Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

John Allison – Lissa Treiman – Whitney Cogar: Egyetemre mentem – 1. Veletek ​megleszek

Hát én azt mondom, a címben minden benne van, és olyan is

2023. november 15. - Mohácsi Zoltán

egyetemre_mentem_1.jpg

Kényszerszabim első napján hová máshová mentem volna mint könyvtárba. Ismét toporogtam kicsinyt a képregényes polcok előtt, de nem találtam érdemlegeset. Kettőt mégis elhoztam. A másik egy Batman. Amiről nem fogok írni, mert nem sikerült értelmeznem, úgy a harmadáig olvastam el, aztán csak átlapoztam, de még úgy sem nagyon érdekelt. Kár volt hazacipelnem. 

De ez sem igazán az én világom. Amiből, ugye, néha megpróbálok kilépni. Tudod: mai szóhasználattal úgy kell mondani, elhagytam a komfortzónámat. Pedig ott jobb. :-D

Nem jártam egyetemre, azt a világot csak könyvekből, filmekből ismerem. Nem jártam Amerikában sem. És nem voltam még soha nő. Azt hiszem, ezekből egyiket sem fogom már megtapasztalni...

De persze a közhely itt is érvényes: „Soha ne mondd, hogy soha!”

Ma, így szabin, megint hajnalban ébredtem. De nagyon hajnalban. Negyed háromkor már itt evett a rohadás az újdonsült nappalinkban. Nem mondom, hogy teljesen ébren voltam, de aludni már nem tudtam. Háromnegyed éberségben nem napi politikai filozófiát, nem keresztény esszét kívántam. Ezért vettem a kezembe ezt a képregényt. 

Ahogy mondtam, s ahogyan a borító is sugallja: a történettelen történet három egyetemista lány mindennapjairól szól. Nem mondom, hogy nincsen benne történés, mert csak az van, azt sem mondom, hogy nem halad semmi semerre, mert de, valamelyest tesz ilyet. De átfogó konfliktusra nem leltem. Tényleg az van, hogy három lány mindennapjaiba lapozhatunk bele. 

Mindennapiságukban is tipizálható mindegyik. Van átlagosan normálisnak mondható Susan, a háta mögött egy fékezett habzásúan érdekes, ám annál jobban feltupírozott, őt üldöző kapcsolattal, Deasy, a szemüveges naiva, aki a történettelen történet során a legdurvább bulit nyomja, de azt is naivitásában, és Esther a megjelenésében ugyan extravagáns, jópofa, kicsit dark, de úgy egyébként teljesen normális csajszi. Naná, hogy barátnők. 

egyetemre_mentem_1_6.jpg

*

Ami nincsen: konfliktus. Illetve van. Több is. Csak mindegyik csinált. Éppen ma reggel jött szembe velem egy két rajzból álló üzenet a Facebook-on. 

  1. Egy pasi a vízben, a feje és a két karja kint van a vízből. Egyértelmű, hogy fuldoklik, segítségért kiáltozik.
  2. Távolodik a kép, a pasi feje és a karjai még mindig a víz fölött, de most rálátunk arra is, mi van a víz alatt. Ott az van, hogy a víz alatt a pasi tök nyugodtan, törökülésben ücsörög a vízfenéken. Vagyis ha feláll, a víz nagyjából a combjáig ér. Ekkora az életveszély. 

A karikatúra szövege nem poénkodásnak fogta fel a manus segítségkérését, hanem a túlsúlyozott, rosszul felmért, értékelt probléma-gyártásnak. Tudod, ha nincsen, hát csinálunk, hogy történjen valami. egyetemre_mentem_1_5.jpg

*

Nem mondom, hogy kiégtem, és érdektelen vagyok mások gondjai iránt. Csak kicsit kiégtem és érdektelen lettem mások gondjaira. Mert a gondok többsége, innen nekem úgy fest, olyan mint a fenti karikatúra: a vízfenéken békésen ücsörögve segítségért üvölt az emberek többsége, ahelyett hogy felállna, és vagy kimenne a  partra, vagy élvezné a hűsítő vizet a kánikulában. 

