Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasó-naplója a 21. század negyedéről

Moha olvasó-NAPLÓJA

Moha olvasó-NAPLÓJA

Dragonero 5.– A vérfiak királynője (+ Halálos érintés – A farghok árnyékában – A védnővér története)

Vannak áthallások, majd meglátod, de a színvonal mit sem csökken

2023. február 06. - Mohácsi Zoltán

 dragonero_5_a_verfiak_kiralynoje.jpg       HALÁLOS ÉRINTÉS  
Írta: Luca Enoch
Rajzolta: Andrea Bormida & Giacomo Pueroni
    A FARGHOK ÁRKÁBAN  
Írta: Luca Enoch
Rajzolta: Gianluigi Gregorini
  A VÉRFIAK KIRÁLYNŐJE  
Írta: Luca Enoch
Rajzolta: Gianluigi Gregorini
  A VÉDNŐVÉR TÖRTÉNETE  
Írta: Luca Enoch
Rajzolta: Gianluigi Gregorini

Szóval így, az ötödik kötetnél már tényleg nem mondok semmit, amit eddig elmondtam a Dragonero sorozatról. Ha most találkozol vele első ízben, akkor a bejegyzés hátteréül tényleg csak annyit, hogy fekete-fehér, olasz, fantasy képregény-sorozat. A fantasyk sárkányos, varázslós, orkos, miegymásos fajtájából. 

Az eddigiekkel kettővel szemben kivételesen négy történet található a kötetben. Igaz,ettől a vastagsága nem négyszer testesebb mint az előzők. A történetek ugyanis nem egyforma terjedelműek. Az utolsó,  példának okáért, feleannyi sincsen mint az első. Nincs ezzel baj, A védnővér története kiegészítő történet a második és a harmadik, összefüggő meséhez. 

Az első, a Halálos érintés egymagában áll, bár ha akarom, csattanós függővéggel. 

Még mindig nem fejtettem meg, s úgy látszik, megfejtetlen is marad, hogy miért szeretem én ezt a Dragonero-t. Ha kedvelném a fantasyt, érthető lenne a szimpátiám, de annyira nem foglalkoztat semmilyen formában. Mint megtudtam, az urban-féle sem, s még abban az esetben sem, ha Stephen King az elkövetője. Aztán nézd meg, a Dragonero meg szakmányban olvasódik a házam táján, általam. 

S az is elmondható továbra is, hogy a Bonelli képregények borítói közül egyedül a Dragoneroé az, amit valahogy mindig sikerül eltalálniuk. Minden más esetben a borító sokkal alacsonyabb színvonalú mint a belső tartalom. De mondjuk már ezt is említettem valahol. 

 HALÁLOS ÉRINTÉS  

A címet szó szerint kell érteni. A történet ugyanis arróól szól, hogy adva van egy fickó, aki a kezével, a testével gyógyit: képes elvenni betegségeket. Csakhogy, mert elvette, a betegség az övé lesz. Ha nem adja tovább, belehal. Ha továbbadja, az hal bele, akinek tovább adta.

dragonero_5_a_verfiak_kiralynoje_05.jpg

Mekkora átok, mekkora felelősség! Gondolj bele! Meggyógyítod, akit szeretsz, de cserébe meg kell ölnöd valaki, valami mást. S ha nem teszed, te halsz meg... 

Barátunk nem él vissza a képességével. Iparkodik nem visszaélni a képességével. De él vele. Gyógyít. Tehát ölnie is kell. 

dragonero_5_a_verfiak_kiralynoje_29.jpg

A történetben természetesen összeakad Ian-nel, a sárkányvérűvel. S a történet mindvégig nagyon érdekesen, izgalmasan nyitva hagyja a kérdést, vajon mit is gondoljunk erről a gyógyító-gyilkosról. Van neve is: Learionak hívják. 

Emlékeim szerint ez volt az első olyan Dragonero-történet, amelyben bármi felett dilemmázni lehetett. Nem hiányzott, de nem is áll neki rosszul. Kimondottan tetszett. 

