartom feltétlenül értéknek. Nem hiszem, hogy van bármilyen kérdésben elfogulatlan ember. A realizmus, nos, az igen!  De ez a könyv sem nem elfogulatlan, sem nem reális.

Ami nagyon zavar ebben az elfogulatlannak mondott, mindenkinek ajánlott elemzésben: az elfogultság. Lendvai az események értelmezésében, a nacionalizmus, a szélsőjobb meghatározásában erőteljesen tartja magát a politikai korrektséghez. Vagyis a ballib elfogultságoz. Miért?

1. Ennek egyik legeklatánsabb jele például, a könyv szerkesztése. Egy fejezet például Trianonnak a magyar közvéleményben, közgondolkodásban elfoglalt helyéről szól. Érthetetlen módon a Medgyessy és a Gyurcsány érát leíró két fejezet közé szorult be ez az elemzés. Természetesen csupa negatív felhanggal azokkal szemben, akik Trianont a mai napig fájlalják, és negatív zöngével azon politikai hozzáállással szemben, amely a nemzetet határok nélkül tartja nemzetnek. Indoka nincs, miért ide került ez a fejezet. Hacsak az nem, hogy a Medgyessy-Gyurcsány éra „tündöklését” némileg enyhítse. S hogy indokolt legyen, miért koccintott pezsgővel a román államfővel éppen a trianoni szerződés aláírásának napján a Kempinski szállóban a magyar miniszterelnök, az erdélyi származású Medgyessy Péter… 

Három ilyen beillesztett fejezet van a könyvben. Mindhárom kizárólag a jobboldal nézeteivel foglalkozik (A magyar antiszemitizmus gyökerei; Egy könnyen elcsábítható nemzet küldetéstudata; Romák és zsidók a szélsőjobb célkeresztjében). A kapitalista szocialisták vezette ballibnek bizonyára nincsenek ilyen nézetei. Vagy nincsenek nézetei, csak pragmatizmusa? S még az sem eszmehiány-történeti kuriózum, sőt elismerendő politika-gyakorlati bravúr, hogy egy szocialista pártot milliárdosok irányítanak (sőt: Gyurcsánynak ez még érdeme is!)?

2. Másfelől a ballib szemléletet tükrözi, hogy Lendvai szerint a Fidesz nacionalista párt. Hahaha! Nem óhajtok itt politikai elemzést írni, de mivel a nacionalizmus manapság jobbára negatív felhanggal bír errefelé, tisztázni kell: aki elsősorban a hazája érdekeinek érdekében tevékenykedik, aki a nemzete gazdasági érdekeit tartja elsősorban szem előtt, aki nemzettársai tudományos, művészeti, stb. érdekeit akarja elsősorban támogatni, az nem maga az ördög! S nem rasszista, aki az ország minden polgára számára a jogok mellett a kötelességeket is szeretné általánossá és kikerülhetetlenné tenni. Sajnos azonban a Fidesz alapvetően senkivel nem megy szembe igazán, se az USA-val, se az EU-val, s természetesen Izrael Magyarország felvásárlását illető szándékát is örömmel üdvözli Viktorunk. Ez lenne a nacionalizmus? Hááát…

3. Harmadrészt Lendvai ott áll a sorban azok között, akik Sátánt kiáltanak, ha valaki a zsidóság világtörténelmi szerepéről nem pozitívan nyilatkozik:, s elítélendő számára, ha bárki a kommunizmus és a nácizmus bűneit egymás mellett óhajtatja vizsgálni.

4. Negyedrészt a szerző szajkózza, amit a magyar ballibos közgazdik hajtogatnak: a nyolcéves MSZP-SZDSZ ámokfutásért gyakorlatilag a Fidesz 2001–2002-es gazdaságpolitikája a felelős. Hm, hm, hm… Szép dolog az elfogulatlanság!

5. Egy kormány lemondása kizárólag akkor jut eszébe, ha az jobboldali. Két év hazudozásának, félrevezetésének, tehetetlenségének a bevallása nem ok a lemondásra. :- ) Ez bizony nem csekély mértékű kétkulacsosság.

Mindezzel együtt a szerző valóban átfogó képet ad a rendszerváltásnak mondott módszerváltásról, s akarva-akaratlan bizonyítja, hogy ezt az országot vagy átok sújtja, vagy valóban nincsenek becsületes politikusaink. Vagy éppen valóban valamiféle terv alapján leszünk szépen, lassan rabszolgák összes kormányunk statisztálásával a saját hazánkban.

Paul Lendvai fergetegesen frappáns csúsztatásainak, hazugságainak, ostobaságainak egy részét az Idézetekbe másoltam. Érdemes rápillantani alább.. S a külföld ezekből ismeri meg hazánkat? Ajjaj!

1,5

(2011)

Noran Libro, Budapest, 2011, ISBN: 9789639996250 · Fordította: Liebentritt Katalin

1.
Az antiszemita hangulatkeltés újabb csúcspontot ért el a parlamenti választások előtt. A Barikád,a Jobbik hetilapja az év elején címlapján közölt egy fotómontázst, amely Szent Gellért püspököt ábrázolja, amint a Gellérthegyről kereszt helyett hétkarú gyertyatartóval ereszkedik alá. A kép arra utal, hogy az országot izraeli befektetők – a népnyelv szerint „a zsidók” – akarják felvásárolni.

[Megjegyzésem: mohapapa I 

Nem izraeli üzletemberek, hanem Izrael állam. Maga Simon Peresz mondta: 
https://www.youtube.com/watch…

„…manapság gyarmatok létesítése és hadsereg bevetése nélkül is lehet birodalmat építeni… Izraeli üzletemberek befektetnek az egész világon. Izraelnek példa nélküli gazdasági sikerei vannak, mostanra kivívtuk gazdasági függetlenségünket, felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot, Magyarországot és Romániát,”)

2.
[Az antiszemitizmus gyakorlatáról] 

Budapesti ismerősöktől hallottam, hogy gyerekeik, unokáik mind találkoztak már rasszista tanárral vagy diáktárssal, vagy tanúi voltak romákat, zsidó diáktársakat érintő incidenseknek. 
És a felnőttek? A feleségem egyik barátnője , ismert rádióriporter, majd később egy idősebb újságíró is mesélte, hogyan kötöttek beléjük egy budapesti autóbuszon uniformist viselő szélsőjobboldaliak – az utastársak pedig közönyösen tudomásul vették a dolgot. Vagy a vallásos zsidók esete, akik a molesztálások miatt nem hordják már nyíltan, hanem csak sportsapka alatt a kipát. Volt olyan sabbat-ünnep is, amikor a lakás ablakát kívülről kővel dobták be. Ezek bizonyára elszigetelt esetek, össze sem lehet őket hasonlítani a roma településeken zajló tömeges felvonulással és erőszakos akciókkal (sic!) – ugyanakkor elviselhetetlen lelki terhet jelentenek a […] zsidó származású emberek számára,

(Megjegyzésem: össze sem lehet őket hasonlítani a roma településeken zajló tömeges felvonulással és erőszakos akciókkal 
1, Sehol nem volt erőszakos akció a romák ellen. 
2. Összetűzések voltak, s ahogyan a dolgok állnak, lesznek is. 
3. Voltak roma-áldozatok, de az gyilkosság volt, nem akció. 
4. Lendvai sugallata: a szélsőjobb szervezetten veri, gyilkolja a cigányokat.)

3.
A magyarok nem találkoznak cigányokkal, sem a lakó-, sem a munkahelyükön. A gettósodás a legnagyobb baj.

4.
Közvélemény-kutatások adataiból arra lehet következtetni, hogy a magyarok kerek 80 százaléka romaellenes beállítottságú – nem utolsó sorban a Jobbik és a szélsőjobboldali sajtó „cigánybűnözést” hangoztató szisztematikus hecckampánya következtében.

5.
A tiltakozások és zavargások folytatódtak és egy történelmi jelentőségű napon, október 23-án, a forradalom 50. évfordulóján érték el tetőpontjukat. Szélsőjobbos szervezőknek sikerült a minden erőszakra kész csőcseléket összevegyíteniük […] a békés Fidesz-szimpatizánsokkal… (sic!)

