Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Robert A. Heinlein: Angyali üdvözlet

2018. augusztus 06. - Mohácsi Zoltán

heinlein_angyali_udvozlet.jpgHát, ami azt illeti: izé…

Mert ez egy könyv. Lapjai vannak, be van kötve, főszereplők vannak, cselekménye van, s még azt sem mondom, hogy érdektelen. Csakhogy az utak sehonnan sehová. Illetve ahová, oda én nem akarok menni. A könyvből tudom, azért, mert önző vagyok.

Valaki azt írta a Molyon, hogy a könyv alapján vallás született, meg azt, hogy rajongótábora volt. Elolvasva teljesen megértem. A hülyeség határtalan.

A virággyerekek fő idejében, a hatvanas években teljesen időszerű volt Heinlein mondanivalója: peace, love, freedom, happiness, a’la Mike Smith, from Mars. Főleg a love: mert ideológia született a könyvben a koitusz orrba-szájba alkalmazásával, bármikor, bárkivel, de ha lehet, minél több mindenkivel, minél sűrűbben, s figyelem csajok, fő feladatok, hogy szépek legyetek, minél több pasit felizgassatok a szépségetekkel, akár sztriptíz-bárban is, mert ezzel is adtok: a szépségeteket, magatokat. Hiszen igaz vallás, idejétmúlt erkölcseivel nem tiltja ezt, az igazi egyház pángalaktikus (ide a gégepukkasztóval, mert józanul nem elviselhető!) elvek szerint építkezik, a teljesség jegyében önt el mindent a nemi váladék, és ugyanannak a jegyében irtódnak ki városnyi számban emberek, mindenki megkönnyebbülésére, persze csak az övékre nem. S minden más vallás csak ennek alárendelt lehet, s az igazi gondolkodók szkeptikusok, ugye, kedves, Jupal? S ugye, az erkölcs, a hűség mehet a búsba (hippi-feeling), mert ezek az emberiség legkomolyabb hátráltatói; szegény Mike meg belepusztul, hogy megérthesse a sok milliárdnyi barmot, aki ragaszkodik hozzájuk. 

Szinte paródia az a rész, amikor szegény újságíró-gyereknek a volt kedvese magyarázgatja, hogy miért nagyon szar, hogy féltékeny az űrcsákóra, amikor pedig csak nap mint nap kefél vele, s nem érti, mi a baj azzal, hogy pasik tengere bámulja őt esténként a színpadon vonagolva, amikor az csak előadás, ugyebár. S hogy teljes legyen a kép, az újságírót gyorsan összefekteti egy alteregójával, hogy ne legyen már annyira csúf véleménye a párkapcsolati ragaszkodás elmaradásáról, s ha ő levegő után kapkod a másik csaj képességitől, ugyan milyen alapon panaszol fel bármit is. S mert az sem mindegy, még a kommunában sem, hogy ki hogyan csókol, akkor el kell felejteni, hogy ki hogyan egyébmicsinál? Mert lássuk be férfiasan/nőiesen: az sem nagyon nem mindegy!

A vicc az, hogy volt (van?) egy hasonlóan gondolkodó keresztény felekezet, volt a kezembe füzetkéjük. A misszió lényege: adni, amire az embereknek legnagyobb szüksége van, s ott megtalálni őket, ahol vannak. Következtetés: a keresztényeknek a kocsmában, bárokban kell missziózni, és felajánlani a testüket, hiszen a legnagyobb szükség a szex-hiány, és az emberek leginkább itt megtalálhatók. S ollálá, valóban ezt tették! Komolyan. Volt onnan ismerős. A legigazibb keresztények még a feleségüket-férjüket is megosztották. Hommage a maister Heinlein! S a keresztény csapatban volt, aki az önzés egyik jelének érte meg, hogy nem volt hajlandó kölcsönadni egy-két numerára az asszonyt… Én is önző vagyok: még magamat sem adom!

A könyvben több könyv van: valamiféle akció sci-fi-ként indul, nem is rossz!, aztán politikai sci-fi válik, majd teológia sci-fi lesz belőle, majd ellebeg a bús francba az egész. Próbáltam felfogni szatírának, elég sikertelen voltam. Próbáltam bárminek felfogni: nem lettem sikeresebb.

Egyetlen jó üzenete van a könyvnek: elszartuk ezt a bolygót, a kapcsolatainkat, s felül kell bírálnunk az egész létezésünket, mert megyünk a kukába, bolygóstúl. Mondjuk ez igaz…

Avagy, ahogyan már mondtam, Gojko Mitic-csel a jugoszerb indiánnal, aki kamaszkoromban egy német adón két lábra állította a lovát a sziklaszirt tetején, és ezt tudta mondani: 
– Uff! Ich hab’ gesprochen!

2/5

(2014)

JLX, Budapest, 1993, ISBN: 9637822569 · Fordította: Gálvölgyi Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr3614164575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.27. 14:03:35

Nagyon túlérzékenykeded a könyvben a szexualitást. Többször is olvastam, mert nagyon tetszik, és elismerem, erotikus – neked felháborító – a Mike körül kialakult szabad szerelmi élet, erotikus gondolat, hogy a legbelső fészekben meztelenül járnak, és szép nők is vannak köztük, de nincs itt semmilyen váladék, szexről is csak egyszer olvashattál, akkor sem sokat. A "proto-hippiség" az író magánéletében is ott volt, Philip K. Dick meg drogozott, nagy ügy, mi a műveiket olvassuk, nem az élettörténeteiket.

Érdekes könyv ez, sokféle dolgot mond, amiket nehéz egyetlen Nagy Mondanivalóba fonni, engedelmeskedve az irodalomhívők elvárásainak. Számos kis mondanivaló van benne, amiken el lehet töprengeni. Ne felejtsük el, hogy a regény hatvan éves (nagyon sok híres sci-fi ilyen öreg), ráadásul a magyar fordításban mi egy durván meghúzott változatot olvashattunk, sajnos. Én elkezdtem lefordítani a teljes változatot, de a felénél abbahagytam, mert nem volt rá időm, aztán már nem fogtam hozzá újra, de tanúsíthatom, a teljes változat értelmesebb, noha bonyolultabb. De a csonka változat is nagyon olvasható, érdekes főszereplőkkel, emlékezetes jelenetekkel, átható hangulattal.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2023.07.28. 13:37:19

@Androsz:
Bevallom, már csak egy érzés-gömböc, amire emlékszem a könyvből. '18-ban olvastam, az én memóriámnak ez már történelmi távlat.

A blogom bevallottan egy nagyon szubjektív, félművelt panelproli blogja. Vagyis nem az übertutit fogalmazom meg benne, hanem a saját, elhatárolt véleményémet. Ezt ki is írtam a blogra. Telefonon ez nem szembetűnő, számítógépen igen.

Vagyis simán elfogadom az ellenvéleményeket, mert miért ne tenném. Különösen, ha nem tények cáfolják. A esetedben sem arról van szó, hogy tényekről vitatkoztunk.

Így viszont nagyon érdekel, te mit láttál meg ebben a könyvben?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.29. 18:15:57

@Mohácsi Zoltán: Én a könyv első, mozgalmasabb felét élvezem jobban, szerintem nagyon el van találva a marsi fiatalember alakja a számunkra misztikus vagy különleges tulajdonságaival, az ártatlanságával, meg a vízhez való bájos viszonyával. Jól lehet ebből a figurából építkezni. A másik telitalálat Jubal, aki bölcs, (most éppen) gazdag, szemtelen és átgondolt, remek jeleneteket lehetett rá alapozni, jók a bemondásai, a bölcselkedései. Hozzá jön még az "ügyeletesek" alaposan kihasznált ötlete, három szépséges, okos, leleményes, kedvesen pimasz rabszolganő, akik "szépséges dolgokat csinálnak a nappal és a vízzel", és nagyon jól megtámogatják a történet menetét. A csinos és talpraesett Jill és a nagyon is talpraesett Ben szintén jót tesz a könyvnek, összességében ez egy jó csapat. Olyan, mint az Aliens, ott is összeraktak egy nagyon jól sikerült csapatot, és a film első harmadát el is viszik a hátukon, szörnyek nélkül is. Vagy a Ragadozó, az első, amelyben szintén egy változatos csapatot kapunk, amely remekül működik a filmben. Az Angyali üdvözletnek is megvan a csapata, akikkel aztán mindenfélét lehet csinálni, a trükk beválik.

A fordítás egyetlen durva hibája "Szarházi" Mahmoud, a nyelvész, a gúnynévnek számomra nincs semmi értelme, én "Csöves"-nek fordítottam, az angol Stinkyből nehéz több igénynek is megfelelő fordítást találni. Sajnos a könyv tele van sajtóhibákkal, kicsit már zavaróak, de ez egy olyan korban jelent meg nálunk, amikor a semmiből termő kis kiadók nem vesztegették az idejüket lektorálásra.

A könyv második fele kicsit más. Több benne a filozofálás, de ez az idő sem telik üresen. Olvastam én Heinleintől rémesen unalmas és rossz regényt is, de ebben valahogy meg todott tartani egy színvonalat. A tetovált mutatványosnő, Patricia, azt hiszem, a "balekok"-ról szóló tapasztalataival is beletesz egy-két jó gondolatot, a Mike körül kialakuló vallásos jellegű érzület (Te vagy Isten!) is érdekes színezet, a Fészek hangulata is, a csapat működése is tetszik, sokminden van benne, olvasgatni, kóstolgatni való. A fosteriták leírása pedig zseniális, az üzleti alapon gördülékenyen működő egyházféleség igézően aktuális, bár nem tudom, hogy az adományokból gazdagodó amerikai prédikátoroknak most mennyire van divatja, évtizedekkel ezelőtt még nagyon ment az üzlet. A naiv Mike találkozása a vallással, amelynek az alapítójával ő transzcendentális kapcsolatot tudott találni, és ahogy rácsodálkozik az egészre, ebből nagyon jó gondolatok születtek. Nem is emlékszem már mindenre, de azt tudom, hogy megragadott az egész. Ideje újra elolvasnom.
süti beállítások módosítása