Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Megadja Gábor: Dac – Kézikönyv eretnekek számára

Ugyan, liberalizmus, menj már a csudába! Tragikus vagy, de röhögünk rajtad!

2022. március 20. - Mohácsi Zoltán

 megadja_dac.jpg

Aki egy kicsit is nyitott szemmel figyeli a világot, annak be kell látnia: ez a világ nem minden világok legjobbika. Panglos mester, elmész te a jó, büdös francba, de nagyon gyorsan! Idióta!

Pedig a nyolcvanas évek végén nagyon sokan azt gondoltuk, eljött annak az ideje, hogy a világ jóvá váljon. Hogy elindultunk a tökéletesség útján. Hogy végre egymásba kulcsoljuk a kezeinket, ahogy a szép jövőbe vetett, merész tekintettel állunk egymás mellett. Hogy egyszer s mindenkorra eltakarodik végre a nemzeten uralkodó komcsi bagázs.

Mert akkor úgy gondoltuk, végetért a hidegháború, összeomlott a kommunista rendszer, győzött a szabadság és az igazság. Hogy jön a gazdasági felemelkedés is, és nemsokára a sógorékkal vetekszik majd a bérünk vásárlóereje. Hogy úgy borít el minket a társadalmi igazságosság, hogy még feleslegünk is keletkezik belőle. Hogy már nem vár ránk más, csak az élet önfeledt élvezete. A tejben-vajban fürdés. Meg hogy persze a lubickolás és az önfeledtséggel együtt jár majd a jogszerű, igazságos elszámoltatás. 

Aztán nem jött be ebből semmi. Hiába hittük, hogy szép új világot építünk együtt, azok nélkül, akik csak mások élete, szenvedése, elnyomása, eltiprása árán képesek az életüket élni. Mert azok bizony itt maradtak, csak elvtársakból demokraták és oligarchák lettek. Egy gyors átöltözés után a demokráciáról, a jogállamiságról kezdtek papolni, miközben a szarér'húgyér' kiárusított ország javai rendre a zsebükben és az érdekszférájuk kezében landoltak. Ha kellett egy gyár egy forintért, hát volt! S itt maradtak a demokratikusan megválasztott kormány ellen mindent megtevő médiamunkások is. S tőlük a kormányról hamarosan megtudhattuk, hogy egy dilettáns, látens náci csürhe. S megtudhattuk, hogy a nemzet, az Isten, haza, család mind mind szitokszavak. Az ébredő populizmus gyalázatos eszközei. Hogy nincsen üdvösség csak és kizárólag az új európai birodalom keretei között, akik azt is megmondják majd nekünk, hány fokos szögben görbülhet az uborka, amit megeszünk. 

S útközben valahogy elveszett az összes gyárunk, termelő üzemünk, nagyjából mindenünk, hogy aztán külföldről hozathassuk be mindazt, amit ezek a fillérekért eladott gyárak üzemek addig megtermeltek nekünk. 

Vagyis a hatalmas változások ide-oda, irgalmatlanul csalódnunk kellett. Leginkább önmagunkban: négy év elteltével megint csak egy volt kommunista ült a miniszterelnöki székben, aki '56-ban még pufajkát hordott. S a legantikommunistább párt simán koalícióra lépett vele a kormányzás érdekében. Mi csak kapkodtuk a fejünket, hogy voltaképpen mi a szar is történik itt? S nem tudtuk, hogy lesz még itt újra olyan, hogy a volt kommunisták lövetik a népet, s még örülhetünk, hogy csupán gumilövedékkel. Örülhetünk: mármint, akinek nem a szemét vitte ki a lövedék... 

Sőt arra sem gondoltunk, hogy az ország egyik legkonzekvensebb politikusa a volt MSZMP KB-titkár titkára lesz. Talán az egyetlen, aki évtizedekig ugyanazt mondja, és amit mond, az valami elképesztőn igaz. Kár, hogy a pártjának a neve MSZMP. A név igen rossz képzeteket társít. 

Aztán szép lassan szembenéztünk azzal is, hogy a művelt nyugat, elsősorban Európa a szabadság és az emberi méltóság nevében képes a tökéletes önfeladásra, s a szabadság és az emberi méltóság nevében elnyomja a szabadságot és csak azoknak a méltóságával törődik, akiket méltónak talál rá.

S hogy aki nem áll be ebbe a vonalba, az populista nácigeci. O1G, ugye...

Úgy tíz-tizenöt év kellett, hogy a konzervatív értelmiség talpra álljon. S hogy új embereket köszönthessen a soraiban. 

Megadja Gábor nevét első ízben Ofi álnevű barátomtól hallottam. Vagy olvastam. Olyan fura a név hangzása, hogy először azt hittem, Ofi hülyéskedik, majd pedig azt, hogy a vezetéknév becenév. Egyik sem volt igaz, tényleg ez a neve. 

Megadja Gábor csupán négy évvel idősebb mint az új, kelet-európai tejben-vajban fürdő világ. Vagyis idén harminchét éves. Középkorú. (Én idén lettem ötvenöt. Én is középkorú vagyok. Vagyis száztíz évig fogok élni.) Bevallottan jobboldali. Szociológiát és történelmet tanult, eszmetörténész, a Századvég munkatársa, a Mandiner, a Kommentár, az Origó. újságírója, a Kontra főszerkesztője. Hogy csupán a legfontosabbakat említsem a tevékenységei közül. Mindebből kiderül, hogy nem kormányellenes. Bár ez így bizonyos körökben már szitokszó, részemről úgy értékelem, különösen e könyv elolvasása után, hogy az eszmei hovatartozásában Megadja a számomra elfogadható és logikus oldalon áll. S ezen semmiképpen sem a pártpolitikát értem. 

megadja_dac_mg.jpg

Így ránézésre szimpatikus a fickó. A könyv előszavából kiderül, hogy humora is van, képes az öniróniára. 

Legutóbb átvertem az olvasót.
Teszem hozzá, szándékom ellenére. Úgy érzem, hiába hangsúlyoztam, hogy nem éppen könnyed publicisztikák gyűjteménye „A szabadság reakciós harcosai” című könyv – enyhén zsurnalisztikus és hatásvadász címe ellenére – sorra panaszkodtak régi ismerőseim, hogy úgy a hatodik oldal környékén adták fel a küzdelmet. (Tisztelet azoknak, akik nem ismerik ugyan a beavatottak nehezen követhető nyelvét – sajnos a dolgozat szabályai ehhez a nyelvhez kötötték a szöveget – mégis átverekedték magukat rajta.)
Emiatt mindig volt bennem valami hiányérzet és rossz érzés is, és mint köztudomásúlag nagy adakozó hírében álló valaki, ezt az űrt ki akartam tölteni valamivel.

Tehát a Dac egy átverés miatti bűntudatból és hiányérzetből született. 

Van alcíme is a könyvnek: 

„KÉZIKÖNYV ERETNEKEK SZÁMÁRA”

Ez az alcíme. Ez némi magyarázatra szorul. Eretnek ugyebár alapvetőn a vallásban van. Ott az az eretnek, aki nem vallja, nem hiszi azt, amit vallani és hinni kötelező. Aki eltér a Tanítóhivatal által képviseltektől, s ezáltal téves tanítások, nézetek rabja lesz, távol kerül az üdvösségtől. Mert lelépett az Egyedül Járható Útról.  

Napjainkban az eretnekség a mainstream nézetek mellőzését jelenti. A konzervatív nézetek vállalását és a mellettük való kiállást. 

De persze ironikus az alcím: ez a könyv semmiképpen sem kézikönyv. Csak azt mondja magáról, bár meg sem próbál úgy tenni, mintha az lenne. Valójában itt-ott megjelent és meg nem jelent cikkek, blogbejegyzések, tanulmányok összessége. Egyetlen összekötő kapocs van az írások között: a témájuk. Az, hogy egytől egyig szembemennek a ma kötelező polkorrektséggel, a liberális baloldali nézetekkel, viselkedésmódokkal, -formákkal, -nézetekkel, -tanításokkal, -mindennel. 

NÉZD CSAK MEG MÉG EGYSZER A BORÍTÓT! 

  • A címlap központi alakja az arcát a kezébe temető, csörgősipkás udvari bolond. Röhög, azért van a keze az arca előtt. Az arc a kézben arra utal, hogy a hülyeség roppant fájdalmasan röhejes. Ez a bolond az, aki mi vagyunk, akik dacolunk, akik eretnekek vagyunk. Mindenki más fekete-fehérben a fene nagy egyetértés ktelező egyenruhájában, csak a bolondnak van színe: sárgás aranybarna. 
  • Az udvari bolond mögött egy éltes hölgy tartja felfelé mindkét kezének a középső ujjait. Ő is nevet. Azt sugallja hogy „Menjetek már a véreres pébe, röhejesek vagytok mint az atom, ti nagyon marhák!” artozhatna az udvari bolondhoz, de ő is fekete-fehér, ezért az ujjai a bolondot jellemzik, neki merednek az ég felé. 
  • Alattuk egy szócsöves figura mulatságosan eltorzult arccal mondja a magáét.
  • A jobb sarok felé egy elszállt űrhajós lebeg. Ott, ahol nincsen levegő, nincsen talaj, nincsen mibe kapaszkodni, nincsen viszonyítási pont. Ahol légüres a tér. Nincsen kapcsolatban az alatta levőkkel. 

Ha megfordítjuk a könyvet és a hátsó borítót vesszük szemügyre, akkor itt a dolgok másik oldala látszik.

  • Balra a bekötött szájú amerikai szabadságszobor. 
  • Alatta egy testes, negyvenes hölgy cumizza az ujját, nyuszifülecskéit lóbálva.
  • Kettejük között egy öltönyös raptor várja az áldozatát. 
  • Jobbra fent egy rettentő dühös hölgyemény mondja a magáét, mindjárt leharapja a fejünket.
  • A nyuszika és közötte egy harmadik, napszemüveges, szőke hölgy feltartott kezekkel hirdeti a Sátán jelét.
  • Jobbra fent egy TGM-dizájnú hozentrógeres figura ugrik kiterjesztett tagú boldogsággal a magasba. Talajtalan. 

Egyértelmű a szimbolika, akár elölről, akár hátulról szemléljük a borítót. A címlap arra utal, hogy nincsen más józan út, csak az, hogy kinevetjük az eszement, minden realitástól, józanságtól elszakadt liberalizmust. Mert kétségtelen, hatásaikban tragikusak a nézetei, de részleteiben szemlélve irgalmatlanul röhejes az egész. Hát, figyeld már, még az udvari bolond is röhög! 

– Azt láttad, Morzsám, hogy a címlap és a hátlap visszahajló fülein is vannak képek? – mondta Szerelmetesfeleségtársam a délutáni, ebéd utáni szunyókálásunk előtt, amikor átolvasta ezt a bejegyzést. A kezében ott volt persze a Megadja-könyv.
– Nem mondod? Nem is figyeltem. Mik vannak ott? 
– Nézd meg, tele van mindkettő! 
És csakugyan tele van. Nem is gonodlod, mennyire...

A hátulsó képösszeállítás meg arra, hogy a liberalizmus nem nevet. Kövér, az ujját szopja, beköti a szabadságszobor száját, rohadt dühösen ordibál, és az ördögöt hívja segítségül. Öltönyös ragadozó, ellenállhatatlan pusztítója mindannak, ami mozog. Ennyit tud. Lebeg a magasban, a való élettel semmi kapcsolata nincsen. 

Na, erről szól a könyv, és kábé ilyen stílusban. 

A politikai korrektség paradox logikája a következő: a kiindulópont a relativizmus, tehát az a nézet, amely tagadja az objektív igazság létezésének lehetőségét. Az igazságot felváltja a konszenzus, a megegyezés fontossága: helyes az, amiben megállapodunk. Ám ezt a konszenzust kiegészíti a kizárás motívuma. A konszenzus a mi konszenzusunk, amit semmiféle pozícióból nem lehet megkérdőjelezni – igazság nincs, a kívülállók konszenzusa pedig nem a miénk. (E »modell« kidolgozásában elévülhetetlen érdemei vannak Richard Rorty filozófusnak.) A »mi« pedig: liberálisok, feministák, melegjogi aktivisták és mindenféle radikálisok; ezen kívül helyezkednek el a konzervatívok, keresztények, tradícionalisták. Nincs igaz-hamis, lesz viszont »igaz konszenzus« (a miénk) és »hamis konszenzus«. A relativista elmélet, amely teljes nyitottságot ígér, így vezet intoleráns abszolutizmushoz, amit a politikai korrektség cenzúrájaként ismertünk meg.
A radikális baloldalt az tartja mozgásban, hogy mindig akadnak új ügyek. Valahogy így juthattunk el a munkásosztály felszabadításától a gendersemleges mosdókhoz.
(236–237.; kiemelés MG)

TÉMAKÖRÖK

Harmincnégy írás kapott helyet a könyvben. Meg sem kísérlem az egyes részeket bemutatni, parttalan vállalkozás lenne. A borítóról írtak egyébként tényleg pompásan összefoglalják a könyv tartalmát és stílusát. 

Miről van szó a könyvben? Mindenről, ami jellemzi a mai nyugati világot. Összefoglalva arról, hogy a balos, liberális, agresszív ideológia hogyan szorítja ki a józan észt a közbeszédből, a politikából, a mindennapokból, hogyan forgatja ki magából az értelmet és a természetet, és miképpen készteti önkiherélésre a nyugati országokat. 

Valójában nem  liberalizmus van válságban, hanem a liberalizmus maga a válság. 

Sorrendben. Szó van a MUSZLIM-nyugat konfliktusról, beleértve Izraelt és a migráció problémáját is.

(Tényleg csak zárójelben. Elképedek rendre a balos gondolkodáson. Olvasom a „168 óra” e heti [XXXIV. évf., 10. szám], mocsokul trágár vezércikkét, amelynek a bevezetőjében arról van szó, hogy végre észhez tért a társadalom, kerítésépítés helyett végre a menekültek megsegítésére összpontosít. Kétszer olvastam el, és közben azon tűnődtem, az újságíró, aki ezt leírta, tényleg ennyire hülye vagy tényleg ennyire aljas? Mert ha nem látja az alapvető és lényegi különbséget, akkor simán nagyon ostoba. Ha látja, és mégis ilyen baromságot ír, akkor, hogy a saját szavaival éljek, akkor „húzzon el a f@szba” [sic!]!

Olvashatunk néhány cikket A VALLÁSRÓL, A HITRŐL ÉS AZ EGYHÁZRÓL. Megadja nem elfogult, de reális. Hit és valláspárti, de nem dogmatikus, és ha kell, nyíltan beszél a klérus tagjai között előforduló pedofíliáról és a pápa ebben vállalt felelősségéről. Amellett, hogy azt mondja, Európa egyetlen reménysége a kereszténység. 

Egy gondolati egység A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁRÓL beszél. Számomra ez volt a legérdekesebb rész. (Talán azért, mert a liberális polkorrekt agresszív gyalázatosságáról mostanság többet olvastam.) A középpontjában elsősorban a Facebook és Google áll. Ennek a résznek a mondanivalója és az üzenete remekül összecseng McNamee Zuckolva című könyvével. Arról olvashatunk, hogy a közösségi média mára politikai tényezővé vált, határok nélküli álammá, felügyeleti hatalommá, főcenzorrá. S természetesen a Szilicium-völgy nem konzervatív. Sőt, sőt! (Hogy mást ne mondjak, ennek a blognak a linkje sem osztható meg rajta, mert „ellenkezik a közösségi alapelvekkel”-gumiszabállyal, amikbe az fér bele és azt zár ki, akit ők akarnak. Például ezt a blogot.) Viszont cserébe az elsődleges célja a pénz, a másodlagos a hatalom. Ennek érdekében kiforgatja a törvényeket, mindig azt alkalmazza magára, amelyik a pillanatnyi érdekének a legjobban megfelel, és amelyikkel a legkönnyebben kibújhat bármilyen ellenőrzés és korlátozás alól. És nincsen ország, állam, amelyik képes lenne kordában tartani. 

A legfontosabb mondanivaló azonban a szétszórt cikkek tömkelegében, hogy A MŰVELT, KULTURÁLT, DEMOKRATIZÁLT ÉS LIBERALIZÁLT NYUGAT MIKÉPPEN HERÉLI KI, MIUTÁN TÖBBSZÖRÖS ALAPOSSÁGGAL LÁBON LŐTTE ÖNMAGÁT, s miképpen adja fel minden bástyáját és önvédelmi képességét. Akár akkor is, amikor a fizikai létében fenyegetik. De van jó hír is: ugyanez a Nyugat meglelte a legfőbb, legádázabb, legsátánibb ellenségét, amely ellen mindent meg kell tennie, és meg is tesz: a fehér, hetero, keresztény férfit, e világ legacsargóbb, legveszélyesebb, legpusztítóbb ellenségét. Pusztítja is, ahol éri, mindenki mást elé helyezve. S közben tökéletesen szem elől téveszti, hogy a liberális demokrácia jelenleg egészen a szája íze szerint működik, de amint kalifátussá változik, bizony komoly nehézségekbe fog ütközni. 

LEHET FANYALOGNI

Megadja Gábor nézetein, kritizálni, hogy nem egy esetben odaáll az Orbán-kormány mellé (helyes kifejezéssel: talpnyaló, pincsikutya, szellemi inas, elvtelen holdudvar, mert olyan nem létezik, hogy egy politikai erővel egyet lehessen érteni elvi szinten, érdek és megvásárolt szolgaság nélkül, ha az nem baloldali), de azt nagyon nehéz tagadni, hogy egyértelműen művelt ember, jó stílusa van, és logikusan érvel. 

Én inkább azon gondolkodtam, hogy mennyire örvendetes, hogy egyre több olyan könyv, internetes oldal, folyóirat van, amelyik magas nívón űzi ugyanazt, amit Megadja is ebben a könyvben. De adta magát a kérdés, vajon mire mennek azok, akik egyetértenek a hasonló mondanivalóval? Olvassuk ezeket a könyveket, össze-összebólogatunk, mennyire logikusak vagyunk, milyen ostoba, beteg és ésszerűtlen, aki velünk szemben áll, milyen egyértelmű, hogy végeláthatatlan az alagút, amelyben haladunk, és a sötétben hamarosan elkezdődik a kaszabolás, de vajon az elvi összehangolódáson, a valóság összefüggéseinek a felismerésén kívül jutunk-e bármi másra? Van-e akármilyen reményünk a liberális gyűlölettel szemben? Bár azt mondják, sok kicsi sokra megy... 

Dac a Századvég Kiadó Furor Politicus című sorozatában jelent meg. (Ha nem nyúlok nagyon mellé, azt jelenti, a politika szenvedélye.) Amely sorozatban, ahogy néztem, izgalmasabbnál izgalmasabb címeket találtam. Nézd csak! A kép egyben link is, rákattintva a moly.hu oldalára jutsz, ahol közelebbi ismerettségbe kerülhetsz a sorozat köteteivel. 
megadja_dac_furorpoliticus.jpg

Századvég2020,, 272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155164699

8/10

2022 márciusának háromnegyede. Ismét egy semmittevős hétvége: sehová nem mentünk, és nem is hiányzik. Igaz, még csak vasárnap reggel van, ez változhat. A konyhában ülök, a karosszékben, ami éppen befér a tűzhely és a pult közé, Kansas szól (ősrégi együttes, de most fedeztem fel magamnak). Olyan nagyon nyugis minden, hogy végteleníteném a pillanatot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr4717779802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2022.03.22. 15:21:24

Mohabacsi! Tudod, mi kezd engem nagyon zavarni ebben a nagy megmondósdiban? Az, hogy miközben államilag jól kistafírungozott intézetekben fékezhetetlen agyvelejű megmondóemberek tutira megmondják a frankót, egyre több tanárismerősömtől egyre többször azt kell hallgatom, hogy az iskolákban hogyan ül fel, nyilván, divatból, egyre több kamasz a buzibiciklire és ők teljesen eszköztelenek ezzel a jelenséggel szemben. Legutóbb egy rokonom mesélte, hogy náluk már nem csak az dívik, hogy lánypárok nyilvánosan, demonstratíve ölelgetik-csókolgatják egymást, amiért, ha vegyespáros művelné ugyanezt, kedvesen rájuk szólnának, hogy nem illendő, de mivel két kislányról van szó, ezt nem tehetik, hanem már olyan esetük is van, amikor egy lánygyerek bejelentette, hogy ő fiú, úgyhogy a szalagavatóján ő már fiúként öltözködik és szerepel és ehhez szülői jóváhagyást is mellékelt. Mondtam neki, hogy ő pedig jelentse be, hogy ha ez így működik, akkor ő ruhafogasnak érzi magát és holnaptól meztelenül, álló fasszal fog tanítani, de csak legyintett, hogy lehet hülyéskedni, de a helyzet egyáltalán nem vicces. Azaz, a dumálás megy, de semmilyen jogi, adminisztratív eszközt nem adnak (például) a tanárok kezébe, hogy fel tudjanak lépni a devianciákkal szemben és ha valamelyiküket megtámadja (például) a buzilobbi, nem védi meg az állam, hanem odadobja szabad prédának. Így megy ez.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2022.03.23. 15:55:20

@Szabó A. Imre:
Teljesen jogos a felvetésed. Mármint arról, hogy ha „államilag jól kistafírungozott intézetek” odaállnak a megmondott frankó mellé, akkor vajon ugyanez az állam miért nem tesz lépéseket a megmondott frankók érvényesítése érdekében? Akarunk beszélni a népszavazásról? Tragikus és elkeserítő az elvek melletti gyakorlati hiánya.

Tény azonban, hogy sajnos ez a rengeteg baromság már beette magát a közgondolkodásba is. Teljesen elképedtem, amikor jó ismerős ezerrel demonstárlt a Pride mellett, és büszkén plakátozta Facebook-szerte, hogy az ő gyerekei nem lesznek homofóbok, arról gondoskodik, mert viszi őket a felvonulásra és magyarázza nekik, miről van szó. Vagy amikor a már többször leírt esetben, főiskolás lány kérdezi tőlem egy levelezésben, hogy vajon hogyan állapítom meg egy újszülöttről, hogy milyen nemű, és tényleg rákényszerítettem-e a biológiai nemüket a gyerekeimre?

Azonban a felvetésed minden jogossága mellett úgy érzem, itt mégis két dologról van szó. A frankó megmondásáról és a politikai akarat érvényesítéséről. A kettő nem feltétlenül ugyanazon emberek dolga, feldata és kompetenciája. Az újságíró, szociológus, politológus, stb. nem feltétlenül politikai erő, még akkor sem, ha vállaltan egy politikai pártnak adta a szimpátiáját.

Egy politikai pártnak meg, tetszik, nem tetszik (nem tetszik) több mindent kell mérlegelnie, amikor intézkedéséket hoz. Külföld, belföld, szavazatok...

De hát ezt úgyis tudod te is.

A magam részéről már azt üdvösnek tartom, hogy ilyen témákről egyáltalán még lehet beszélgetni, könyvet, cikket megjelentetni. Valószínűleg mégis van bennem optimizmus. A reformáció is úgy kezdődött, hogy Gutenberg kinyomtatta a Bibliát, Luther meg elolvasta és komolyan vette. :-)

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2022.03.24. 15:25:23

Nos, én katolikus vagyok. :-) Hit és erkölcs dolgában a végletekig dogmatikus. Egyéb ügyekben pedig a végletekig toleráns, valószínűleg azért, mert gyakorlatilag nincs bennem semmiféle előítélet; tanyasi parasztgyerekként neveltetésemből kimaradtak az előítéletek is. De szemem és fülem nekem is van és tényleg egyre jobban zavar, ahogy a hatalom önmagáról hirdetett képe, a deklarált elvek elszakadnak a napi gyakorlattól. Hogy a témánknál maradjunk, ugyanattól a tanár rokonomtól hallottam, aki az iskolájukban a gyerekek között terjedő buziságos divatjárványról mesélt, hogy az egyik igazgatóhelyettes, aki kormánypárti önkormányzati képviselő is, felülről belenyúlt a március 15-i műsorba és, effektíve, megtiltotta, hogy a gyerekek elmondják Utassy József Zúg Március című versét (tudod, a "Talpra Petőfi! Sírodat rázom: Szólj még egyszer a Szabadságról!"-os vers), mert az "túl...", szóval, az a vers túl. A szerencsétlen kamaszok fajtalan eltévelyedései nem verik ki a biztosítékot, de Utassy József kiveri; fasza! Semmi problémám azzal, ha a kormányklientúrához tartozó értelmisik "kurva jó könyveket írnak" a liberálbolsevizmus ellen, néhány éve még hasznosnak is tartottam volna az ilyen irányú ténykedésüket, de azzal igen, mi az hogy, nagyon is, hogy a fennhangon hirdetett nagy eszmék a napi gyakorlat szintjén kispályás képmutatásokként, megúszásra játszásokként és visszaélésekként köszönnek vissza. A napokban a feleségem nézte a tévében a híradót és épp valami mszp-s korrupciós ügyletről számoltak be, mondtam is neki, hogy: ne legyen igazam, de, sajnos, az lesz, csak idő kérdése és a Fidesszel kapcsolatban is csak ilyen hírekről fogunk hallani. Ez ellen csak egyetlen orvosság létezik, ezt már nem a feleségemnek mondtam, hanem most neked, a társadalmi aktivizmus, azaz, ne várjuk, hogy a kormány megoldja az életünket, mert max. a sajátját fogja, a miénk pedig ott marad megoldatlanul, hanem kezdjünk el szervezkedni. Miért nincsenek keresztény szakszervezetek, miért nincsenek konzervatív érdekképviseleti mozgalmak, olyan jobboldali szerveződések, amik a mindenkori hatalomtól függetlenül, ha kell, azzal szemben is artikulálják az aktuális társadalmi igényeket és valós kontrollt jelentenek a hatalmat gyakorlókkal szemben? (Nem lila ködöket eregetek, ezek a XX. század első felében mind léteztek Magyarországon.) Amíg ez nincs, addig tényleg csak olvasgatni tudunk és elmélkedhetünk erkölcsi felsőbbrendűségünkön és elszalasztott lehetőségeinken. Uff! Beszéltem. :-)

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2022.03.24. 15:51:16

Ma gondolkodtam azon, amit tegnap írtál. Eszembe jutott, anélkül, hogy védeni akarnám pártunkat és kormányunkat, hogy azért az Alaptörvénybe bekerült a nagyon sok háborút kiváltó férfi-nő házasság-érvelés. Nem sok, de körülnézve a világban, mégsem kevés. Mitöbb, nem véletlenül kérdeztem a népszavazást. Értem én, hogy politika a javából, meg a népszerűség, de legalább amiatt felvállalt konfliktus.

Miközben az Utassy-történet tízpontos a te álláspontod mellett. Azzal együtt, hogy nem tudom, a történet tekinthető-e hivatalos álláspontnak, vagy csak egy ügybuzgó pártfunkci baromságának?

Gutengerg-Luther: a szavak erejére gondoltam. A Századvég sorozata nem csupán és nem elsősorban magyar szerzők munkáit tartalmazza. Ki-ki a maga országában küszkörészik. Ahogy te is, én is a magunk blogjával. Mi másért, mithogy valamit talán sikerül átadnunk valakinek. Mert miközben minden és az ellenkezője is bizonyított manapság, és egy-egy könyv, cikk, riport, tanulmány, film látványosan semmit el nem ér, vagyis a szavaknak végső soron nincsen ereje, aközben eszembe jut Leszkay András egyik Moha-meséje, amiben Földigszakáll bácsi azt magyarázza a kis Mohának, hogy a hatás olyan mint a búvópatak: azért, mert nem látszik, ott van a föld alatt, mossa a maga útját, kerekíti a köveket, és egyszerre csak feltör a felszínre. Ez az optimista-verzió.

A keresztény-szakszervezet érdekes felvetés. Valahogy össze nem illő fogalmak. De értem, mire gondolsz.

Frederick2 2022.03.25. 13:07:20

@Mohácsi Zoltán: @Szabó A. Imre: "Megnyugtatlak" benneteket: egyes iskolákban már megy az LMBT-érzékenyítés.

szentkoronaradio.com/blog/2022/03/12/a-magyar-iskolak-szegyenei-ok-tanitjak-lmbtqp-ideologiaval-fuszerezve-gyermekeinket-1-resz/

"Dr. Balta Flóris Roland – Transznemű osztályfőnök – Comenius Középiskola

Mivel Roland(?) is sérelmezte, hogy nem került fel listánkra, szeretettel pótoljuk, nehogy kevesebbnek érezze magát a többieknél. Roland saját magát innefektív elmebajosnak jellemzi, így alapból kétségek merülhetnek fel tanári alkalmasságával kapcsolatban, ugyanakkor rátesz egy lapáttal a történetre, hogy transz hormonterápiájának büszkén vállalása után és a Magyar LMBT Szövetség tagjaként miként taníthat még természettudományos tárgyakat középiskolákban. Amennyiben a tisztelt hatóságoknak bizonyíték kell törvényszegésével kapcsolatban, saját maga vallotta be, hogy a transzneműségről beszél diákjainak, sőt foglalkozik is általa “érintetteknek” nevezettekkel. Mi jogosítja fel, hogy szerinte LMBTQ kategóriába tartozó gyermekeket buzdítson a deviáns úton maradásra, vagy inkább az arra térésre?"

Amúgy ehhez nem is kell sok: elég egy LMBT-fertőzött igazgató és egy LMBT-fertőzött tanári kar; s már burkoltan, sutyiban mehet is a propaganda.

Nem elég a népszavazás és a törvényi rendelet: ki kellene tiltani a magyar iskolarendszerből az LMBT-fertőzötteket.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2022.03.27. 18:04:55

@Frederick2:
Most sikerült elolvasnom a citált cikket. Hát, érdekes... Vagy tragikus. Különösen a kiemelt Roland bácsi/néni.
Mondjuk a magam részérőlt azt remélem, hogy a gyermekvédelmi- és/vagy oktatási törvény szerint kitalthatók lesznek a hasonló tanárok az intézményekből.

Azon gondolkodom, akik nem aktív terjesztők, csak szimpatizánsok. Akik nem propagálnak, csak szimpátiából szivárványosítják a profilképüket. Egy tanár nem vállalhatja a nézeteit? S ha mondjuk tanárként kint voltam a Mi Hazánk majálisán, azt nem mondhatom el a gyerekeknek? Ahogy azt sem, hogy a kedvenc dalaim között van Ismerős Arcok és Kárpátia nóta is? Érted, mire gondolok, ugye?

Frederick2 2022.03.27. 18:57:44

@Mohácsi Zoltán: Adhatok erre választ. Nem tudom, mennyire fog tetszeni.

Személy szerint én el vagyok bűvölve a pedagógus társadalmon. A pedagógustűntetés szervezői keblükre ölelik az LMBT-t még azután is, hogy ez a mozgalom már jó ideje gyanúsítható gyermekbántalmazással. Gyerek- és kamaszlányokat tömnek hormontablettákkal, és készítik fel őket a nemváltó műtétre - íme, a kulturmarxizmus Mengeléje! A pedagógusoknak kutyakötelessége lenne elhatárolódni egy olyan mozgalomtól, ami veszélyt jelent a gyermekekre. A pedagógustüntetés szervezőinek tudatni kellene az LMBT-vel, hogy nem kérnek egy olyan szervezet támogatásából, ami veszélyt jelent a gyermekekre. De nem, ők haverkodnak velük! Hát gratulálok a pedagógus kasztnak!

A pedagógusok úgy követelnek maguknak megbecsülést a kormánytól, hogy közben eljátszák a becsületüket.

Kimondom kereken: ma egy igazi pedagógus elhatárolódik az LMBT-től! Elvi kötelessége! Az a pedagógus, aki erre nem képes, nem való erre a szakmára emberileg, erkölcsileg. Félve teszem fel a kérdést: mennyi azon pedagógusok száma, amely elutasító az LMBT-vel kapcsolatban? Ugye, nem kevés?

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2022.03.30. 12:30:21

@Frederick2: @Mohácsi Zoltán:

Két észrevétel:

Egyrészt, a tanárokat szerintem nem kell bántani. Ők a rendszerváltozás talán legvesztesebb csoportja. A szocializmusban sem volt leányálom tanárnak lenni, de legalább szerény egzisztenciális biztonságot és stabil társadalmi státust adott. A tanárt a rendszer adminisztratív dolgozónak tekintette, aki a számára a hatlom által előírt "ismeretanyagot" átadta és számonkérte, rajtuk keresztül programozta "a proletárdiktatúra, a népuralom vagy minek is mondjam?" (by Kádár János) az újabb generációkat. Ha egy tanár nem ugrabugrált, nem okoskodott, okosan használta ki az általa biztosított kereteket, akkor békén hagyták, a tehetségesebbek, emberségesebbek még bizonyos mozgásteret is tudtak biztosítani maguk számára (tapasztaltuk, mert valamennyiünknek voltak jó tanárai is). 1990 után valamennyi kormány kihasználta azt, hogy a tanárok nem az a "lázadós fajta" és forrásokat vont ki az oktatásból, ugyanakkor ráterhelte a tanárakra azokat a társadalmi konfliktusokat, amik az új viszonyok között létrejöttek. És így szépen fokozatosan a tanárok egzisztenciális biztonsága és társadalmi státusza is odalett, semminemű respektjük nincs, ma már a tanár egy hülye, aki szarért-húgyért dolgozik és bárki belérúghat, mert nem védik sem állami, sem jogi biztosítékok. Szerintem az emberek 99%-a nemhogy nem akarna, de léptelen is volna olyan körülmények között dolgozni, mint amilyen kondíciók között ma egy tanár dolgozik. A helyzet pikantériája, hogy az átlagéletkoruk ötven év, többségük még a szocializmusban lett kiképezve, ezért tartják még a frontot, amint nyugdíjba mennek, nem lesz, aki tanítson, mert a fiatalok, ha pedagógus pályára lépnek is, nagyobbrészt néhány év után lelécelnek. Szóval, ideje volna felhagyni a tanárok elleni uszítással és a módszeres szívatásukkal és komolyan és felelősen át kellene gondolni, hogy mit is akar az állam és a társadalom a közoktatással kezdeni.

Másrészt, tudom, hogy nem népszerű, amit írok, de sajnos az a nagy harci helyzet, hogy ha te nem záratod be a buzit a rendőrrel, akkor bezárat ő téged, ha nem kriminalizáljuk a homoszexualitást, akkor a buzik kriminalizálják a normalitást. Nem véletlen az, hogy a történelemben mindenhol és mindig büntették a buzulást és a buziskodást, ha jót akarunk a gyerekeinknek és magunknak (és, tegyük hozzá, a homoszexuálisoknak is), akkor minél gyorsabban vissza kell vezetnünk a Büntető Törvénykönyvbe a homoszexualitást, mint büntetőjogi kategóriát. Előbb-utóbb úgyis erre fogunk kényszerülni, úgyhogy minél előbb kerítenénk rá sort, annál kevesebbel kötnénk be.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2022.03.30. 12:35:13

@Szabó A. Imre:

hatlom helyesen hatalom

léptelen helyesen képtelen

:-)

Frederick2 2022.03.30. 13:06:49

@Szabó A. Imre: Létezik egy konzervatív álláspont, ami úgy gondol a homoszexualitásra, mint egy rossz szocializáció által kialakult mentális betegségre.

Állítólag a tudományos kísérletek során megdőlt a genetikailag determinált homoszexualitás elmélete, Állítólag – ugyanis erről csak a jobboldalon merészelnek beszélni, ott is szűk körben. A témáról nincs intellektuális diskurzus. Egyes keresztény közszereplők (pl. Szilvay Gergely, Szabados Ádám) évek óta hangoztatják azon véleményüket, hogy biológiailag és genetikailag determinált homoszexualitás nincs; a homoszexualitás egy rossz szocializáció okozta mentális betegség, ami megfelelő pedagógiai és pszichológiai módszerekkel, gyógyszerekkel és hittel gyógyítható. Előfordulhat, hogy nincs igazuk – de az is lehet, hogy igen. A lényeg az, hogy az intellektuális közélet esélyt sem ad ezen keresztény közszereplőknek, hogy kifejtsék koncepciójukat, bizonyítsák állításaikat, egyáltalán azt, hogy megméretessenek a közvélemény előtt. A saját köreikben megnyilvánulhatnak, de a széles intellektuális közéletben nem.

Akkor most a homoszexualitás mentális betegség vagy természetes állapot?

Ha mentális betegség, akkor morálisan elítélhető. Mint az alkoholizmus. Onnantól, hogy a pszichológiai tudományok mentális betegségnek könyvelik el, már csak az a feladat, hogy ez megjelenjen és elterjedjen a közbeszédben.

Ha természetes állapot, akkor senkinek sincs joga baszogatni őket. Neked sem. Akkor ideje lesz kitanulni a békés együttélést. Amúgy nem minden buzi LMBT-szimpatizáns.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2022.03.31. 02:57:17

@Frederick2:

Jogalkotási szempontból irreleváns, hogy mi váltja ki a homoszexuális magatartást, a lényegi kérdés az, hogy társadalmilag veszélyes-e vagy sem. Márpedig a történelemben mindig-mindenütt így ítélték meg a homoszexuális magatartást és így is viszonyultak hozzá. Szokták emlegetni például a klasszikus görögséget, mint akik elfogadóak voltak a buzeranciával, de ez egy hatalmas tévedés (vagy inkább hazugság?): Periklész Athénjában halállal büntették a férfiprostitúciót. Rómában ugyanez az ábra: el kell olvasni Cicero Milo védelmében írott beszédét vagy bármelyik történetírójuk műveit, hogyan ábrázolják, jellemzik a homoszexualitást. Nyilván, tisztában voltak a homoszexualitás természetével és védték közösségeiket annak deviáns megnyilvánulásaitól. Ha meg szeretnénk maradni, mi sem tehetünk mást.

Frederick2 2022.03.31. 06:48:18

@Szabó A. Imre: @Mohácsi Zoltán: Ha már itt tartunk, engem az aszexualitás népszerűsítése jobban elborzaszt, mint a homoszexualitásé.

Nézzétek csak ezeket a szerencsétlenek! Az egyik poszt hátborzongatóbb, mint a másik,.
hu-hu.facebook.com/pg/aszexhun/posts/?ref=page_internal

Arra bíztatni fiatal nőket és férfiakat, hogy ne érdekelje őket a szexualitás, az erotika, a szerelem, a párkapcsolat, a házasság, a gyermek, a család. DÉMONI!

Az aszexualitás egy kicsit bonyolultabb téma, persze. Ugyanis két irányultsága van az aszexualitásnak.

Az első irányultság a transzcendens. Az adott férfi és nő azért tagadja meg magától a szexualitást, mert közelebb akar kerülni a transzcendenshez. Vagy másképp szólva: Istenhez. Legnépszerűbb példa a papi, a szerzetes- és apácarendek; vagyis Isten szolgálata. Most tekintsünk el a kurvázó, pedofil és homoszexuális papoktól; attól, hogy egyes emberek elbuknak az Úr próbáján, az nem kisebbíti a cölibátus érvényességét! (Eleve, aki nem képes teljesen megtagadni magától a szexualitást, ne fogadjon cölibátust!) És abba sem menjünk bele, hogy helyes-e a református papok házassága! Itt a lényeg az, hogy a transzcendens célok miatt vállalt aszexualitás a legmagasabb szint. Ez az aszexualitás szakrális – és ez távol is esik az LMBT értelmezési körén!

Az aszexualitás második irányultsága szigorúan immanens, evilági, nélkülözi a szakrálist és a transzcendenst. Az LMBT számára kizárólag ez a világias aszexualitás számít; mondhatni, szerinte ez az egyedül lényeges aszexualitás. A probléma az, hogy az LMBT által tematizált és favorizált aszexualitás viszont úgyszintén a lélek betegségéből eredő mentális sérülés. Vegyük csak példának az aszexuális feministákat és az MGTOW aszexuális irányzatát – mindegyikük aszexuális életmódjának velejárója a nemi sovinizmus. Az aszexuális feministák gyűlölik a férfiakat, az MGTOW aszexuális kanjai pedig gyűlölik a nőket. A szexualitás megtagadásának mozgatórugója náluk a sérelem és a gyűlölet. A sérülés jöhet a családból: a nő, akit kislánykorában bántalmazott az apja, és a férfi, akit kisfiúkorában bántalmazott az anyja. A sérülés jöhet a párkapcsolatból: a nő, akit a kapcsolatban bántalmazott a férfi társa, és a férfi, akit a kapcsolatban bántalmazott a női társa. Az a nő, akit megerőszakoltak, szintén megtagadhatja magától – akár örökre – a szexualitást.

Magam nem hiszek a biológiailag determinált aszexulitásban. Az egészet mesterségesen kialakított nemi identitásnak érzek.

Frederick2 2022.03.31. 06:59:38

@Szabó A. Imre:

"a lényegi kérdés az, hogy társadalmilag veszélyes-e vagy sem."

Figyelj, ha ezen logika alapján nézzük a dolgot, akkor egy csomó mindent be kellene tiltani ebben az országban!

Milyen jelenségek és azok propagálása káros ma a magyar társadalomra?
- a teljes LMBT skála (ebben benne van az általad ecsetelt homoszexualitás is)
- a techfüggőség (számítógép-, okostelefon-, internet-, videójáték-függőség)
- a hedonizmus
- az alkoholizmus
és még sok minden más

A te logikád alapján egy tabuk közé zárt, merev társadalmat kellene létrehozni (pl. mint a tálib), ahol elfolytásra kerül egy csomó vágy. És ahol az illegalitás, a társadalom rejtett zugai biztosítanak lehetőséget ezen vágyak kiélésére.

Elhiszem, hogy te jól éreznéd magad egy ilyen társadalomban. (Talán már csak azért is, mert nem vagy fiatal.) Én köszönöm szépen, kihagyom!

"Ha meg szeretnénk maradni, mi sem tehetünk mást."

Nekem meg nincs kedvem buzikra vadászni, úgy, mint az állatokra. Ölni őket, mint a poloskákat. Ahogy mondjuk a tálibok teszik. Köszönöm, inkább megmaradok embernek. Ha neked ilyen elfojtott vágyaid vannak (HOPPÁ!), akkor vedd a vadászpuskát, aztán vadászd a szerencsétleneket! (Ajánlom vadászterületnek Budapestet!) Vagy készíts pokolgépet a legközelebbi Pride-ra!

Frederick2 2022.03.31. 07:31:44

@Szabó A. Imre: Még két dolog:

1, Nálam az LMBT-ellenes politika a követezőkig terjed:
- elutasítása az azonos neműek házasságának és örökbe fogadásának
- elutasítása a gyermekek és kamaszok közötti népszerűsítési propagandának
- mivel bebizonyosodott, hogy az LMBT ember- és társadalomellenes, ezért fontosnak tartom ezen mozgalom felszámolását
Igazából az LMBT-ellenes politika nálam radikális. Mivel nem hiszek abban, hogy ez a mozgalom megszelídíthető lenne; beilleszthető lenne egy polgári demokráciában. (Ahogy a Scientológia sem.) Káros, destruktív, romboló - káros mind az egyénre, mind a társadalomra. Ezért az államnak kötelessége lenne betiltani és felszámolni.

VISZONT! Én nem kívánok cseszegetni buzikat, csak azért, mert buzik. Már csak azért sem, mert vannak buzik, akik úgyszintén nem szimpatizálnak az LMBT-vel. Mi közöm van ahhoz, hogy Jancsi nem Mariskát akarja az ágyba vinni, hanem Bélát? Semmi.

Amikor XP fel akar lépni az LMBT-vel szemben, az egy érhető politikai álláspont.

Amikor XP fel akar lépni minden egyes buzival szemben, mert utálja őket, az homofóbia.

2, Én a környezetemben egy csomó ismerősnek nem tudom elmagyarázni, hogy az LMBT káros. Köztük a saját anyámnak sem. Szerintük az, amit a jobboldal állít az LMBT-ről, csak propaganda, amit azért gyárt le, hogy elterelje a figyelmet a saját korrupt ügyleteiről. Kialakult ez a gondolat.

Miért is?

Azért, mert a jobboldal retorikája piszokszar volt az elmúlt időszakban. Sajnos nagyon kevés volt a jobboldalon belül az a személy, aki higgadtan, racionálisan és intellektuálisan érvelt. Mind pl. SZILVAY GERGELY. Azért valljuk be, tök jó dolog volt a SZILVAY GERGELY, de a jobboldal retorikája sajnos nem alkalmazkodott az ővéhez egyáltalán.

Mi jellemezte a jobboldal retorikáját?

A hivatalos jobboldal retorikája sok esetben primitív, lumpenproletár volt. Tókéletes példája volt ehhez a PestiTV. Személyeskedés, alázás, gúnyolódás, röhögcsélés, mocskolódás. Nyomorult kocsmai prolik módjára beszéltek minden témáról, köztük az LMBT-ről is. Ehhez egyébként az önkritikával alig rendelkező Megadja is hozzátette a magáét.

grafomanpali.blog.hu/2019/09/03/aristo_101

A szélsőjobboldalról már ne is beszéljünk! Az az igazi pöcegödör! A nemzeti radikalizmuson belül a Mi Hazánknak nagyon sokat fejlödött a stílusa, azt elismerem. De a többi mozgalom (pl. HVIM, Depositum, Betyársereg, Kuruc.infó) megmaradt a béka segge alatt. Amikor LMBT-ellenes posztok együtt szerepelnek Hitlert és a nácizmust méltató posztokkal, akkor az agyhalál!

A jobboldal sokat tanulhatott volna retorikából SZILVAY GERGELY-től.

A FIDESZ sokat tett a jobboldal és a konzervativizmus lejáratásáért.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2022.04.03. 05:56:18

@Frederick2:
„Akkor most a homoszexualitás mentális betegség vagy természetes állapot?"
Talán ez a legfontosabb, leglényegibb kérdés. Éppen azért, amit írtál. Ha a genetika a felelős. akkor egyszerűen ostobaság és gonoszság küzdeni ellene. Ha a szocializáció, akkor meg minden eszközzel kötelesség.

A magam részéről egykoron kreáltam magamnak e logika mentén egy teológiai dilemmát is. Lehet-e Isten a szeretet, ha egy genetikai következményt következetesen elfogadhatatlannak tart? (A kérdés alkérdésekre ágazik, de azokba most nem megyek bele. Alapfeltétel, hogy van Isten, és a Biblia az Ő szava.)

Hitem szerint van Isten, és Ő a szeretet.
süti beállítások módosítása