A problémák döntő többsége csak pingelése a másiknak.

PING

Számítógépes hálózati eszköz (illetve a szoftver neve), melynek segítségével ellenőrizhető, hogy az adott távoli számítógép elérhető-e egy IP hálózaton keresztül.

Az eszköz, mely egy számítógépes program, az ICMP protokoll ECHO parancsát küldi az ellenőrizni kívánt számítógépnek, melynek hatására az változtatás nélkül visszaküldi a kapott adatcsomagokat. A parancs elküldése után a program várja a ECHO válaszokat, majd megérkeztük után kiszámolja az oda-vissza út idejét és az adatveszteséget. Ha egy csomag nem érkezik vissza az élettartamán (TTL) belül, elveszettnek minősül.

A visszajelzés adását a távoli gép letilthatja, így a küldő számára „nem létező” lesz.

Wikipedia

Hülyeség lenne azt mondanom, hogy minden probléma ilyen. Azt is elfogadom, hogy amíg nem mentünk néhány mérföldet a másik bakancsában, addig ne mondjunk véleményt annak komfortosságáról. De azért egyértelműen túlzásnak tűnik, hogy valakinek szuicid gondolatai támadjanak, mert megrepedt az iPhone-ja képernyője. 

S persze mindenkinek a maga baja a legnagyobb.

Ülök itt a meleg paplan, takaró kombója alatt a csányi, de saját lakótelepi lakásunk nappalijában, szabadságon vagyok, a második kávémat kortyoltam el, azon tépelődöm, hogy a lányomhoz-uncsimhoz menjek-e ma el, vagy bringázni egyet az óbudai könyvmegállókat körbejárva? A mai ebédet már előkészítettem félig tegnap (rakott krumpli, sárgarépásan, füstölt kolbásszal, sok tejföllel), a hétvégén Bill koncertjére megyünk, részemről egy meglepetés bulira meg nem, ahogyan a középiskolai osztálytalálkozót is kihagyom. Nagy kérdés, hogy mit teszek nap közben, mert annak tudatában hajtok le egy-két kupica, szabadságon megengedett pálinkát. 

De persze

  • vannak anyagi gondok, s ebből feszültségek
  • van évek óta nem megoldott, játszmává rohadt konfliktus Szerelmetesfeleségtársammal,
  • mindennap egy marok gyógyszert és vitamint szedek, hogy ne forduljak fel idejekorán. Az infarktusom, ami lefolyásában nem volt ijesztő, de azért ráment a szívem ötöde, azzal a biztos tudattal látott el, hogy immár visszavonhatatlanul halandó vagyok. S a nyomában stabilan beépült a mindennapjaiba egy permanens félelem. Nem is annyira a nemléttől, hanem a hozzá vezető úttól, a betegségtől, a kórházasditól. 
  • az összes barátom vagy messze van fizikailag, vagy meghalt
  • nem sorolom tovább...

Az Egyetemre mentem nekem ilyen iPhone-képernyős problémák generálásának a képregénye. Ahogyan Szerelmetesfeleségtársam fogalmazná: a fölösleges nyávogásoké. Ami nyávogások szerintem kizárólag a nyávogókat érdekli igazán, még a szűk környezetüket sem igazán. 

egyetemre_mentem_1_4.jpg

Azt nem vonom viszont kétségbe, hogy maga a feeling képviselte azonosság-tudat fontos lehet az iPhone-képernyősöknek. Hogy lám, más is ugyanolyan vacakul, a mindennapi szirszarokat túldramatizálva létezik, ahogyan ők, tehát nincsen is akkora baj a gondolkodásukkal és a problémamegoldásukkal. 

Mondok példát a képregényből. Susan az egyetem előtt szerelmes volt egy McGraw nevű fickóba, Aki mással kavart, nem vele. S aki aztán egyszerre csak megjelenik az egyetemen, bajuszosan, férfiasan. És szemmel láthatón Susant keresi. Aki erre mit tesz? Na? Lássuk csak mit tehetne? 

  • a karjaiba vethetné magát, hogy: „Na, végre, te bamba birka, mire kellett eddig várnom?”
  • elküldhetné a francba: „Figyu, eddig tepertem, immeg haggyá' má' lógva, most a tanulás a fontosabb, de tényleg!”
  • meghívhatná egy kapucsínóra, hogy megbeszéljék, akkor most mi van, és mi lehet abból, ami van
  • összehozhatna egy kis egészségügyi szexet, s aztán majd meglátjuk
  • és így tovább...

Susan tudod mit választ? A szobájába rohan, a párnát a fejére teszi, és bámul maga elé mereven. 

Baccki! S ez a történet érdekeljen engem? 

– Ezt te nem értheted! Nem vagy sem nő, sem kamasz! – mondta nekem egy teljesen más, mégis kísértetiesen hasonló szituációra egy ismerősöm. Nem vitatkoztam vele, Tényleg nem értettem.

– Magyarázd el, kérlek!

Tanácstalanul nézett rám. 
– Azt nem tudom. Csak érezni lehet. 
– De ilyenkor, amikor meg sem tudod fogalmazni, mit érzel, nekem teljesen empatikusnak kellene lennem, ugye? 
– Hát persze, hogy igen! Ilyenkor a megértés a legfontosabb!
– Annak megértése, amit te sem értesz? Jól értem? 
– Persze! Igen, jól!

*

De eszembe sincsen azt mondani, hogy nem szórakoztató a könyv. Mert az. Csak éppen feledhető. Vattacukor. Finom, de nem laktat, és annyira meg nem is finom, hogy gasztronómiai élménnyé váljon. 

egyetemre_mentem_1_1.jpg

*

A szórakozásból akkor estem ki, amikor a naprakészség mindenekfölöttiségének érdekében egy pasztellesebb LMBTQ-propaganda azért itt is besurrant az ajtórésben. Ez már a vége felé volt, nem adtam fel, eljutottam odáig is. Csak már piszkosul unom. Főleg azért, mert e helyen is annyira magától értetődő, hogy egy lány egy másikat kíván meg, illetve hogy jól vette le, a másik valóban leszbi, de azt rosszul, hogy őt is kívánná. Mert ha de, akkor huj, huj, hajrá! 

Egy 2012-es Gallup felmérés 3,4% becsüli az amerikai LMBTQ-emberek társadalmi arányát. A 3,4%-nak a fele biszexuális, 24,5% meleg, 11,7% leszbikus, 11,4% transznemű, 3,3% egyéb. 

Amerikában kb. 320 000 000 élnek. Ennek a 3,4%-a kb. 10 880 000. 

Ezt a számot alapul véve az alábbi számokat kapjuk: 

  • biszexuálisok: 5 940 480
  • melegek: 2 665 500
  • leszbikusok: 1 272 960

Sok ez vagy kevés? Ki tudja, mi a viszonyítás alapja. Viszont ha az LMBTQ-állampolgárok társadalmi aránya a művészetekben is ugyanolyan százalékban jelentkezne, amiképpen a valóságban, akkor ezt eredményezné, hogy száz filmből, száz könyvből, száz képregényből csak három-háromban jelenne meg emberi szexualitás evolúciós zsákutcájának valamelyik változata. Ez az arány ma viccesnek tetszik. 

S nem csupán azért sokkal magasabb, mintha akkora társadalmi problémát jelentene, hiszen akkor problémaként kellene, hogy jelentkezzen a flmekben könyvekben, képregényekben is. De erről szó sincsen. Manapság magától értetődők az ábrázolások. Messze túllépve a valós előfordulások arányát. Vagyis a kérdés ábrázolása immár: propaganda-erősítés. 

S mindezt magától értetődő természetességgel. Mindennapi jelenségként kezelve. Ami még csak problémát sem okoz a szereplőknek. 

De mondom, az egészet tekintve ez csak kiemelt részlet. Bármennyire unalmas és ingerültség-keltő is már az arcba tolás.  

egyetemre_mentem_1_3.jpg

*

Szóval itt van ez az első rész, amiben megismerkedümk az alapszereplőkkel, és az alapszituval, és az alap eseménytelenséggel. S egyébiránt viszonylag jól szórakozunk, élvezzük a lányok mindennapi nyavalyáit  és a nyavalyák ábrázolását.

(Bakker, hogy valaki azon kezdjen sikoltozni, szó szerint, „Menj ki! Menj ki!”, mert rányitottak, miközben szalvétahajtogatást nézett a neten...)

Egyre a Jóbarátok című sorozat járt az eszemben, aminek egyetlen részét sem voltam képes soha végignézni. Számom-bánom, szégyellem, de annyira irritált a bárgyúsága, hogy nem tudtam értékelni.

S nem mellesleg talán az irigység is beszél belőlem, mert volt hogy elgondolkodtam: miből élnek ezek a haverok, mikor dolgoznak, és milyen életük lehet, hogy azok a problémáik, amik? 

De az Egyetemre mentem főszereplői legalább egyetemisták, megbocsátható, hogy nem foglalkoznak a családjukkal és nem dolgoznak. 

A baj csak az volt, ami erénye is a képregénynek: néha hallottam ahogy beszélgetnek a szereplőkkel. Tudod, azokkal a filmes műhangsúlyokkal, modorossággal, affektálással, nyavalygással, ahogyan valójában ember nem beszél ezen a Földön, csak ha sokat néz amerikai filmeket, a hozzájuk tartozó szinkronnal. Vagyis a képregény hozott valamit, ami itt él velünk, és azt prímán hozta. De az a baj, hogy ezt hozta, mert amit hozott, azzal beállt egy olyan sorba, ami nem válik dicsőségére... Igaz, a mondanivalót tekintve a kárára sem. 

*

S a lényeg: a rajzok első blikkre kicsit furák voltak, de minél többet néztem őket, annál inkább megbarátkoztam velük, sőt, a végén még tetszettek is. Határozottan. Egyetlen visszatérő problémám volt, bár nem zárom, hogy ilyen lehet az életben is: a E1-es főszereplőről sok esetben, csak a rajz alapján nehéz volt eldönteni, vajon milyen nemű. Simán elment srácnak is a csajszi. 

egyetemre_mentem_1_2.jpg

 Panel Kalandor, Pécs, 2020, 112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155965081 · Fordította: Tóth Mátyás 

7/10

A szabadság harmadik napja. Mocsok gyorsan el fog menni ez az egy hét... Mindig azt hiszem, mennyire időmilliomos leszek a szabikon, aztán mindig azon kapom magamat, hogy rendben, nem szakadtam meg, de már vége is van. 

Mint az életünknek... 

Elmentem ma bringázni. Jó, volt bennem két-három főzésközbeni whiskey is. Éppen vágtam átfelé a Mocsáros-dűlő megfelelő részén. Tudod, ott nincsen beton út, csak fű, bokrok, meg kitaposott ösvény. Aminek a közepén állt a víz, és szemmel láthatón marha nagy volt egy foltban a sár is. Megpróbáltam kikerülni, de elkéstem: a bringa hátsó kereke jobbra, az első balra csúszott el, én meg mentem tovább egyenesen, miközben a kioldódott cipőfűzőm meg beakadt valahová az első keréknél. Hason csúsztam kicsinyt, egyenletesen fékeződve a súrlódástól a fűben. Miután kiszabadítottam magamat, és kiröhögtem a lúzert, aki én vagyok, felálltam, konstatáltam, hogy nagyobb bajom nincsen, a bringa is ép maradt, csak koszosak lettünk itt-ott, mentem tovább és bejártam az óbudai Könyvmegállókat. (Két Hammett-, meg egy lengyel krimi jött velem. Az előbbiek azért, mert egy McCarthy-korszakról szóló filmben jutott egy nyúlfarknyi, tökös szerep az írónak. Illetve az őt alakító színésznek. A film címe: Elhibázott élet (Citizen Cohn), és arról a fószerról szól, aki bíróság elé állította és kivégeztette a Rosenberg-házaspárt.)

A bal lábszáram csak itthon kezdett marhára fájni. Átöltözésnél sem vettem észre, hogy térdalattól foltokban csúful elhagyott a bőröm. Mondom: lúzer.

Ja, poén: az egyik Hammett-könyv címe: Véres aratás. Na, én meg a sáros fűben fekve, szinte beleharapva, lenyúzott bal lábszárral legalább stíusos voltam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr8818258907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.12.02. 18:28:39

Az idézett felméréshez: én egy olyan felmérésről olvastam, amely szerint a francia, vagy talán csak a párizsi fiatalok 19%-a tartja magát LMBTQ-nak. (!!!!) Valahol láttam már egy londoni 24%-ot is, kimondottan a 18-20 év körüliekre. Ha csak a fele igaz, az is rémisztő. És adódik a kérdés: ha ezek a semmiből termettek egy generációnyi idő alatt, akkor miért mondják azt, hogy a homoszexualitás nem tanult tulajdonság?

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2023.12.02. 23:04:34

@Androsz:
A statisztika azért szép dolog, mert nagyon sok múlik az értelmezésén. Ezeken a százalékokon már tűnődtem én is, de nem jutottam dűlőre. Mert ugye, lehet egy olyan magyarázat, hogy mert végre homloktérbe került, elfogadottá vált ez az eddig eltakart, elfedett irányultság, előbűjtak, előbújhattak a föld alól az érintettek. De persze van egy olyan magyarázat is, hogy annyira nyomják mindenhol a propagandát, hogy a kamaszok számára teljesen bevett, elfogadott opciónak tűnik. Mert azt, hogy fehér, heteroszexuális, ráadásul monogám férfi vagyok, aki tizenhat éve csak és kizárólag a feleségével szexel, és nem is jutott eszébe mással, mára deviencia.

A homoszexualitás genetikai hátterének a valósága olyan reklám, amit annyiszor mondtak már, hogy a öztudatba tényként vonult be. Holott, én úgy olvastam, mindössze arról van szó, hogy a hajlamosító gén nagyon sok emberben ott van, és minden gyaorló homoszexuálisban is. De nem csak bennük. Vagyis csak hajlamról van szó, nem determinációról.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.12.03. 18:47:43

@Mohácsi Zoltán: Azért a homoszexualitás már elég régóta nem annyira tabu nálunk, hogy bujdosniuk kellett volna. Valamennyire mindenkinek fogalma lehetett arról, hogy mennyien lehettek. Az, hogy önbevallás szerint ma az említett helyeken minden negyedik-ötödik fiatal homoszexuális legyen, nehezen hihető magyarázat, hogy csak most mertek előbújni. Sajnos az a helyzet, hogy ahogy néhány pszichológus is felmérte, divat lett a szexuális deviancia, valamiért a lányok között jobban. És a homoszexualitás hívei tényleg képesek a képlékeny fiatalok fejébe bevinni a dogmát, hogy a homoszexualitás milyen klassz dolog, még büszke is lehetsz rá. Egy időben a hosszú hajjal lázadtak a kamaszok, aztán a borotvált fejjel, most meg a szexuális devianciával, ez is hozzátartozik a miértekhez. Csakhogy a hosszú hajtól még nem lett semmi különösebb bajuk, a homokossággal, még inkább a transzsággal viszont már maguknak ártanak, nem is keveset. Elvetemült az az ember, aki valamilyen beteg ideológia melletti harc kedvéért eltökélten kiteszi ennek a kölyköket.

A homoszexuálisok, pontosabban a szószólóik egyébként, úgy figyeltem meg, egyszerre tiltakoznak az öröklődés és a tanulás hipotézise ellen is. Talán úgy gondolják, hogy ez egy megvilágosodás-féle, ami csak úgy jön. Azt nem értem, hogy miért kellene neki örülni. De hát bánja a fene, kalandozzanak, ha ennyire fontos ez nekik, de azt, hogy egy gyereket hormonokkal tömjenek és még meg is operáljanak, az már nem egyszerű hóbort, az már mocskos gonoszság.

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2023.12.03. 21:16:08

@Androsz:
Vitatkoznék veled! De nem tudok. Különösen a nem váltás propagálásának a gusztustalanságával, aljasságával nem. Mert igen, az azonos nemű kapcsolatokból visszajönni, menni, hát, Istenem, a tapasztalatot kell maga mgött hagyni a kalandozónak. De a nemváltás (pontosabban nemiszerv-váltás) irreverzibilis, akár hormonális, akár késes.

Egyébként pár évvel ezelőtt egy bezélgetésben ironikusan felvettem, hogy szép lassan tán tomogatni kell a pedofíliát is, ha azon a csapáson indulunk el, hogy szegények, mert a genetika ellen ugyan ki harcolhat eredményesen? S megemlítettem azt is, hogy ha feledjük is a kecskepásztorok szükségét, utána jöhetnek a kutyaszimpatizánsok! Bexarás: olvastam már kutyatudatú szexualitást bizgetni... Hogyan is írta Vonnegut mester: így megy ez!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.12.05. 21:55:31

@Mohácsi Zoltán: Egy-két éve már okozott egy kisebb felzúdulást, hogy valaki előállt a pedofília liberális újraértelmezésével, ahogy te mondod. Elhallgattatták az illetőt, de nem biztos, hogy utoljára hallottunk a dologról. A hülyék mindent végigpróbálgatnak, de ahogy az aberráltak érzékenykednek a névmások és a tolerancia miatt, úgy én is érzékenykedek az aberráltak miatt. A tolerancia azt is jelenti, hogy nekik is el kell fogadniuk az én érzékenységemet. De jó is lenne, ha nem kellene állandóan erről beszélni...

Mohácsi Zoltán · https://mohabacsi-olvas.blog.hu 2023.12.07. 06:38:15

Padofília: sajnos egyre erősebb a hang, hogy miért ne...

S igen, érdekes ez a tolerancia, mert valóban egyirányú utcának tűnik. A Molyon valaki meg is fogalmazta nekem, hogy ő a világ legtoleránsabb manusa, egyedül az intoleranciával szemben intoleráns. Vagyis kivételnélkül minden embert szeretek, csak azokat nem, akik nem érdemlik meg, és ők vannak többen.

Frederick2 2023.12.11. 09:37:17

@Mohácsi Zoltán: @Androsz: Szerintem nem véletlen, hogy az olyan young adult képregényekben, mint a Fangirl és az "Egyetemre mentem", megjelenik az LMBT. Mindkét cucc olyan fiatalokat mutat be, akik el vannak kényeztetve, buborékban élnek, gondtalanul fogyasztanak, és nem képesek mit kezdeni magukkal. Ha az ember rendesen utána néz, utána olvas, azt veszi észre, hogy pontosan ebben a nebántsvirág közegben alakulnak ki az LMBT-földönkívüliek.

Nincs olyan, hogy transznemű. Rossz családi szocializáció miatt kialakult mentális defekt van. A fiú az anyja által nyújtott női mintával azonosul, a lány pedig az apja által nyújtott férfi mintával. Mondanom sem kell: fordítva kellene, hogy legyen a a szocializáció - egy egészséges családban. A transzneműek egytől egyig mentális betegek, akik pszichiátriai segítségre szorulnak.

A transzneműséget levinni a kamasz és gyermek korosztályba gyermekbántalmazás. A gyermekek hormontablettákkal és pubertásblokkolókkal tömése gyermekbántalmazás. A kamaszok átműtése szintúgy. Onnantól, hogy napvilágra kerültek az LMBT-n belüli gyermekbántalmazások, szégyennek, botránynak és gyalázatnak kellene lennie az egésznek. Valahogy mégis, a gyermekbántalmazási botrányok után is, tök menő ez az egész! Hogyan? Miért? A pedagógus tűntetéseken mit keresnek a szivárványos agyamentek? Miért Dúró Dórát kell szemmel verni, mikor tök jogosan szólalt fel a Nemzeti Múzeum kiállítása kapcsán?

A szemem se rebbent, mikor meghallottam a hírt, hogy Oroszország beszűntette az LMBT-t. Nagyon helyes! Ez követendő példa! Ennek a gyermekeket bántalmazó mocsokszarnak semmi helye a nyugati civilizációban!
süti beállítások módosítása