(Megjegyzésem: Ez a hihetetlen hazugság az egyik legbravúrosabb Lendvai könyvében! 
A BM felelősséget egy laza mozdulattal áttolni másokra… Komolyan: itt veszítettem el a türelmemet a könyvvel kapcsolatban. Írjam most le, hogyan volt? Talán nem. Elég elolvasni a kicsit sem szélsőjobbos Index által kiadott „Túlkapások” c. könyvet, vagy utánalesni az interneten.)

6.
Igaz, hogy Orbán Viktor már a 2002-ben elszenvedett veresége után megkezdet gyűlölködő aknamunkáját az „idegen szívű” kormányok ellen, a „forró ősz” kezdetére mégis csak az volt az igazi jeladás, hogy nyilvánosságra hozták, majd teljes gőzzel terjesztették a Gyurcsány-féle „őszödi beszédből” kiragadott, különösen kényes részleteket. Orbánnak és segédjeinek kirohanásai a szinte „genetikailag” nemzetellenes baloldal és a törvénytelenül, hazugságok árán hatalomra jutott Gyurcsány-kormány ellen szándékoltan vagy szándékolatlanul, de megadták a jelt azokra a zavargásokra, amelyek a világ előt hosszú időre tönkretették Magyarország, mint szilárd, békés, konszenzusos demokrácia hírnevét.

(Megyjegyzésem: [palastim kommentje ehhez az idézethez:] Mindenért Orbán felel! 
Mert egy szilárd, békés, konszenzusos demokráciában, ha ilyen beszéd „kiszivárogna”, egy jellemes miniszter, adj'isten az egész kormánya: LEMOND! Magától! Gyurcsány vajon mennyiben nézte, hogy lejáratja az országát?!)

7.
[2009–2010-ben] A jobboldali és a szélsőjobboldali média szervezetten folyó uszító kampánya újra felidézte azt a jelenséget, amely az 1930-as években volt megfigyelhető Magyarországon […] Az 1939-es magyarországi választásokon a gazdasági válság vesztesei, a munkáskerületekben és bányásztelepüléseken élő, legszegényebb néposztályok és elkeseredett tagjai tömegesen adták szavazatukat a szociáldemokraták helyett a nyilasokra. 
A nyilaskeresztes jelvényekkel toborzó politikai tömörülés…[a Magyar Gárda] térnyerése a fiatal választók körében egyúttal intő jel volt Orbán számára is: ha túlságosan konzervatív és visszafogott politikát folytat, könnyen elvesztheti ezt a réteget.


(Megjegyzésem: Vagyis: 
1. Akik jobbra szavaznak: prolik, szegények (vö.: műveletlenek, ostobák) 
2. A jobboldal nyilasok tömkelege. 
3. Pedig balra kellene szavazni, mert ott vannak a progresszív szocdemek. 
4. Lerágott csont: az Árpád-sáv = nyilaskeresztes jelvény. 
5. Az egy db jelvény = sok jelvénnyel. 
6. Orbán is egyre inkább nyilas lesz.)

7.
Egy emberileg rokonszenves amatőr [Gyurcsány Ferenc] vergődött itt a magukat szociáldemokratának álcázó régi kommunisták és baloldali karrieristákkal teli viperafészekben.

(Megjegyzésem: Jaj, szegény, szegény Fletó, aki hazudni kénytelen, vergődni kénytelen az ő nagy-nagy becsületességében és jót akarásában! Annyira meg tudtam hatódni ettől a képtől, de annyira, hgy szinte láttam őt, amint elvetélt Mózesként… (ajjaj, nem jó kép!), vagyis William Wallace-ként vezeti ki a maroknyi kevéske vele becsületest a viperák közül, hogy kiérve elvigye az Ördög, Szinte freskót kívánó látomás!)

8.
[az öszödi beszéd] a maga teljes egészében nem volt más, mint szenvedélyes kiállás az őszinte politizálás mellett. Nem véletlenül nyilatkoztak olyan lelkesen erkölcsi tartalmáról – a vaskos kitételek ellenére vagy éppen azok miatt – kiemelkedő magyar írók – Nádastól Esterházyig.

(Megjegyzésem: No comment.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr4214118839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása