Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Isaac Asimov: Asimov ​teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma IV. (Második rész)

Előjáték az Alapítványhoz

2021. november 21. - Mohácsi Zoltán

asimov_alapitvany_birodalom_robotok_iv_4.jpgA kötet értékelése ez esetben két részes. Ez a második rész.
Az elsőt itt találod.

Előjáték az Alapítványhoz

A bejegyzés első részében a Szukits-féle Asimov-gyűjtemény negyedik kötetében elhelyezett Alapítvány-trilógiáról volt szó. 

Ez a bejegyzés a vaskos kötet negyedik regényét, az Előjáték az Alapítványhoz címűt taglalja.  

asimov_elojatek_az_alapitvanyhoz.jpgMiután harminc és pár évvel később Asimov megírta a trilógia folytatásait, újabb kettő-nyolc év múlva megírta az előzményeket is. Az Előjáték negyven évvel később született mint a trilógia. Története szerint közvetlen előzménye a trilógiának. Vagyis arról szól, Seldon milyen erőfeszítéseket tesz az egyre romló körülmények között a pszichohistória fejlődéséért, majd a voltaképpeni fennmaradásáért. 

A könyv más és mégsem más mint a trilógia. Stílusában voltaképpen nem különbözik attól. A stílus bár már nem annyira szikár, amennyire az ötvenes években szikár volt, de még mindig az. Csak egy kicsivel több leírás van benne mint a kiindulási alapban.

Ami más: az alakok már sokkal árnyaltabbak, összetettebbek. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az Előjáték szokásos regény. Oly annyira, hogy egyetlen főszereplője van: Hari Seldon. És ő az elejétől a végéig főszereplő. 

Ez a kötet már valós időben is cselekményes. Nem csupán beszélnek az eseményekről, hanem aktívan ténykednek is a szereplői. Hari Seldon nem mindentudó, hibátlan főhős. Az életét a pszichohistóriára teszi fel, élete célja az emberiség szenvedési idejének a lerövidítése. De bármilyen magasztos is, amiért él, bármennyire okos, előrelátó, jó stratéga és kiváló taktikus, mégis csak emberből van. Képes az aggodalomra, a csüggedésre, a szeretetre, a szerelemre, a barátság  a magány megélésére. Szóval ember, na. De nem szájbarágósan, hanem a fő cselekménnyel szorosan párban derül ki mindez. 

asimov_alapitvany_trilogia_3.jpg

A szereplők között vannak, akik innen-onnan már ismerősek. Seldon maga, ugye, a trilógia fő alakja volt. I. Cleon császár (aki a filmmel ellentétben nem egyszemélyes triumvirátus) egy még személyében és posztjában is tekintéllyel bíró szereplő. Az őt követő császár, még a nevét is csak felvette, hogy valami tekintélyi hivatkozási alapja legyen. Már alig van valami hatalma. Pénze, ami felett rendelkezhet: semmi. De mindezek, plusz jelentéktelen külseje ellenére jó ember. De ebben is látszik, hogy Asimov írói eszközei finomodtak: a pusztuló, omló Birodalom szimbóluma a császár. Aki már a megjelenésével is szemlélteti a romlást, a tekintély és az erő fogyatkozását. 

Ügyes húzás Asimovtól, hogy szerepelteti a nyolc más kötetében is kisebb-nagyobb szerepet kapó kedves ismerőst, R. Daneel Olivaw-ot, a robotot, Seldon barátját. 

asimov_alapitvany_birodalom_robotok_iv_trilogia_3.jpg

A trilógiával való szerves összetartozás, túl Seldon személyén, azért megmutatkozik abban is, hogy bár egy szereplőre koncentrálunk, ám ennek a szereplőnek az ideje nem egy adott életszakaszára vonatkozik, hanem ugrásokkal haladunk előre. Seldonnal negyvenéves korában találkozunk, és hetvenévesen búcsúzunk tőle. Ezért vannak ugrások a könyvben. Ezért, bár nincsenek szereplőváltások, mint a trilógiában, időbeli ugrások előfordulnak. Ezáltal a regény Seldonról szóló történetek füzére. Csak a főszereplő nem változik. Ezáltal tűnik egységesebbnek az olvasmány. 

Miért szeretjük az Alapítvány-sorozatot?

Mert a szereplői szerethetők. Mert bár tisztában van az emberi faj gyarlóságaival, hisz az emberi szellemben és jóságban. Mert nem filozófálja tönkre a cselekményt. Mert nem a technikára, hanem az emberre koncentrál. Mert van könnyen követhető, érdekes cselekménye. Mert hisz a fajunk fennmaradásában. Mert jó. 

asimov_alapitvany_trilogia_7.jpg

Szukits, Szeged, 2003, 690 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639441570 · Fordította: Baranyi GyulaNémeth Attila

9/10

2021 november háromnegyede. Ismét maszkviselés a zárt terekben, Orbán Viktor tegnap reggel kijelentette, hogy vagy oltás, vagy halál, más út nincsen. Bexarás. Hatmillió oltott mellett a statisztika rosszabb mint bármikor. S az oltatlanok a hibásak... Tegnap meg jártam a III. kerületi bíróságon, egy barátomnak intézi egy irat-kikérést. Meg Szerelmetesfeleségtársamnak a NAV-nál egy apróságot. Mindenhol lukra futottam. Aztán bevásároltam, két helyre kellett mennem, tankolás, kocsimosás, aztán el is ment a szabadságos péntekem fele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr7016760820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.11.22. 16:26:40

Jó bizony! örök nagy kedvenc. tudományos igényességgel megírt sci-fi. Véleményem szerint alapmű.

gigabursch 2021.11.25. 09:11:55

Nagyon jó sorozat, de teljességében még nem olvastam.

Az utolsó bekezdéshez:
A politikus az őt körülvevő szakértők és szaktanácsadók infói alapján hoz döntést.
Jelen körülmények között az alábbi tények ismertek:
- az oltás nem működik
- az oltás mocskos drága
- a lezárások, maszk, stb értelmetlenek, hatástalanok, más fertőzéseket generálnak,
- a betegeknél jellemző a krónikus D-vitamin hiány (de azt fillérekért mégsem rendezik)
- az ellenzék java ugyanolyan segghülye.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2021.11.26. 15:31:02

@gigabursch:
Ha alkalmad van, mindenképpen ejtsd szerét, hogy a végére járj a sorozat olvasásának! Jó szórakozás!

Az utolsó nekezdésről:
Nem vitatkozom. Nem nagyon tudnék. Annyi az ellentmondás ebben az egészben, hogy az csuda. Nem csupán a kommunikációban, hanem a vírus, illetve az emberi szervezet rá való reagálásban is.
Engem egyre inkább az oltatlanok bűnbaksága idegesít. Sajnos a hivatalos propaganda ezerrel agyba megy. Idősotthonban dolgozom. Nagyon sok lakó kommunikálja, hogy az oltatlanok miatt... Nem szoktam vitatkozni, értelmetlen. De az egyiknek válaszoltam, hogy, csókolom, ön oltva van, de ugyanúgy hordozza a vírust, ugyanolyan veszélyes mindenkire, mint az oltatlan. A válasza a hét poénja volt:
– Igen, mindenki fertőző lehet, de az oltatlanok fertőzőbbek!

„Szó bennszakad, hang fennakad, lehelet megszegik...”

Ezért érdemesebb az Alapítvány-ról beszélgetni. :-D

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2021.11.27. 02:20:26

@Mohácsi Zoltán: Beszélgettünk már arról, hogy mit gondolok az internetes (virtuális) kommunikációról, gondolhatod, hogy sem másokat nem terhelnék, sem magamat azzal, hogy ilyen formában próbáljak érdemi vitát folytatni, de téged tisztellek annyira, hogy megosszam ezt veled: magyarido.blog.hu/2021/11/15/virusinfo_helyett_971

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2021.11.27. 09:32:55

@Szabó A. Imre:
Köszönöm szépen! Részemről elfogadom álláspontnak. Még csak nem is vitatkozom vele.
süti beállítások módosítása