 A FARGHOK ÁRKÁBAN – A VÉRFIAK KIRÁLYNŐJE  

A kettő szervesen egy történet. Az alapjai ismerősek lehetnek: egy hatalmas, beláthatatlan fal, a falon túl ott vannak a vérfiak (zombilények, csak ezek nagyon gyorsak, a fal védői iparkodnak megvédeni a vérfiaktól a falon túli birodalmat. Csak ebben az esetben nem közeleg a tél. dragonero_5_a_verfiak_kiralynoje_20.jpgR. R. Martin 1996-ban jelentette meg a Trónok harcát. A sorozat eleddig megjelent ötödik kötete, a Sárkányok tánca 2011-ben került az olvasók kezébe. A Bonelli képregénye eredetileg 2014-ben. Vagyis az ötlet és elsőség Martiné. Zavaró? Én vállat rántottam rá. Azért, mert Dragonero történetének a kereteinek ugyan több mint erőteljesen ugyanazok, de maga a sztori mégis más. Ha nem is tölti meg új tartalommal, amit már ismerünk, szó nincs arról, hogy szolgaian másolna. 

dragonero_5_a_verfiak_kiralynoje_24.jpg

A történet lényege: valakik, köztük egy varázsló a falon kívül rekedtek. Dragoneronak kell visszahoznia őket. Akik eltántek, azok is Dragoneroval voltak kint. Ráadásul a második expedícióban is veszít embereket. Nagy a feladat, óriási a felelősség. 

dragonero_5_a_verfiak_kiralynoje_14.jpg

A történet a modern technikát érdekesen, mintegy régiesítve használja fel. 

Egy műszer segítségével sikerül jeleket adni-venni, s kiderül, hogy az elveszettek a mammut-szerű,óriási állatok temetkezési helyén, egy irdatlan árok mélyén vannak. De élnek.

A mentést nehezíti, hogy az árok mélye hatalmas, féreg-szerű lények birodalma, amik giliszta-mód ássák magukat a talajban, s ha előbukkannak, pusztítanak, megesznek. A kinézetük további asszociációkra ad lehetőset: Trónok harca vs. Dűne. Igen, a homokférgek. Csak ezeknek nincsen semmi hasznuk, szó sincsen semmiféle melanzsról, fűszerről.

A végeredmény azonban számomra meggyőző, sutba az asszociációk keltette fikázási kényszerrel! Úgy gondolom, valami új született a panelek felhasználásból. Ízlések és pofonok. 

Vagyis a feladat, hogy a csapatot ki kell hozni az árok mélyéből, a férgeket cselezve, legyőzve, és át kell vinni a vérfiak rettentő gyors sokaságán, bejuttatva a falakra, a falak mögé. 

Érdekessége még a történet a címadó királynő, aki hús-vér létére, tökéletesen szokatlan módon, parancsol a vérfiaknak. Van annyi izgalom a történetben, hogy lekössön. Simán. 

 A VÉDNŐVÉR TÖRTÉNETE  

A védnővérek egy nagyon kemény, női szerzetesrend-féleség. A történet az összefüggő előző két rész kiegészítése. Dragonero ebben nem kap szerepet. A cselekmény középpontjában egy Sheda nevű védnővér áll. Aki ott volt a fhargok árkában. Sikertelenül próbált megvédeni egy varázslót, bár a testével óvta. Tudta, hogy emiatt büntetést érdemel. 

A rend keménységéből már kapott leckét, egy tiltott légyott miatt elvesztette az orrát. De arra nem számít, hogy a sikertelen testőrségének a következménye, hogy az élete hátralevő részét nyomorékká tett szolgaként kell leélnie a rendházban. Sheda nem sokáig töpreng, hogy mennyire vágyik erre. S szerencséjére segítője is akad. 

Kemény, kegyetlen történet, az általam olvasott Dragonerok legkeményebbje. A rendről magáról nem sokat tudunk meg, csak annyit, amennyi a jelen események megértésáhez szükséges: a létezésük célját és a mentalitásuk kérlelhetetlenségét. A célt értjük, a módszerek lélegzetállító brutalitását nem. Csak elfogadjuk (?), hogy így van. Ahány ház, annyi szopás, szokás. 

Az utolsó három történetnek ugyanaz a rajzolója, és mindegyiknek a Dragonero-k világának egyik megálmodója a szerzője. dragonero_5_a_verfiak_kiralynoje_36.jpg

 ÖSSZHATÁS  

Logiksuan felmeról a kérdés, különösen így, majdnem egymás után olvasva, lehet-e újat mondani a sorozatról? Illetve ad-e még valami újat vagy csak ismételgeti önnön paneljait? A válasz: is. 

Kérdés persze, hogy feltétlenül kell-e újat adnia? Töprengek. A sorozatok sokfélék lehetnek, de alapvetően kétfélék mégis. Vagy egy egybefüggő történetet mesélnek el, vagy ugyanazon szereplők epizódonkénti kalandjait.

dragonero_5_a_verfiak_kiralynoje_32.jpg

Az első verzióban szokott az történni, hogy a cselekmény kifullad, a konfliktusok hajuknál ráncigálttá válnak, eröltett, izzadtsgszagú lesz az egész mindenség. Így járt a Trónok harca is. 

A második csoportba tartoznak például az olyan sorozatok mint az általunk most nézett Brown atya. A katolikus pap, aki rendre a helyi rendőrség előtt kinyomozza ki a gyilkos és miért. (Mondjuk az már eszembe jutott, mert angol kisvárosban játszódnak az epizódok, hogy annyi hulla van, hogy szép lassan elpusztul az egész falu. Illetve a lakosság két három csoportra oszlik: gyilkosok, áldozatok és nyomozók. De mert nő az áldozatok száma, ezzel egyenes arányban nő a rendre leleplezett gyilkosoké is, tehát hamarosan csak Borwn atya, a segítői és a rendőrség tagjai maradnak csak. A legutóbbi részben már egy rendőr is volt az gyilkosok között.) Minden rész új történet, csak a keret marad: a pap, aki nyomoz, de sohasem valaki ellen, hanem az elkövetők lellki üdvéért munkálkodik. (Csak mondom, az alak szülőatyja G. K. Chesterton, a neves katolikus konvertita író, vitázó.) 

A kifulladástól egyik sorozatforma sem mentes. A Brown-atya legutóbbi része nekem már egy kicsit necces volt, már majdnem erőltetettre sikerült, de még léc feletti volt. Ez a harmadik évad. Még van, azt hiszem, négy, Az egybefüggő sorozatok esetében ilyenkor már ki szokott lógni a dramaturgiai lóláb. 

Szóval Dragonero. Mivel magyarul még csak a 11,5. számnál jár a sorozat, én meg ebből öt és felet olvastam (már mondtam, van egy hibrid epizód, amikor Dragonero nem csak teret, hanem fantáziavilágot is jár: egy másik Bonelli-figurával Zagorral kalandozik), nem volt még érkezésem ráunni. Még négy magyarul megjelent kötetet nem olvastam, és idéntől úgy fest, évente egy-egy fog csak megjelenni. Vagyis lehet, hogy marad az édrdeklődés. Eddig csont nélkül maradt. 

Talán azért, mert Ian, a Dragonero nem csupán hűdevérszomjas fantázialényekkel küzdöget, ahogyan azt a Halálos érintés eetében is szóvá tettem. S nem minden esetben egyértelmű az abszolút igazsága (A szarvas karmai közt; igen, a cím vaskos képzavar). S a figyelem fenntartására rátesz egy lapáttal a jól kitalált, megalkotott mellékszereplők garmadája is. Mint ebben az esetben a védnővér, Sheda. 

Vagyis tud valmait ez a Bonelli, le a kalappal! Okosan, ügyesen használják fel a zsáner paneljait, és remekül keverik más dolgokkal. Gondolok például a sorozatban szereplő teknokratákra, a technika haszálóira. Ezért nem üt szemet, amikor ebben a kötetben mondjuk léghajók jelennek meg, sőt reflektorok a nagy falról. Mert a reflektor dizájnja, remek ötlet, archaikus: egy fa korménykerékkel forgatható. Hehehe. (Hogy mi világít benne és hogyan, ne firtassuk!) 

Szóval jól van ez a sorozat, ahogyan van, jelentem, kérem alássan! dragonero_5_a_verfiak_kiralynoje_30.jpg

GooBo, Hosszúvölgy, 2019, 288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158072588 · Fordította: Koszoru Péter 

10/10

2023 januárjában, amikor a legutolsókat rúgja a hónap. Hétfő van. Itthon vagyok. Még mindig a tavalyi, kényszeráen kivett szabimat fogyasztom, de sajnos már nincsen több. Szerelmetesefeleségtársam mai s dolgozott, én meg a körülötte levő háziassszony szerepét töltöttem be, amikor éppen nem olvastam, írtam: kávét főztem, ebédet csináltam, ilyesmiket. Meg voltam Ofi barátomék üres lakásában a piac mellett, ifosztottam a postaládát, fotóztam a csekkeket, értesítettem a volt albérlőket, hogy nekik is jött cucc, meg visszamentem, mert a postás egy bankkártyát tévesen a „mi” postaládánkba dobott be. 

S közben drukkoltam, hogy egy délutáni találkozóján édes párom összebólintson egy új megbízójával. Összebólintott. Mondtam már, hogy virtuális asszisztens (online titkárnő)? www.martassist.hu

Nincsen kedvem dolgozni. felkelni,elindulni, bejárni. Elveszi a kedvem, hogy a fizetésünk marhára elmaradt az áraktól. Elvileg most januára már emelik a bérünket, de nincs túl nagy reményem, hogy utoléri a munkaköröm átlagát. Csak jó lenne, mert szeretek itt dolgozni. 

Ja, és most meg a Moonhead Prog Fest-en megismert,magyar Android zenekart hallgatom. Több mint pompás, összetett, izgalmas muzsika, fülelj csak bele! Itt teheted meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/api/trackback/id/tr618037370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása