Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Szilvay Gergely: Káoszból ​kozmosz: reakciós gondolatok (Publicisztikák, 2009–2023)

Reakciós: mert reagál. A baloldali, liberális káoszra. A kozmoszban pedig rend van.

2023. december 27. - Mohácsi Zoltán

szilvay_kaoszbol_kozmosz.jpg

Szilvay Gergely nevét akkor tanultam meg, amikor megjelent A melegházasságról című könyve. Illetve nem amikor a könyv megjelent, hanem amikor elolvastam a kötetet.

Azért tanultam meg Szilvay nevét, mert alapossággal, gyűlölet nélküli kritikával, érthetőn fogalmazva járta körbe a melegek házasságának a kérdését. S egy pillanatra sem rejtette véka alá, hogy amiképpen van, úgy tartja csúsztatásnak, tarthatatlannak még a kérdés felvetését is.

Meg sem próbálta a ma kötelező, de a gyakorlatban senkire sem igaz, ezért hazug objektivitás álcáját magára erőltetni. 

Aztán megjelent egy vaskosabb kötete a gender-katyvaszról. Amit hónapokig űztem, s aztán nagy nehezen csak sikerült beszereznem. S amit azóta sem olvastam végig. Nem mintha baj lenne vele, csak valahogy így alakult. Meg azóta a téma sokkal többször előkerül máshol is. De nem mondtam le róla, hogy egyszer a végére járjak. . 

Ez a kötet tényleg véletlenül került a kezembe. Már amennyiben tényleg vannak véletlenek. (Nincsenek.) A FSZEK újdonság-asztalán figyeltem fel rá  Belelapoztam. S aztán ebbe is többször is belekezdtem, nekifogtam, -veselkedtem, majd egyszerre elkapott a hevület, és akkor nem volt megállás. 

Kicsoda Szilvay Gergely? A kötet hátsó, belső fülén ezt olvasom a fényképe alatt. 

szilvay_kaoszbol_kozmosz_04.jpg

Hát ő. 

S hogy miről szól ez a kötet? 

Reakciós indulat, ellenforradalmi hevület, konzervatív gondolat – talán így lehetne leginkább összefoglalni e kötet szövegei mögött megbúvó késztetést. Olyan publicisztikák ezek, amelyek túlmutatnak a napi politikai „megmondáson”. Így is érződik némelyiken a közélet heve, de a szerző a napi aktualitások ürügyén távolabbra tekint, és minden esetben valami messzebb hatóról szól. Időnként a düh, máskor a melankolikus derű jellemzi az írásokat. Néha legyintenek, néha megálljt kiáltanak. A tematikus egységekbe rendezett szövegek összességében a (poszt)modern szellemi káoszban a szellemi kozmosz, a rendezett világ és az otthonos állandóság helyreállítását segítik. Egyfajta rendrakást a fejünkben és lelkünkben. Ha tetszik: a restaurációt. (Fülszöveg)

Hát erről. Ezt figyeld, mekkora megfogalmazás! 

Amúgy meg az igazság nem mindig középen van,
és főleg nem különféle álláspontok és vélemények átlaga az igazság. 
Az igazság ott van, ahol van.
 

Nagyjából mindent elmondtam, nem? Búcsúzzak? 

A LEHETŐSÉGEIM

Nem búcsúzom, mert szeretnék kedvet csinálni a könyvhöz. Hogy azért mégis merre az annyi, és mennyi a rengeteg? 

Tizennégy év publicisztikáját kilenc fejezetbe rendezte a szerző. Az egyes fejezetek egy-egy tematikai egységet adnak. A fülszöveg ne tévesszen meg: az, hogy Szilvay a Mandiner (az egyik legkorrektebb lap a piacon) főmunkatársa, az nem jelenti sem azt, hogy mindig az volt, sem pedig azt, hogy kizárólag ebben az orgánumban publikált. 

Na most, két lehetőségem van.

  1. Csokorba fogom az olvasmányélményt (de szép kis képzavar!) és elmondom, hogy Szilvay egy logikus, tiszta gondolkodású, jobboldali, keresztény ember, aki írásban is kiemelkedő készséggel bír a gondolatai közlésére, rövidebb és hosszabb formában is. Olvasd el a könyvét és azonnal felülbírálod a baloldaliságodat, és árnyaltabban fogod megítélni az Orbán-ellenességedet is. Ez egy rövid megoldás. Mármint, ha ezt a módszert alkalmazom. Mert itt s ekkor be is fejezhetem az értékelést. Mert nem ér véget itt a bejegyzésem, sejtheted, hogy nem ezt az utat választottam. 
  2. A könyv kilenc fejezetének a rövid bemutatása a bejegyzésem gerince. Mondom kilenc! Ez máris sugallja, hogy nem nyúlfarknyi bejegyzésről van szó. Vagyis garantálom, hogy a kutya el nem olvassa majd. Különösen, hogy karácsony első napján írom ezeket a sorokat. Most még mindenki ajándékot bontogat és készül a szilveszteri mulatozásra. Mert melankolikusan vagyok optimista, mégis erre indulok el. 

Sajnálatos módon a kötet szerkesztője megelégedett az összegző fejezetcímek tartalomjegyzékbe sorolásával, s az egyes fejezetek cikkeinek a felsorolásával már nem bíbelődött. Így utólag megtalálni egy érdekesebb, fontosabb írást, elég bajos. Nem mondom hogy rövid lett volna a korrekt, teljes felsorolással a tartalomjegyzék, de mindenképpen informatívabb lett volna. Már csak azért is, mert a fő fejezetcímek nem sokat érnek, mondanak az alcímek nélkül. Ezt mindjárt meglátod. S éppen ezért nem is tudom, hány egykori cikket idéz összesen a kötet. 

Még egy apróság. Az egyes cikkek lábjegyzetei csak annyit közölnek, hogy melyik szerző írta, melyik évben. Ha arra vagy kíváncsi, hogy hol, miben, akkor bizony a kötet végére kell lapoznod az irodalomjegyzékhez. Nyűgös, megszakítja az olvasást, kiesel a ritmusból. Arról nem beszélve, hogy maga a szöveg a legtöbb esetben jelzi a hivatkozott szerző nevét. Vagyis a lábjegyzet tulajdonképpen semmi érdemleges információt nem tartalmaz. 

ÖTSZÁZ OLDAL PÁR MONDATBAN

Mivel a bejegyzésem nem lesz rövid,ezért korántsem biztos, hogy eljutsz a végéig. Ennek okából előre kell bocsátanom egy összegzést. 

Szilvay könyve publicisztikák sorát tartalmazza. Nem csupán átsejlik, hanem minden írásából átsüt a műveltsége, logikája, határozottsága és az, hogy nem csupán oldalak politikai igazságát akarja szolgálni. Vigyázz, nagy szavak jönnek, de komolyan gondolom. A könyvet olvasva az a határozott benyomásom támadt, hogy bár Szilvay ideológiai szinten határozottan tartozik valahová, a nézeteit, céljait nem az izmusok határozzák meg. Ennél feljebb néz. Sokkal feljebb. Nem csupán a politikai vezetésig. Annál is feljebb. Annál is sokkal feljebb. 

Vagyis egy országban, nemzetben gondolkodó katolikus ember. Aki, mondom, remekül ír, pompásan érvel. 

„A TÖKÉLETLENSÉG SZERETETE”

Nos, ez volt az egyetlen fejezet, amellyel akadt problémám. Egyfelől, hogy a tematikája eléggé, hm, általános. Ezt tükrözi a címe is. Aminek még az értelmezése sem egyszerű. Mert kinek a tökéletlenségét kell szeretnünk? A magunkét? Másokét? A mieink másokét, vagy az odaáti másokét? Nem is fokozom a kérdéssort. Mert a végtelenségig lehetne folytatni, de a vége csak az lenne, ami így: befejezetlen mondat a fejezetcím. 

Egyfelől érthető, hogy a kötet elején van, mert alapvetésnek tekinthető. Elindul a magyar rendszerváltástól (az volt-e egyáltalán), megvizsgálja, hogy milyen egy ideális bal- és jobboldali, mi a szerepe, feladata a hagyománynak, néhány gondolat a környezetvédelemről, az egyenlőségről, a hatalomról...

Nehezen kaptam el a fonalat. S még azt sem értettem, miért kellene, hogy Isten igazából érdekeljen ez a könyv. Még a témák is olyanok voltak, hogy akadt amelyik érdekelt... Mondom: akadt. Szerintem ezért futottam neki többször a könyvnek. Mármint azért, mert ez az első fejezetes válogatás nem annyira fogott meg, kötött le. Ámde mert kíváncsi természet vagyok, belelapoztam a könyvbe, és tudtam, hogy később lesznek hej, de érdekes témák is*. Szóval vannak érdekes írások ebben az etapban, de nem csinálnak igazán kedvet a kötethez, bármennyire is valóban bevezetései a későbbieknek. 

„A LEMENŐ NAP VILÁGA”

Nemrégen olvastam Rodney Stark könyvét, a Hamis tanúk-at. A könyv alcíme: Évszázadok katolikusellenes mítoszainak cáfolata. A könyv arról szól, amit az alcím mond. Sorra veszi azokat az állításokat, amelyek manapság bevett tudásnak számítanak a legnagyobb keresztény egyházról. Szóba kerül Róma világi hatalma, az inkvizíció, az egyház áldozatai, a boszorkányüldözések, a tudományellenesség, a keresztes hadjáratok, a sötét középkor, az egyház antiszemitizmusa, a rabszolgatartás és úgy általában az egyház merev konzervativizmusa. 

Nos, Szilvay gyakorlatilag minderről ír. Nem mindenről ebben a fejezetben. De itt veszi először elő például a középkor megítélésnek a kérdését. Ami az általánosan tudni véltekkel ellentétben nem volt sötét. Mi több, az egyház egyáltalán nem volt okozója sem a tudomány megakasztásának. Vö. például a középkori filozófiával, a tömérdek katolikus tudóssal, és Galilei vagy Bruno perei sem úgy zajlottak, ahogyan tudni véljük. És személyükben sem voltak emberi, tudós példaképek. S nem, nem a tudományos nézeteik miatt álltak egyházi bíróságok előtt.

Szilvay itt fejti ki mindannak a prekoncepciónak az ellenérveit is, amivel a keresztes hadjáratok a közvélekedés megközelíti. Jelzi is, hogy nem felmenteni kívánja az összes vád alól a hadjáratokat, hanem a valóságig árnyalni a róluk kialakult képet.

„AZ ÜRESSÉG RÉMÜLETE”

Nekem ez a kedvenc fejezetem a könyvben. Talán azért is, mert itt látom a szoros összefüggést a fejezetcím és a tartalom között. Meg azért is, mert ebben a fejezetben van humor is. A szarkazmus, az irónia egyébként nem áll távol Szilvaytól, és nem is viszi túlzásba, de él vele. Az is kétségtelen azonban, hogy ez a legszomorúbb, legidegesítőbb fejezet. Nem azért, ahogyan Szilvay ír, hanem amiről ír. 

Hosszabban idézek itt a könyvből. Elkerülhetném, de nem teszem. Azért nem, mert roppant tanulságos. Bár konkrétan aki baloldali, azt úgysem hatja meg, aki meg nem az, az pedig úgyis tudja...

Mondjuk a közöttük levő szűk rétegnek idézek, hátha felismerésre jutnak. (Nem ebben a fejezetben, de egyébként Szilvay is ír a politikai vitákról, azoknak reálisan várható eredményeiről. Amit ír, annak fényében gyakorlatilag majdnem az egész munkássága felesleges, ami a liberális baloldallal és kesze-kusza elveikkel szemben megfogalmaz. Meg az, hogy én ilyen hosszan írok az ő könyvéről.)

A fejezet címe arra a vákuum felé konvergáló, lépten-nyomon önellentmondásokba bonyolódó, de legalább diktatórikus véleményén-maszlagra és kíméletlen alkalmazóira vonatkozik, amit baloldalnak és általában véve liberalizmusnak hívunk.

...az értelmiségi furcsamód demokratának gondolja magát. A politikust pedig lepopulistázza, amiért hallgat a nép szavára. Pedig modern tömegdemokráciában nehéz nem populistának lenni: a demokrácia eleve populista jelenség. De ilyen ellentmondások nem érdeklik az értelmiségit. A szabadon lebegő mindentudókról. Az értelmiségi szerint a szent célok megvalósulásának érdekében a királynak nem a népre kellene hallgatnia, nem is Istenre, hanem őrá. Ezért az értelmiségi cikkeket ír pótolhatatlan, független lapjába. És úgy gondolja,a királynak - legyen az magyar miniszterelnök,  amerikai elnök vagy római pápa - az ő újságját kellene olvasnia, és megvalósítania, amit ő ott ír. Ha ez elmarad, akkor az értelmiségi megsértődik, megint csak lepopulistázza a politikust, és a valódi demokráciára éretlennek titulálja a népet. Ez a fajta mellőzöttség frusztrációt okoz, elvégre az értelmiségi szerint a politikust azért fizetjük,hogy az ő nagyszerű, társadalomátalakító ötleteit megvalósítsa. 

Vannak persze másfajta értelmiségiek is, akik hétköznapi életet élnek, nem akarják átalakítani a társadalmat, sőt inkább védelmeznék, de ezek nem valódi értelmiségiek, hanem reakciós fasiszták, méltatlanok az értelmiségi ethoszra. (149–150.)

Vagyis a fejezet arról szól, miképpen lesz fasizmussá a liberalizmus, milyen rugalmasan kétosztatú,érvelési rendszerrel gyakorol szellemi diktatúrát. Ezért is a meghökkentő cikkcímek: toleranciadiktatúra, konszenzusdiktatúra,

Ebben a fejezetben van szó a tudomány és a média elképesztő baloldali túlsúlyáról, és a túlsúly kialakulásának, fenntartásának a módszereiről. Hosszú lesz a következő idézet, de annál tanulságosabb. 

Hogy néz ki mindez? Van egy liberális álláspont, például az abortuszpártiság, mint a nők jogainak védelme. Megállapítjuk a konszenzust a kérdésben:felesleges róla vitázni, mivel ez a társadalmi konszenzus. Ha nem értesz egyet? Akkor nem értesz egyet a konszenzussal! Kívül rekedsz a közvélemény valamit is számító részén, pária és szélsőséges, retrográd, szexista és hímsovén szalonképtelen leszel. Ugyanakkor kinyilvánítjuk, hogy bizony a magzatról nem lehet tudományosan megállapítani, hogy személy (a filozófiai érvek nem jönnek számításba), az mindig szubjektív nézet marad, így a konszenzus alapján éljen az abortusz! De ha esetleg nem csak a természettudományos érveket vennénk számításba, akkor is mondhatjuk, hogy hiába érvelsz logikusan a magzat ember mivolta mellett, ha a szövetdarab mivolt mellett is logikusan érvelnek mások. Majd akkor lehet szabályozni a kérdést, ha tudományos konszenzus születik róla. Csakhogy a konszenzushoz mi is kellünk, tehát a konszenzus létrejöttét katapultáltuk a végítélet napjára. 

Az ám! Liberáliséknál nem mindig kedvelik a társadalmi konszenzusokat. A társadalmi konszenzus  csak akkor jó, ha az ő álláspontjukat erősíti. Akárcsak a vitatottság, a konszenzus nemléte. A magzat jogait vitatják, nehogy konszenzus legyen belőlük, kivéve, ha a tagadásról születik konszenzus. Ha azonban olyan, nekik kedves jogokról van szó, amelyekről jelenleg nincs konszenzus (társadalmilag!), akkor egyrészt jogalkotási tendenciákra hivatkoznak, módszeresen kihagyva az ezzel ellentétes jogi állásfoglalásokat. 

Másrészt ekkor a csodálatos társadalmi konszenzus diabolikus társadalmi normává (és leküzdendő hagyománnyá) válik, amely ellen harcolni kell. Nem konszenzus a melegek házassága? Hogy ne mondjam, vitatott? Egyrészt engedélyezni kell, míg nem lesz róla konszenzus (igenlő). Másrészt nevelni kell a társadalmat az elfogadásra, hogy a régi, elnyomó (és a liberálisok által amúgy is vitatott) normából felvilágosult-felszabadító konszenzus legyen. 

Ha egy kérdésben a széles körben elfogadott álláspont azonos az enyémmel, akkor fel kell mutatni a  konszenzust. Aki nem ért egyet, az hülye és antidemokratikus. Ha a konszenzus elnyomó normát jelent, vitatottá kell tenni mint antidemokratikus normát, ami ellene mond a jogi klímának és a törvényhozási irányoknak (vesd össze: haladás, történelmi szükségszerűség). Ha az ENSZ-es, EU-s, satöbbis joganyagok a liberális érvelést támasztják alá, hivatkozni kell rájuk. Ha ellenkeznek vele,  vitatni kell, »ellentmondásossá« kell tenni mint kijavítandót. 

A liberálisoknak tetsző konszenzusokból így lesz elfogadandó, demokratikus tekintély, a nekik nem tetsző konsz... normákból pedig leküzdendő, antidemokratikus izé, ami ellen lázadni kell, és saját véleményt kialakítani, mert ha egyetértesz, akkor nem vagy autonóm személyiség. Ha viszont 
a liberális konszenzussal nem értesz egyet, akkor nem autonóm személyiség vagy, aki a szabadság bajnoka, hanem antidemokrata fundamentalista szélsőséges. 

Érdemes megfigyelni, hogy amiről nincs konszenzus, azt mindig csak  tágan értelmezve lehet a liberálisok szerint szabályozni. Ez az, amit Roger Scruton az érvelés áthárításának nevez. Nincs  konszenzus a magzat ember voltáról? Akkor nem nekik kell bebizonyítani, hogy nem ember, hanem neked, hogy az. Véletlenül sem jutnak arra a következtetésre, hogy a magzat ember mivoltáról szóló konszenzusos döntés mitikus jövőbe repített létrejöttéig embernek tekintsék a magzatot. Vagy hogy azt mondják: amíg nem lesz konszenzus a melegházasságról, addig ne legyen melegházasság. 

Feltörekvőben vannak Európában a széljobbos pártok? Merkel, Sarkozy és Cameron a multikulti végéről beszél? Behódoltak a széljobbnak, hogy a populista és feltörekvő széljobbos hangoknak kedvezzenek! Oda az állítólag elért liberális konszenzus a multikultiról! 

A liberálisok megpróbálják átírni a nekik nem tetsző (konszenzusos) normákat, rámutatva állítólagos irracionalitásukra, azaz vitatható voltukra. Ők az autonóm személyiség bajnokai, akiknek vélemény- és szólásszabadsága van hangot adni a normával egyet nem értő álláspontjuknak. A norma különben sem demokratikus szerintük, mert régen az egyház és a királyok elfoglaló, demokratikus konszenzust  teremteni - kényszerítő erővel. Ha »erőszakolták rá« a társadalomra. Majd megpróbálnak ellenkező álláspontot logikusan, racionálisan lehet érvelni az övékével ellentétes álláspont ellen, akkor viszont megosztó és ellentmondásos az illető, aki beleköp a konszenzusba. 167–169.)

Világos? A módszer az módszer: „az elvet kell formálni az új helyzethez mindig. Így lesz a gondolat végül legyőzhetetlen fegyver.” (Sztárcsinálók; Miklós Tibor)

Az utóbbi időben érdekes eltolódás figyelhető meg a homofóbia, gyűlöletbeszéd és társai balos értelmezésében, mint azt írásom elejének példái is mutatják: már nemcsak a tiszteletteljes beszédet várják el, hanem azt is, hogy ne kritizálj. Nem csupán akkor vagy homofób, ha utálod és gyűlölöd  a melegeket, hanem akkor is, ha rossz véleménnyel vagy a homoszexuális életmódról. Magyarán: pofa bel Így működik a toleranciadiktatúra Csak egyetlenegy opciód van, hogy ne bizonyulj intoleráns, kirekesztő, ósdi, pszichológiai defektusokkal és kisebbségi komplexussal küzdő, a változástól rettegő, tudatlan és pökhendi, elnyomó nyárspolgárnak: az egyetértés, a baloldali emberi jogi szabadságharchoz való csatlakozás. 

Tehát a szólás- és vallásszabadság határait az egyre terjeszkedés, humortalan, karót nyelt, körülményes politikai korrektség szabja ki. A baloldal egyre inkább olyanná válik, mint amilyennek a jobbot látja, és formális törvényekkel igyekszik védeni újonnan felállított tilalomfáit. Elkészült a sajátos, alternatív erkölcs, amit a régi lerombolása után a helyébe állítanak egykor általuk kritizált módszerekkel. 

Megszületnek a baloldal saját blaszfémiatörvényei, amelyek szívük szerint úgy működnének, mint az eredeti pakisztáni: ha kritizálod a törvényt, már a hatálya alá estél. Kritizálod a holokauszttagadás elleni törvényt? Tuti azért, mert alig várod, hogy tagadhasd a holokausztot! A törvényi szankció nem hatékony és felesleges mivoltára való utalás (ami egyébként a baloldal gyakori érve) biztosan csak álca. Elfogadod, hogy az egyházak hirdetheti a házasság hagyományos formájának kizárólagosságát, netán egyet értesz vele? Tuti, hogy gyűlölöd a melegeket (sót talán látens homoszexuals vagy, amit így nyomsz el frusztráltságoddal és sikertelenséged miatti keserűségeddel egyetemben)!

Szó sincs korlátolt, szűk látókörű baloldalról. Ezek nyilván olyan témák amelyekről a baloldal  megítélése szerint lezárult a szabad, racionális úgyhogy aki a továbbiakban felnyitja a lezárt aktákat, az kiiratkozik a demokratikus közbeszédből, azt ki kell közösíteni, mert vitára, párbeszédre méltatlan  

Nézzük, hogyan működik élőben az azonos neműek házasságáról a szabad, racionális vita a baloldal részéről Hollandiában:

»Van pár érv, amit értelmes ember többet nem használ. Az, aki úgy érvel, hogy a konszenzusos meleg szex lényegileg erkölcstelen és perverz, diszkvalifikálja magát az értelmes vitákból. A társadalom fősodrában ez egy eldöntött kérdés egyetlen LMB-személynek vagy szimpatizánsnak sem szükséges többé az ilyen kérdésekre válaszolnia (kivéve talán feltartott középső ujjal). 

Végső soron ez logikus azoktól, akik mindig is a nem formális jogon alapuló szokások és normák lebontásán munkálkodtak. Ugyan igyekeznek ezek helyébe új szokásokat és normákat állítani, de nyilván úgy gondolják, akkor mennek biztosra, ha törvényileg is beszabályozzák mindezt. Eközben 
persze ha a jobboldal a saját erkölcsi nézeteit öntené törvénybe például az abortuszról, akkor jajonganának.

Régen a baloldal a formalitások és a karótnyeltség ellen küzdött, ma gyűlöletbeszéd-törvényekkel kényszerít álszentségre mindenkit. Egy véletlenül kiejtett rossz szó, rosszul elsült vagy félreértett poén, suta fogalmazás, egy-két tévesen ismert történelmi adat- és a bíróság előtt, de legalábbis a melegszervezetek és emberi jogok védőinek célkeresztjében találod magad, vagy épp veszélybe kerül a munkahelyed, esetleg el is veszted.  (174–176.)

 Az előzővel karöltve ez a két idézet kiadja a liberális logika és módszertan teljességét.Egybeállt a kép, teljes a gonosz, az észt, logikát, következetességet kizáró zűrzavar.

Illetve még nem is teljes! Mert vizsgáljuk még meg, vajon a gender-katyvasz ellenzése a társadalom döntő részéről csak a populista, jobboldali kavarásoknak tekinthető-e vagy tényleg zsigeri immunreakció a logika, mindennapi tapasztalat és tudományellenes hülyeségekre? 

Vegyél még egy levegőt, hozok egy következő idézetet! Ígérem, több citálás nem lesz már ebben a szövegben. De tanulságos, bosszantó és mulatságos, amit olvasni fogsz, ígérem! 

Az egész LMBTQ-mozgalom évtizedek óta arra törekszik, hogy úgy tágítsa ki a »fóbia« és a »gyűlöletbeszéd« értelmezési keretét, hogy abba beletartozzon bármilyen, rájuk vonatkozó kritika. Ha a tudomány olyasmit állít, ami nekik nem tetszik, megdolgozzák a tudósokat, akik ettől kezdve nem
merik kinyitni a szájukat, és mossák kezüket, hogy az addigi tudomány érvénytelen volt, pusztán elnyomásra használták, és csak az a tudomány érvényes, amit engedélyezett az LMBTQ-mozgalom. 

Ez a gondolkodás bármilyen kritikát automatikusan a saját állításai igazolásának tekint, a kritika  ugyanis mindig az elnyomás és kirekesztés alattomos megnyilvánulásának van kikiáltva, így nem kell vele foglalkozni. Ez tehát a szó legteljesebb értelmében zárt, intoleráns, merev és dogmatikus
gondolkodás, ami emberek egy csoportjából egy kritizálhatatlan, érinthetetlen felső kasztot kreál.

Elvégre ez a mozgalom úgy gondolkodik – kissé hisztériás és paranoiás módon –, hogy a feléjük irányuló kritika (ami egyben máris sértésnek minősül) nem pusztán kritika, hanem egyenesen dehumanizálja őket, azaz kétségbe vonja emberségüket, ezzel könnyebben támadhatóvá téve őket
– mivel a kritika az identitásukba gázol. Ez a manipulatív érvelés effektíve ellehetetleníti a kritikát. (Mindez egyúttal az LMBTQ-mozgalom szellemi munícióját adó- mily ironikus - kritikai elméletek módszertana is, amivel az őket érő kritikákat zárják rövidre.)

S akkor gondolkodjunk el egy pillanatra, hogy mi történne, ha ugyanilyen módon törvényileg érinthetetlenné és kritizálhatatlanná tennénk-persze az emberi jogokra, a tiszteletre és toleranciára hivatkozva – a heteroszexuálisokat, a keresztényeket, az európaiakat, fehéreket – és így tovább. Mi
történne, ha egy keresztény azzal jönne, hogy a kereszténység neki nem „csak" a vallása, hanem egyenesen az identitása (és miért is ne mondhatna ilyet?), így aki kétségbe vonja a kereszténység tanítását és igazságát, az krisztofób, amit büntetni kell? Vagy hogy aki kritizálni meri a nyugati, európai civilizációt, az eurofób vagy okcidentofób, az Amerikát kritizálók amerikanofóbok, a heteroszexuálisokat kritizálók heterofóbok (Daphne Patai professzor asszony írt is ilyen címmel könyvet), a magyarokat kritizálók pedig hungarofóbok? Mindezen embercsoportok sértegetéséről nem is beszélve! 

Elmondom, mi történne: az egész nyugati egyetemi bölcsészvilág bíróság előtt találná magát, tekintve, hogy meghatározó szemlélete a nyugatgyűlölet. Ez esetben persze hallgathatnánk az egyetemi autonómiát és szólásszabadságot követelő sirámokat.(213–215.)

Vicces, nem? Vagy tragikus inkább? Netalán kétségbeejtő? Avagy leginkább dühítő? Mellékes ugyan, de alátámasztom, ha nagyon kicsiben is, de tulajdonképpen mindezt sikerült már a saját bőrömön is megtapasztalnom, méghozzá kulturális közegben. Nem prekoncepcionális volt a tapasztalat, mert csak utólag állt össze, mi is történik, miről is van szó. 

„MENNYEK KAPUJA”

Persze, hogy az egyház, s mert Szilvay Gergely katolikus, hát elsősorban Róma. Ezért a a fejezetcím leginkább a Péter által testált egyházra vonatkozik (s most felejtsük el ennek a tézisnek a teológiai és történelmi tarthatatlanságát!)

Az első cikk ebben a fejezetben rámutat arra, mennyire tájékozatlanságból fakadó blődség Jézust az első baloldalinak tartani. Jézusnak eszébe sem volt társadalmi, szociális és gazdasági reformot végrehajtani. Ő a megváltás művét teljesítette be a Földön. Amiről a baloldal, ugye, hallani sem akar. 

Aztán olvashatunk arról, mennyire képtelenség a magunk módján való, keresztény közösség nélküli hit, s mennyire közel van hozzá az új pogányság. Aminek viszont már semmi köze nincsen a kereszténységhez. 

Olvashatunk még arról, hogy szabad-e politizálnia az egyháznak, és egyáltalán, mi is a politizálás? 

S ha már egyház, akkor nézzük a történelmét, a katolicizmus legkiemelkedőbb skandalumát, az inkvizíciót! Ami volt, de egyáltalán nem úgy, nem annyi volt az annyi, nem az volt a cél, nem az volt a működés. Ne gondold, hogy szerencsenmosdatásról van szó! Szilvay (és sokan mások): az eltorzított történelmi tényeket akarják visszakalapálni az eredeti állapotukba. 

Majd elidőzünk cseppet XVI. Benedek konzervatívizmusánál, és annál a ténynél, hogy vajon van-e jövője a liberális egyháznak, vagy sorsszerű, hogy az egyház konzervatív legyen? Sorsszerű, mert a liberalizmus kiüríti, kiheréli, semmissé teszi a kereszténységét. 

„EGY VÉRBŐL”

Persze, hogy magyarság, közösség, nemzet! S persze, hogy az Ismerős Arcok és főleg a daluk! (Amit odafigyelve soha nem tudok könnyek nélkül meghallgatni.) S amivel balról sokan deklaráltan nem tudnak mit kezdeni. A mit kezdeni nem tudásukkal meg Szilvayval együtt én nem tudok mit kezdeni. 

Mert fontosabb-e, lehet fontosabb a magyar menekült egy ukrán menekültnél? Vagy egy szomáliainál? Van-e egyáltalán olyan, hogy nemzet, és kell-e, hogy legyen? Mi szükség van rá? 

Globálisan és multiszemlélettel nem megoldhatók a problémák. A kérdés a lehetőségek és kötelességek szintjén kezelhető, mondja Szilvay. Apaként nem lehet kötelességem a világ összes éhező gyerekén segíteni. Először a saját gyerekeim szájába kell ételt tennem, mert róluk kötelességem is gondoskodni. A másik család gyerekéről nem kötelességem. Ha megtehetem, dicséretes, de nem kötelesség. 

Szilvay nagyon fontos megállapítása, hogy minden társadalom, minden kisebb-nagyobb csoport alulról építkezik: párkapcsolat, szűkebb-tágabb család, lokális, helyi közösség, megye, földrajzi egység, ország, közvetlen szomszédok (például Kelet-Európa), kontinens.

A Föld teljes lakosságában majd akkor gondolkodhatunk, ha a Klingon Birodalom támadást indít ellenünk. 

A baloldal a Klingon Birodalomnál kezdi, és meg is áll itt. Számára a nemzet konstruált fogalom, az egy vérből valóságnak nincsen semmi jelentősége: véletlen, jelentés és jelentőség nélküli halmaz csupán. 

„A GYARLÓSÁG NÉPEI”

A demokrácia akkor jó, ha a demokráciát gyakorló népek érettek rá.

  1. Azt, hogy érettek rá onnan lehet tudni, hogy felelősen szavaznak-e.
  2. Azt, hogy felelősen szavaztak-e onnan lehet megítélni, hogy kire szavaztak. Ha a baloldalra, akkor felelősek, ha Orbánra, akkor éretlen, felelőtlen bandáról van szó, nem kiművelt demokratikus szavazóbázisról.
  3. Az, hogy Orbánék már mióta hatalmon vannak, két dolognak köszönhető:
    1. a magyarok ostoba suttyóságának
    2. és miként manipulálta/ja a rezsim választási törvényt a maga érdekeinek megfelelően. 

Annak, hogy az urnákhoz battyogó magyarok többsége valóban inkább az Orbánék-féle politikát akarja mintsem a baloldalit, esélye sincsen. Azt nem akarhatja, mert akkor ostoba, megtévesztett, megvásárolt, szemellenzős, Kádár-birka, megmindenegyéb. 

Ugyanitt tárgyal a szerző még két nagyon fontos kérdést.

Az egyik: csak a liberális demokrácia létezik (ahogyan Kis János leszögezte), vagy vannak egyéb alternatívák is? (Vannak. Lásd a könyvben!)

A másik:miért nagyon veszélyes társadalmi, erkölcsi kérdéseket átengedni a jog alkalmazóinak, avagy lehet-e ésszerű oka a bírói kormányzásnak? Rövidre zárom: például a gyűlöletbeszéd-törvények alkalmazásakor a tárgyalótermekben dőlnek el történelmi, erkölcsi, etikai kérdések. Amikhez a jognak köze nincsen. Illetve csak hozzávetőlegesen. Másfelől a bírók csak a jog alkalmazói, nem az alkotói. Tetszik vagy nem tetszik. Az alkotók a politikusok. 

„FÉNNYEL TELI VÖDRÖK”

Ez a fejezetcím is olyan, hogy ki nem találnám, miről is szól, ha csak így önmagában áll... Mondjuk jól hangzik. De ennyi. 

Kifelé zsákból macsek, avagy a kód felfejtése: az oktatásról van szó!

Elsősorban a szegregáltnak hazudott oktatásról. Meg az esélyegyenlőséginek füllentettről. Meg a rasszizmusról, ha egy szülő nem az integrációt, hanem a gyereke előre haladását tekintve iskolát vált a csimotájának, ha úgy érzi, ott, ahol van, helyben topog. Mert a tanárjának az ideje az oktatás helyett a neveléssel megy el. Meg hogy feladata-e egyáltalán a tanárnak a nevelés? S baj-e, ha különböző színvonalú iskolák léteznek (mint ahogy egyébként különböző színvonalú iskolák léteznek)? S hogy mennyiben okoz problémát, hogy a felzárkóztatás a mindenkori társadalmi középosztályhoz történik, mert hogy különben mi a fenéhez zárkóztatnák fel a gyerekeket? 

És ilyesféle izgalmas kérdéseket kaptak szerepet ebben a fejezetben. 

„A FÖLD VÁROSA”

Ez a cím adja magát, de míg az előző egy hetvenes évek beli, szörnyen vontatott magyar művészfilm képét derengteti fel a személyes asszociációs hálómban, addig itt elsősorban Asimov Alapítvány-univerzuma sejlik fel. Holott persze semmi köze hozzá. 

Arról viszont vastagon szó van, hogy mennyire akarunk mi, magyarok manapság a Nyugathoz tartozni, amikor a Nyugat már régen nem tartozik saját magához? Az egykori határozott, sármos, okos izompacsirtából, egy kocsmakönyöklő, nyuzega, feminim alkoholista lett, aki még a dezinformáció szót sem képes dadogás nélkül kimondani. 

A Nyugat ma önmaga leépítésén, elpusztításán munkálkodik elemi erővel (s a könyv megjelenésének az idején még szó sem volt az Oroszországgal szembeni szankciónak hazudott, művészi szinten előadott, gazdasági öntökönszúrás professzionális bűvészmutatványról, amellyel az ostoba Nyugat kizárólag önmagának ártott, de önmagának legalább nagyon-nagyon. 

Minden más önfelszámolási hozzájárulás a könyv előzményeiben olvasható. Nem is csoda, ha a baloldal a Nyugatnak való hátat fordítással vádolja az Orbán kormányt. A Nyugat ugyanis hátat fordított önmagának, és elképesztő nyíltsággal, következetességgel számolja fel saját magát. Ennek hátat fordítani,lássuk be: érdem. 

A mivel ez a fejezet ismét egy egyfajta vegyes vágott, szó van itt a SZFE üzemeltetésének a kérdéséről, Trianonról (TGM teljesen félre csúszott szempontjából),  a szabadkőművesekről, arról, hogy kié egy, az állam által fenntartott egyetem, kicsoda a szélsőjobbos Orbán vendégei közül, és még több mindenről. A fejezet befejező darabja az Orbán kormány húsz évét tekinti át. A címe: Nemzeti restauráció. Tanulságos, elgondolkodtató. 

„A TELJESSÉG ÍGÉRETE”

A pandémia mint Isten figyelmeztetése? Néhány gondolat a testről és a lélekről. Vagyis egy kis mindennapi metafizika. 

S aztán már vége is a könyvnek. Így, pár oldal híján ötszáz oldal elolvasásával. 

 

MCC Press, Budapest, 2023, 524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636440237

8/10

2023 karácsonyának első napja. Mármint úgy, hogy tegnap volt Szenteste. Szerelmetesfeleségtársam édesanyjánál voltunk. Mert szeretjük, s hogy ne legyen egyedül. Viszont ezáltal enni és enni, meg enni kellett. Ami egy darabig működött, szétcsapva két kis whiskeyvel, de aztán mindenki eltelt. 

Évek óta így megy ez. Részemről minden újabb évben egyre nagyobb kedvvel. Ma pihi volt. Holnap megyünk az én tengernyi két gyerekemmel és az övéikkel találkozni. Igen, persze, az unokámmal is. Hurrá! Immeg az összes gyerekünk és az összes párjuk egy helyen lészen. Nem lesz nagy buli, tekintettel a két évesre, de örülök, hogy találkozom velük. 

Tegnap is, ma is rosszul lettem. Mindkét nap ebéd után. Hagymakrém leves, chilis bab. Nem tudom, valamelyik-e az oka. SzFT-nak semmi baja. Tegnap kivert a víz, felfordult a gyomrom, és majdnem összeestem. Ma csak a gyomorforgás volt, mintha én lettem volna Piroska farkasa. Tudod, hasában a patakpart köveivel. Pedig még aludtam is ebéd után. Utána lett xar. 

Tegnap megijedtem. A hideg veríték és a gyomorforgás miatt. Az infarktusnál is meg voltak ezek. Igaz, akkor volt légcsőfájás, meg irgalmatlan hányás is. 

Idén nyáron kimaradt a kardiológiai kontroll. 

Viszont ezt hallgasd meg: Lalu – The Fish Who Wanted To Be King   Véletlenül találtam random dobta fel a YouTube. Olyan kis Yes-es. Pazar! 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr918286957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick2 2023.12.27. 14:41:13

Magyarországon létezik a mainstream értelmiség. A mainstream értelmiség pedig két részre oszlik. Vannak a „liberálisok” és a „konzervatívok”, szigorúan idézőjelben. Mert akiket „liberálisok”-nak vélünk, azok neoliberális techcégeket és neoliberális nemzetközi szervezeteket kiszolgáló woke baloldaliak; akiket meg „konzervatívok”-nak, azok meg neoliberálisok. Ha nem számoljuk bele a jobboldali radikálisokat (Toroczkai), akkor igazából két választási lehetőség van: a neoliberális világrendet kiszolgáló woke baloldal és a neoliberálisok. Ez elég szar választás – szerencse, hogy itt van nekünk Toroczkai (tudom, ők sem problémamentesek, de felvállalhatóbb alternatíva, mint a két neoliberális dögkút).

Hogyan működnek ezek az értelmiségiek? Mindkét értelmiségnek van a fejében egy lista, mely azokat tartalmazza, akik felett nem gyakorolhat kritikát. A „liberális” értelmiség bárki felett gyakorolhat liberális szempontok alapján kritikát, kivéve azok felett nem, akik rajta vannak a listán (pl. LMBT, Gender Studies). A „konzervatív” értelmiség bárki felett gyakorolhat konzervatív szempontok alapján kritikát, kivéve azok felett nem, akik rajta vannak a listán (pl. Mészáros Lőrinc, Fudan). Ugye, milyen undorító ez a működés! Így működik egy korrupt értelmiség! Egy valódi liberális értelmiség minden élő politikai entitáson számon kéri a liberalizmust; egy valódi konzervatív értelmiség minden élő politikai entitáson számon kéri a konzervativizmust. Elképesztő, milyen kevés van a valódi liberálisokból és konzervatívokból, az a kevés is elveszik a tengernyi gazember között!

A felütésemből érződik, hogy én nem fogom dögönyözni Szilvay-t. Ez a cikk is azért szúrja a szemem, mert olyan Szilvay-simogatós, Szilvay-dögönyözős, Szilvay-babusgatós lett. Szilvay amúgy szereti, ha simogatják, dögönyözik és babusgatják, hiszen maga félig-meddig olyan, mint a macska. Ha valaki jól megnézi a róla készült képeket, észreveszi, hogy Szilvay-nak macskafeje van. És annyiban is hasonlít a macskához, hogy ugyanolyan talpraesett, ugyanolyan ravasz és ugyanolyan sunyi, ja és ha mindennap megkapja a bőséges élelmet, hűséges a gazdájához. De csak addig, míg megkapja a maga adagját.

Mindenesetre Szilvay szereti, ha simogatják, dögönyözik és babusgatják. A fideszesek pedig előszeretettel simogatják, dögönyözik és babusgatják. Állítólag, ha megvakarják a füle tövét, dorombol is. Én amondó vagyok, attól még, hogy a fideszesek kényeztetik, mi ne kényeztessük! Ugyanis az értelmiség nem arra való, hogy simogassuk, még akkor sem, ha a különféle FIDESZ-es, MSZP-és, DK-s gazdik ezt másképp gondolják.

Szilvay-t, mint minden értelmiséget, kezeljük a helyén! Ismerjük el, amiben tehetséges; ha letett valamit az asztalra, azt becsüljük meg! Én például elismerem, hogy bizonyos könyveivel, cikkeivel, esszéivel hozzájárult ahhoz, hogy az embernek legyen érvkészlete a woke baloldal ellen. Nem csak őt, hanem az összes olyan értelmiséget, balról vagy jobbról, aki valamit letett az asztalra. Így balról mondjuk egy Gulyás Mártont, akit bár kártékony figurának tartok, de több olyan videója is van, ami remek kritikája a NER-nek.

Szilvay Gergelyre visszatérve, azért ő nem csak jó fiú. Ő azok NER-értelmiségiek közé tartozik, aki kellő szofizmussal rámondja az illúziót a valóságra: a neoliberalizmusra azt, hogy konzervativizmus; a keresztény értékek sárba tiprására, hogy kereszténység; a családok lassú bomlasztására, hogy családvédelem; a magyar társadalom gyengítésére azt, hogy nemzetvédelem; a káoszra azt, hogy rend; a kutyaszarra azt, hogy csokoládé. Szilvaytől lehet tanulni érveket a woke baloldallal szemben (ezért olvasom időnként én is) – és lehet tanulni karrierépítésre alkalmas gazemberséget, egy korrupt rendszerhez való hozzásimulást (tudom, hülye lúzer vagyok, de ezt nem kívánom eltanulni tőle, a lelki üdvösségem fontosabb a materiális javaknál). Szilvay Gergely kicsit olyan, mint Illyés Gyula – aki ugye egy jó tollú, tehetséges szociográfus volt, aki rendszerszolgaként kiszolgálta a Kádár-rendszert. Illyés Gyula is olyan volt, akitől volt érdemes mit tanulni, és volt érdemes mit nem tanulni.

Frederick2 2023.12.27. 14:51:43

Ezt a könyvét per pillanat nem olvastam. De jó pár cikkét és esszéjét igen. Mikről nem beszél Szilvay a tevékenysége során?

Igazából most írhatnám azt, hogy mindarról nem beszél, amiről Schiffer András és Toroczkai László a FIDESZ-ről igen. De azért soroljunk fel párat!

- Miért szar még több magyarországi térségben (pl. Borsod, Enying, Érd, Budapest) is a közbiztonság? Pintér Sándor milyen hibákat követett el a nemzetbiztonság terén? Miért léteznek még az ország több pontján etnikailag szerveződő cigány bűnbandák (melyek nyugodtan nevezhetőek maffiáknak is)? Egyáltalán miért erős még hazánkban a cigány bűnözés? Milyen mértékben fonódott össze a politika és a maffia? (Miért a Mi Hazánk az egyetlen párt, ami konfrontálódik a cigány maffiákkal?)

- Az akkumulátorgyárak körüli problémák. Meg a vele párhuzamosan futó új multikulturális társadalom megteremtése.

- Az Orbán-kormány COVID-politikájában is sok bírálható pont van konzervatív szempontból.

- Az egészségügy, az oktatásügy, a közbiztonság, a szociális háló, a kulturális intézmények egy részének lerohasztása szintén elegendő muníciót ad egy valódi konzervatívnak.

- A FIDESZ kezében lévő TV2 elég rossz fényt vett kormányunk kultúrpolitikájára. Szerintem nem kell külön beszélnem arról, miért kellene erről is értekeznie egy valódi konzervatívnak.

- A kínai marxistákkal való diplomáciai, politikai és gazdasági kapcsolatok. Tökéletes téma egy antikommunista jobbernek!

- Ha már annyira kihangsúlyozza Szilvay a keresztény, azon belül katolikus identitását, akkor igazán ejthetne néhány szót arról, miben nem keresztény, azon belül miben nem katolikus a FIDESZ. Mert bizony a katolikus morál szempontjából rengeteg probléma van a FIDESZ-szel.

Csak úgy kapásból hét olyan téma, amit kitárgyalna egy valódi, belevaló, tökös konzervatív. Hát a NER-t szolgáló engedelmes csinyovnyikok, azok nem….

Frederick2 2023.12.27. 15:43:58

Szilvay reakciós, ellenforradalmár, konzervatív? Ha valóban az lenne, kockáztatna. És ha kockáztatna, nem lenne jól fizető állása a kormány szolgálatában. Akkor rákényszerülne arra, hogy az általa amúgy kritikátlanul imádott tőkés gazdaságban, annak szociáldarwinista alapokra helyezett atomizált társadalmában napi szinten küzdjön a betevő falatért. Egy magát baloldalinak nevező Schiffer Andrásban több konzervatív mentalitás fellelhető, mint ebben az óvatos kis pöcsben! Hogy olyan neveket még véletlenül se dobjak be, mint Kassai Lajos, aki egykori fideszesként akkorát csalódott konzervatív szempontból a FIDESZ-ben, hogy végleg szakított vele – és azóta nem is tért be másik párthoz. Ha valódi reakciós lenne Szilvay, aki igazán védelmezni szeretné a társadalmat, akkor most felemelné a szavát az akkugyár-politika ellen, ugyanis annak, ha úgy végbemegy, ahogy a kétkulacsos Orbán és a kínai marxisták szeretnék, rengeteg magyar kárvallottja lesz, egy még durvábban szétroncsolt magyar társadalom lesz a végeredmény. De hát ő úgy akar reakciós lenni, hogy az kényelmet biztosítson neki – vagyis sehogy!

Aztán nem lehet elsétálni az mellett sem, hogy a FIDESZ, annak politikusai, értelmiségei, influenszerei, médiamunkásai mennyire lejáratják a konzervativizmust. Ahogy tette a liberalizmussal az SZDSZ, vagy a baloldalisággal a Gyurcsány és bandája. Álszentnek tartom, ahogy ezek a megélhetési „konzervatívok” mutogatnak (persze sok esetben jogosan) a liberálisok viselt dolgaira (jaj de szörnyű ez a liberalizmus, de azért a liberális Facebook-on fenn vagyok!), miközben az önreflexió, az önkritika teljes hiányával nem reflektálnak arra, hogy amit az Orbán-kormány a társadalom elé rakott „konzervativizmus” címen, sem jobb alternatíva annál, amit a „liberálisok” nyújtanak. Lehet, hogy az Orbán-féle „konzervativizmus”-ban nem műtik át a kisgyerekeket más neművé, de akármikor leszúrhat egy cigány egy nagyvárosban, mert a Pintér-féle rendvédelem nem kívánja felszámolni a cigó bűnszervezeteket és az általuk fenntartott cigány bűnözést. De azt is megérhetem ebben a „konzervativizmus”-ban, ahogy a filippínó vendégmunkások lenyomják a béremet, ha éppen úgy adja a sors, hogy gyárba kell mennem melózni. Az Orbán-féle „konzervativizmus” (ami valójában neoliberalizmus), élhetetlen. Nem véletlen, hogy most megjelent konzervatív és jobboldali kihívóként a Mi Hazánk.

„A Nyugat ma önmaga leépítésén, elpusztításán munkálkodik elemi erővel” – igen, ez is sokszor jön a NER-konzik, így Szilvay szájára is. Kár, hogy Magyarország szintén „ma önmaga leépítésén, elpusztításán munkálkodik elemi erővel”. Aztán, ha annyi hanyatlik a Nyugat-Európa, akkor az amerikai külpolitikai érdekeket kiszolgáló Európai Unióból miért is nem lépünk ki?

Konklúzió: érdemes Szilvayt olvasni, mert ad rengeteg érvet – a woke baloldallal szemben. De alapvetően nem tisztességes, mert miközben reagál a baloldal pusztításaira, nem reagál a FIDESZ nemzetet roncsoló politikai és gazdasági lépéseire. Amúgy egyre inkább úgy vélem, Szilvay egy tipikus kávéházi értelmiség, aki semmi másra nem képes, csak elmélkedésre. Ezért tartom többre Böjte Csabát és Kassai Lajost, mert az ő konzervativizmusuk nem elefántcsonttoronyban rendszeresen végzett szellemi maszturbálás, hanem napi szintű cselekvés. Örülök, hogy Szilvay képes a maszturbálásra, erre mindenki képes. A közösségépítést, és a vele együtt járó emberi életeken való jobbítást meg hagyjuk meg az igazi életerős férfiaknak, mint Böjte és Kassai. És ha Schiffert behoztam a képbe: természetesen vele is van egy kevéske problémám, ennek ellenére hiteles a szememben, mert ő tényleg egy baloldali (szociáldemokrata) ideológia alapján gyakorol kritikát minden bel- és külföldi politikai szereplő és szervezet fölött. Schiffernél nincs hajlongás, nincs gumigerinc, nincs zsoldosmentalitás, csak kőkemény eszmék.

Egyébként semmi bajom nem lenne Szilvay-val, ha nem lenne az értelmiség amúgy elég szűk körében ennyire népszerű. Ő nem hős és nem bajnok. Csak egy jól megfizetett zsoldos.

Befejeztem. Mondandóm végére értem. :)

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2023.12.27. 19:24:03

Na, ezt jól kiadtad magadból! :-)

Gondolkodom. Két dolgon. Nem feltétlenül Szilvayval, hanem azzal kapcsolatban, amit róla írtál.

*
Az egyik az, amin már többször eltűnődtem. Ha valaki elfogadja egy szellemi irányzat hm, tanítását, eszméit, és kifelé nem kritizálja, akkor az automatikusan szócsővé, megélhetésivé válik-e? Olyan nincs, hogy tényleg egyetért, de mérlegel, hogy mivel épít/rombol többet, a hangos kritikával, vagy a csendes építgetéssel?

Arra gondolok, hogy amikor egyháztag volt voltam egy kisközösségben, ugyanez a dilemma felmerült. Ott nyilván nem országos érdekek mentén zajlott a polémia, de egy helyi gyülekezet vezetőjeként néha mérlegelnem kellett, hogy miközben a közös teológiával egyetértek, láttam az emberi gyengeségeket, hibákat, bűnöket, egynémely ugyancsak megkérdőjelezhető gazdasági flikkflakkot. A kérdés az volt, mi legyen a cél? A felsoroltak feltárása, kiteregetése, miközben túl nagy beleszólásom, mozgásterem helyi vezetőként nem volt az egészre nézve, vagy a csendes építgetés helyben? Valahol a kettő között maradtam, de a helyi építgetés fontosabbnak tűnt.

Szóval mi van akkor, ha egy értelmiségi netán valóban hisz a Fidesz irányvonalában, akkor is ha lát problémákat, bajokat, bűnöket, de mert az irányvonalat jónak tartja, s mert a Fidesz ekézése amúgy sem nyilvánosság-idegen, ezekbe már nem száll be?

Vagyis: az egyetértés honnantól megélhetési megalkuvás és zsoldosság?

*
A másik kérdés, ami felmerült bennem a következő. A kormánypárt intézkedéseivel, legyen az bárki, bármikor lehet nem egyetérteni. Olyat egy kormány se fog tenni, ami mindenkinek tetszik, megfelelő és hurrá. Nekem ténynek tűnik, hogy a jelenlegi vezetés felvállalt itthon is, nemzetközi szinten is olyan ideológiai, intézkedésekből fakadó konfliktusokat, és tett jó pár olyan jó lépést, amit a magyar jobb oldal (most az általánosan vett jobb oldalt értem alatta) nem mert vagy tudott megtenni.

A magam részéről ha választanom kellene a bármikori magyar politikai baloldal és a Fidesz között, immár gondolkodás nélkül azt mondom, hogy az utóbbi. Mondom, ha ez a kettő van. Ezzel nem azt mondom, hogy a Fidesz überhurrá, csak azt, hogy e kettő között választhatok, akkor az utóbbira voksolok.

*
Eszembe jutott az is, hogy már nagyon régen nem szavaztam sem a baloldalra, sem a Fideszre. De az a kétség bennem volt, hogy ha azok, akikre szavaztam, adja Isten, hatalomra kerülnek, vajon mi fog történni. Mik lesznek számukra azok a kényszerpályák, kikerülhetetlen kompromisszumok, amik nélkül teljesen ellehetetlenül a kormányzásuk? Egyáltalán: életben maradnak-e (vö. Heider, de akár JFK)?

Nem tudom a választ.

*
Szilvay újságírásáról. Először hadd mondjam el: nem védem őt. Nagy fiú, majd védi magad, ha úgy érzi, szüksége van rá. Csak gondolkodom.

Persze, simán megközelíthető fotelforradalmárként is. És szembe állítható Kassaival vagy Böjtével. De akár Schifferrel is. Meg X-szel és Y-nal.

Az Újszövetségben azt olvasom, mindenkinek más és más képesség, belső készség adatik, amit Isten majd számon kér tőle, szaporította, felhasználta-e? Mi van, ha Szilvay képességének, készségének az a lényege, hogy remekül érvel a balos marhaságok ellen? Ha ahhoz még a Mandiner főmunkatársaként is kisfiú, hogy a napi politikai, Fidesz-szarságokkal küzdjön? (Túl azon, hogy esetleg nincs is szándékában küzdeni velük, mert egyetért velük?) Nem tudom, érthető-e, mire gondolok?

*
Ezzel tükre elfogadom az érveidet. A magam részéről még ennyire se látom át a dolgokat. Én azt látom, hogy van itt egy könyv, amelynek a döntő része remek apológia amellett és az ellen amit magam is hiszek és amit elementáris baromságnak tartok. S én itt megálltam. Mert ezeknek a dolgoknak a hirdetésére, ismertetésére, bemutatására remek a könyv, azért. Nagyon örülnék, ha rengeteg, a környezetemben levő ember legalább ezeknek a dolognak az átlátásáig, megértéséig eljutna.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2023.12.27. 19:28:12

Egyébként tűnődöm azon is, hogy miközben konzervatívnak tartom magamat, a kisközösségben rendre a liberális oldalon találtam magamat nagyon sok mindenben. Ahogyan manapság, a mindennapi életben meg ultrakonzervatív vagyok. Miközben én úgy érzem, csak én vagyok magam.

Vagyis a környezet nagyban befolyásolja az ember megítélését, az ilyen-olyan izmusának a jelölését. Miközben az emberi értéke, az értékrendje mit sem változik.

S ezt megint nem Szilvay védelmében, sőt nem is róla mondom.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2024.02.19. 01:41:43

@Frederick2:

Ez kifejezetten érdekes volt! Kösz', hogy linkelted!
süti beállítások módosítása