Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

George R. R. Martin: Varjak lakomája

A tűz és jég dala 4.

2018. július 18. - Mohácsi Zoltán

rrmartin_varjak_lakomaja.jpgAz első három kötetet felfaltam, addiktológiai eset lettem tőlük. A fertőző fajtából (bár Szerelmetesfeleségtársam immunis, csak a filmet nézte meg).

Kigyógyultam, jelentem. Nyögvenyelősen olvastam el a „Varjak”-at. Megsértődtem, hogy egy köteten keresztül megfosztott Tyrion-tól és Jon-tól. De ezt még esetleg megbocsátottam volna.

Ami számomra nem emészthető: 

  • Egyfelől a rengeteg új szereplő bevezetése, akiknek még csak nem is nagyon sejthető a jövőbeni szerepe. De megjegyezhetetlenül sok! Egyszerűen nem vagyok hajlandó folyamatosan lexikont használni, hogy tudjam, ki kicsoda, ha kalandregényt regényt olvasok! (Egy példa: amikor Brienne-re ráugrik Maró, meg kell döbbenni, hogy „azta' a Maró!”. Ámde kia fene ez a Maró. Utána kellett néznem, hátha én voltam figyelmetlen: nagyjából csak felsorolásokban szerepelt a galád hegyes fogú!

  • Másfelől a már bejáratott szereplők is új neveket kapnak, az éppen betöltött szerepük szerint. Teljesen feleslegesen.

  • Harmadrészt a bevezetett szereplők vérszegények. Az első három kötetben elnéztem az új szereplőket, mert jellemek voltak. Tommen király felesége is, a Némber is. Az újak valahogy nem fogtak meg.

Sok teljesen felesleges oldalt olvastam. Martin mester kettészelte ezt a negyedik kötetet, mert túl vaskos lett volna, és így született meg a „Sárkányok harca”. (De vajon miért jelenik meg ilyen sokára? 2005-ös a „Varjak”.) A kevesebb több lett volna, jobban járt volna ő is, hiszen nem kellett volna ennyit írnia.

3/5

Alexandra, Pécs, 2010, ISBN: 9789632973210 · Fordította: Pétersz TamásNovák Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr9814121585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása